Hoe kun je besparen en wat zijn de bespaartips?

Hoe kun je besparen en wat zijn de bespaartips? Alles wordt duurder en je krijgt zelf minder geld. Het wordt dan ook tijd om te gaan besparen om wel rond te kunnen komen. Hoe moet je dat doen? Je kunt op vele manieren besparen. Door juist op alle vlakken actief na te denken hoe je kunt besparen en kun je veel geld op jaarlijkse basis besparen. Wat zijn zoal de bespaartips, waar moet je verder op letten en hoe kun je handig op meerdere fronten de onkosten reduceren?

Bespaartips


Inkomsten versus onkosten

Indien het slecht gaat met ons land door een recessie of heeft men geen werk, dan moet men besparen. De portemonnee van de burger wordt aardig uitgehold door crises, maar ook omdat mensen simpelweg geen werk meer hebben. Een uitkering daar kun je niet uitgebreid van leven. Het wordt dan ook tijd om te besparen op de onkosten. Maar waar moet je beginnen? In dit artikel vind je een aantal nuttige tips waarmee je op een simpele manier toch aardig wat centen kunt besparen.

Vergelijk van je basis ziektekostenpakket

Een behoorlijk deel van je inkomen moet je uitgeven aan de ziektekostenverzekering. Ieder jaar wordt de ziektekostenverzekering duurder en duurder. Daarom doe je er goed aan om te vergelijken tussen verschillende ziektekostenverzekering-aanbieders. Het is namelijk zo dat het ene pakket minder uitgebreid is dan het andere pakket en dat heeft ook zijn effect op de prijs. Daarnaast is het zo dat je bij een collectieve ziektekostenverzekering een aanzienlijke korting op je onkosten kunt verkrijgen. Belangrijke vraag is eveneens of je nu echt die aanvullende verzekering wel nodig hebt. Vaak zijn de aanvullende verzekeringen een aanslag op je portemonnee en je maakt er veelal geen gebruik van. Vergelijk online de verschillende basis ziektekostenverzekeringen zodat je aanzienlijk kunt besparen.

Ontslagvergoeding om schulden te betalen

Is er sprake van een recessie dan is de kans reëel dat je wordt ontslagen. Dan krijg je te maken met een ontslagprocedure, waarbij je naar alle redelijkheid een ontslagvergoeding krijgt. Ben je geruime tijd in dienst dan kun je mogelijk een veel hogere ontslagvergoeding krijgen. Het deel van de ontslagvergoeding dat je niet voor een eventuele herscholing moet gebruiken, kun je gebruiken om je openstaande schulden af te betalen. Schulden moet je namelijk met rente vergoeden en dat is zonde van het geld. Los dan ook af op je schulden om dat schulden een terugkomende kostenpost zijn.

WOZ-waarde bespaartips!

Ieder jaar wordt de waarde van je woning bepaald door de gemeente en op basis daarvan wordt je belast met heffingen en belastingen. Denk daarbij zoal aan:
  • woningen forfait;
  • onroerende zaak belasting;
  • riool- en waterschapsbelasting;
  • en dergelijke.
Omdat woningprijzen soms drastisch kunnen dalen, kan de waarde van jouw woning ook snel minder worden. De gemeente baseert de WOZ-waarde – de marktwaarde van jouw woning – op basis van gegevens van een jaar terug. Oftewel een prijsverschil. De WOZ-waarde van iedere woning is dan te hoog ingeschaald en daarmee betaal je ook teveel aan heffingen en belastingen. Om daar iets aan te doen heb je zes weken de tijd om een WOZ-bezwaar in te dienen nadat je de gemeentelijke beschikking in huis hebt gekregen.

Zet de kachel een standje lager

Je wilt er in de winter ook warmpjes bij zitten. De energieprijzen kunnen zeer variëren en dat treft je direct in de portemonnee. Het is dan zeker de vraag hoe warm je erbij wilt zitten? Zet de kachel een paar graden kouder zodat de centrale verwarming minder vaak moet aanslaan. Zo kun je aardig besparen op je energierekening. Om te voorkomen dat je het toch onaangenaam hebt in je woning, kun je iets meer kleren aantrekken. Een extra paar sokken maakt dat je toch lekker aangenaam in huis zit. Verstook minder en bespaar daarmee op je energierekening.

Neem geen merkproducten

Merkproducten zijn per definitie duur. Kijk dan ook om je heen of je geen vergelijkbaar product kunt vinden. Vaak worden kwalitatief goede producten naast merkproducten aangeboden. Daar kun je dan ook goed van profiteren. Ook jij hoeft niet perse merkproducten te nemen. Het is daarnaast geen schande dat je ‘goedkope’ winkels aandoet om in je voedselbehoefte te voorzien. Het aanschaffen van merkproducten is zonde van je centen. Wees prijsbewust en neem tweederangs producten.

Ga minder naar de kroeg, drink thuis

We houden van gezelligheid. Maar we weten ook allemaal dat het drinken van een drankje in de kroeg duur is. Jaarlijks nemen de prijzen van alcohol en tabak toe. Een biertje in de kroeg is dan ook relatief peperduur geworden. Wees verstandig en nodig je vrienden thuis uit voor een feestje. Bier kun je nog steeds relatief goedkoop verkrijgen. Tip is uiteraard dat je niet in je eentje de kosten van een huisfeest draagt, maar dat iedereen simpelweg zijn deel meebetaalt. Gezelligheid kun je ook heel goed in je eigen vertrouwde woonomgeving hebben.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Procedure ontslag ambtenaarDe ontslagprocedure in het ambtenarenrecht is gebaseerd op de Algemene wet bestuursrecht. Een ambtenaar is eenzijdig aan…
WOZ-waarde te hoog? Tips om je WOZ-waarde te verlagen!WOZ-waarde te hoog? Tips om je WOZ-waarde te verlagen!Waarom is het belangrijk om te onderzoeken of de WOZ-waarde van jouw woning te hoog is vastgesteld? Hoe weet je hoe hoog…
Ontslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesOntslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesU heeft ontslag gekregen en u bent het er niet mee eens. In dit artikel leest u meer informatie over de ontslagprocedure…
Een ontslagvergoedingEen ontslagvergoedingJe wordt ontslagen en, terecht of onterecht, wil je een vergoeding hiervoor. Een gouden handdruk! Is een vergoeding na o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Greyman, Rgbstock
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.