nieuws uitgelicht

Friesch Dagblad naar de NDC

Friesch Dagblad naar de NDC De zelfstandige christelijke krant Friesch Dagblad schuift op 1 juli 2013 noodgedwongen aan bij de concurrerende Leeuwarder Courant. Meer dan honderd jaar bestonden ze samen als twee afzonderlijke dagbladen in de provincie Frylsân. Friesch Dagblad blijft redactioneel een zelfstandige krant met een eigen hoofdredacteur.

Onderdak

Het Friesch Dagblad (FD) startte in het voorjaar van 2013 een geldinzamelingsactie om het voortbestaan van de krant te waarborgen. Er kwam veel geld binnen, maar de krant had meer structurele oplossingen nodig. Op 1 juli 2013 vindt het Friesch Dagblad onderdak bij de NDC mediagroep, de uitgever van ondermeer de Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en vele titels huis aan huis bladen. De NDC neemt de exploitatie over; de identiteit van Friesch Dagblad blijft overeind en de Vereniging Friesch Dagblad blijft eigenaar van de titel van de krant.

Tegenvaller

De krant stond voor de keuze van faillissement of een overnamekandidaat zoeken. De tegenvallende advertentiemarkt met geen uitzicht op verbetering van de situatie op korte termijn noopte het FD zich aan te sluiten bij een groter mediabedrijf. De bank wilde vanaf 1 juli 2013 geen krediet meer verstrekken. Op die dag werd de overname bekendgemaakt. De NDC mediagroep geeft de meeste garanties op voortbestaan van de krant. De NDC verzorgde al het drukwerk van het Friesch Dagblad en op gebied van transport werd al samengewerkt. In april 2013 ging om die reden het Friesch Dagblad mee met de ontwikkeling van middagkrant naar ochtendblad, net als de Leeuwarder Courant.

Kandidaten

Er waren drie kandidaten die het FD wel wilden ‘hebben’. Daar bleven in de finale ronde twee van over:
 1. Nederlands Dagblad (ND);
 2. NDC mediagroep.

Net als het FD is de ND een christelijk betrokken krant. Daar voelde het FD zich wel bij thuis. De NDC gaf echter meer zekerheid over zelfstandige voortzetting en daardoor meer toekomst voor het FD. De kerkbladen van het FD gaan mee over naar de NDC. Of ze blijven verschijnen is nog niet duidelijk. Het gaat om:
 • Geandewei;
 • Kerk in Stad;
 • Christelijk Weekblad;
 • Kerkblad van het Noorden.
De website www.hetgoedeleven.nl gaat naar de Vereniging Friesch Dagblad.

Lezers

Lezers merken niets van de overgang, laat de hoofdredacteur Lútsen Kooistra weten. De christelijke krant blijft haar eigen koers varen en de hoofdredacteur wordt titelhoofdredacteur van het FD, de redactie zelfstandig, al wordt hij ingepast in de structuur van de NDC. De NDC gaat werken met één centrale redactie en titelredacties voor de afzonderlijke titels. Een van die titels vormt het FD.
Hoofdredacteur Kooistra was tevens directeur van de FD Holding. Met het aanvaarden van zijn positie als titelhoofdredacteur heeft hij die positie neergelegd.

Bron: FDBron: FD

NDC

De NDC is tevreden over de overname. De mediagroep staat voor onafhankelijke journalistiek en culturele pluriformiteit. Zakelijk heeft de NDC belang vanwege het druk- en bezorgcontract dat de NDC al met het FD had. De krant wordt op de persen van NDC gedrukt en de kranten worden samen verspreid. Deze intensieve samenwerking kan kosten besparen. De NDC maakte in het voorjaar van 2013 een forse sanering bekend. Het Friesch Dagblad zal daarin mee moeten krimpen. Begin juli wordt gesproken over verdwijnen van twintig van de zestig arbeidsplaatsen. De redactie verhuist naar het gebouw van de Leeuwarder Courant aan de Sixmastraat in Leeuwarden.

Actie

Midden april werd duidelijk dat de krant om geld verlegen zat. Voor overbrugging van de komende drie jaar was een miljoen euro nodig. Bij de banken was het niet meer te halen. Het Friesch Dagblad heeft eerder in zijn geschiedenis een collecte voor het voortbestaan van de krant gehouden. In het voorjaar van 2013 startte de actie Kom op! Begin juli 2013 was er 370.000 euro opgebracht. De actie gaat door en het geld blijft van de Vereniging Friesch Dagblad. Mede door de actie is de krant gered.
Friesch Dagblad heeft in 2013:
 • 14.000 abonnees;
 • € 6,5 miljoen jaaromzet
 • enkele tonnen verlies (2012).
In 2014 was het Friesch Dagblad de enige Nederlandse krant die een kleine plus in het abonneebestand kon tellen. In 2014 waren er iets meer dan 14.000 abonnees.

Historisch

De nieuwe weg van het FD wordt historisch genoemd. Het Friesch Dagblad gaat samen met de concurrent Leeuwarder Courant. De Vereniging Friesch Dagblad houdt invloed op haar titel. De vereniging heeft op twee manieren een vinger in de pap:
 • inspraak in het hoofdstuk over het FD in het redactiestatuut;
 • adviesrecht bij aanstelling van een nieuwe titelhoofdredacteur

Lees verder

© 2013 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Leeuwarder Courant - De mooiste regionale krant van EuropaLeeuwarder Courant - De mooiste regionale krant van EuropaDe Leeuwarder Courant is op 16 november 2013 uitgeroepen tot de mooiste regionale dagblad van Europa: European Newspaper…
GPD, Geassocieerde Pers Diensten voor regionale dagbladenGPD, Geassocieerde Pers Diensten voor regionale dagbladenDe GPD, Geassocieerde Pers Diensten bestaat sinds 1 januari 2013 niet meer. Vanaf die datum moeten de regionale kranten…
Dagbladen en de (vakantie)bezorgingDagbladen en de (vakantie)bezorgingKrantenlezers zijn in de regel trouw aan hun krant en nemen deze ook graag mee tijdens de vakantie. Lekker lui opstaan e…
Media op Ameland - nieuws van het eilandMedia op Ameland - nieuws van het eilandAmeland is een door water omringd gebied, maar dat betekent niet dat het verstoken blijft van nieuws. Het wereld nieuws…

Ik ben veilig na een ramp of noodsituatieIk ben veilig na een ramp of noodsituatieJe moet er niet aan denken, maar stel: jij krijgt te maken met een ramp, een natuurramp of met een noodsituatie. Of een…
Succesvol een baan vinden in de PR/Marketing en CommunicatieSuccesvol een baan vinden in de PR/Marketing en CommunicatieMarketing en PR (Public Relations) is het systematisch onderhouden en ontwikkelen van de interactie tussen organisaties…
Bronnen en referenties
 • www.nd.nl
 • Friesch Dagblad
 • Leeuwarder Courant
 • http://www.nu.nl/media/3810406/friesch-dagblad-trekt-als-krant-meer-abonnees.html geraadpleegd op 22 februari 2016
 • Afbeelding bron 1: FD

Reageer op het artikel "Friesch Dagblad naar de NDC"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 15-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Special: Amelandmedia
Bronnen en referenties: 5
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!