InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Carriere > Werk vinden in België

Werk vinden in België

Net afgestudeerd, wat nu? Je laatste schooldag, klaar om de echte werkwereld te betreden en geld te verdienen. Maar op wat moet je nu allemaal letten als je succesvol aan werk wilt geraken en je eerste stappen wilt zetten in de werkwereld. Deze informatie richt zich ietwat specifiek tot Belgïe, maar de algemene tendensen (vanaf zoektocht naar werk) gelden ook voor andere landen.

Wettelijke verplichting als afgestudeerde in Belgïe

In België ben je verplicht om je in te schrijven bij de overheidsdienst die instaat voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding om zo aanspraak te kunnen maken op een wachtuitkering gedurende je zoektocht naar werk. Waar men zich precies moet inschrijven hangt af van je huidige woonplaats. Per woondistrict is er dan een gespecialiseerde overheidsdienst.
  • Vlaanderen: VDAB
  • Wallonïe: Le Forem
  • Duitstalige gemeenschap: UDG
  • Brussel: ACTIRIS

Zoektocht naar werk

CV opstellen

Vooraleer je begint met de echte zoektocht naar werk is het belangrijk om je eigen curriculum vitae ( CV) op te stellen. Dit document is namelijk een soort van samenvatting van de kwalificaties die een persoon al behaald heeft in zijn leven en is dus met andere woorden het uithangbord van de persoon die op zoek is naar werk. Wanneer men dus wil solliciteren voor een job is dit document zo goed als onmisbaar. Tegenwoordig bestaan er al allerlei manieren om een CV te controleren op echtheid ( ook wel CV-verificatie genoemd) en dit wordt dan ook vaak toegepast door werkgevers. Deze kunnen een CV ook laten screenen door een gespecialiseerd bureau. Vaak worden steeds dezelfde elementen gecheckt zoals: identiteitsgegevens, werkervaring, opleidingen, professionele lidmaatschappen en bestuurlijke functies. Liegen over je competenties kan dus gemakkelijk achterhaald worden.

Manieren om werk te zoeken

Via interimbureaus
Om je zoektocht naar werk te vergemakkelijken is het handig om je in te schrijven bij zoveel mogelijk interimkantoren. Voorbeelden hiervan zijn Randstad, Synergie Interim, Ritmo Interim... . Deze interimbureaus zijn opgeleid om passende jobs te vinden die aansluiten bij je profiel en kunnen je zo op de hoogte houden van welke vacatures beschikbaar zijn.

Internet
Het internet biedt tal van mogelijkheden om online een profiel aan te maken bij websites die als buffer functioneren om iemand aan werk te helpen. Bekende voorbeelden hiervan zijn Vacature.com en Jobat.be. Hiernaast bieden ook de interimkantoren de gelegenheid om online een profiel te kunnen aanmaken zodat je ook daar op de hoogte kunt gehouden worden van jobs die aansluiten bij je profiel. Tegenwoordig zijn er zeer veel manieren om via het internet geld te verdienen. Zo kan je bv. adminstratief thuiswerk doen of meedoen aan betaalde enquêtes en online onderzoeken. Vaak zijn deze bijverdiensten echter niet te vergelijken met een 'volwaardige job' en dient men ook goed op te letten voor fraude.

Via kranten en tijdschriften
Allerlei kranten en tijdschriften voorzien een plaats voor zoekertjes en vacatures. Ook daar kan je dus kijken om een gepaste job te vinden.

Jobbeurzen
Het is interessant om als student mee te doen aan jobbeurzen en daar op zoek te gaan naar een job die je interesseert. Op de website van bv. Jobat.be en Vacature.com kan je datums vinden waar, wanneer en welke bedrijven aanwezig zullen zijn en hun bedrijf zullen promoten. Dit opent perspectieven om in aanraking te komen met werkgevers en contacten te leggen in de werkwereld.
© 2011 - 2019 Brunos, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Werk zoeken op internet?Werk zoeken op internet?Een leuke baan kun je op veel plaatsen vinden, op jobboards, social networks, in de krant, op internet en bij een uitzen…
Medewerkers gezocht: werken in een winkelMedewerkers gezocht: werken in een winkelEr zijn tal van soorten winkels, denk aan kledingwinkels, elektronicawinkels en woonwinkels. Maar ook supermarkten en pa…
Solliciteren: de grootste vacaturesitesSolliciteren: de grootste vacaturesitesVroeger waren de meeste vacatures vooral te vinden in de zaterdagkranten. Tegenwoordig zijn de meeste vacatures te vinde…
Werken in een Shopping CenterWerken in een Shopping CenterDe modebranche is goed voor tienduizenden banen in Nederland, België en Duitsland. Vooral bij de grote Shopping Centers…

Reageer op het artikel "Werk vinden in België"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Brunos
Laatste update: 13-02-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Schrijf mee!