Heb en houd de regie over je eigen leven: ongelukkig zijn

Heb en houd de regie over je eigen leven: ongelukkig zijn Iedereen heeft het wel eens: je voelt je ongelukkig. Bij de een is dit een tijdelijk verschijnsel terwijl andere mensen er een veel langere tijd last van hebben. Vaak komt dit door gebeurtenissen of situaties die dieper zitten waardoor mensen ongelukkig worden. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt ook de regie over je leven in eigen hand nemen. Maar hoe doe je dat?

De oorzaak

De oorzaak van je ongelukkigheid kan lastig te achterhalen zijn. Het kan te maken hebben met verdriet, boosheid, ingrijpende gebeurtenissen in je leven, gemis, enzovoorts. Probeer voor jezelf eens te bedenken wat de oorzaak zou kunnen zijn van je ongelukkige gevoel. Wat zit je dwars en waar heb je last van? Voel je je altijd ongelukkig of zijn dit specifieke momenten? Het kan helpen om dit voor jezelf op te schrijven. Het kan zijn dat je zelf geen grip kunt krijgen op de oorzaak. Ga bij jezelf na of het ongelukkige gevoel te maken heeft met iets waar je iets aan kan doen of dat je zelf vermoedt dat het dieper zit. In zo'n geval is het sterk aan te raden om ervoor te kiezen eens bij de huisarts langs te gaan. Hier zou je kunnen vertellen hoe je je voelt en vertel ook tot welke inzichten je zelf al gekomen bent. Het kan zijn dat praten met maatschappelijk werk dan een goed idee is. Onthoud hierbij ook goed dat het niet zwak is wanneer je hulp zoekt; dit is juist sterk omdat je hierin de regie over je eigen leven neemt en iets wil doen aan het gevoel waar je zo'n last van hebt.

Wat zou ik willen?

Het kunnen aanwijzen van bepaalde redenen voor je ongelukkige gevoel zijn belangrijk om het aan te kunnen pakken. Stel jezelf ook eens de vraag: wat zou ik willen? Stel dat je vanavond naar bed gaat. Je hebt je vaste rituelen en doet wat je altijd doet. Je kruipt lekker onder de dekens en sluit je ogen. Je wordt je bewust van de geluiden om je heen; je ademhaling, geluiden in de kamer, geluiden buiten. De andere morgen word je wakker en het ongelukkige gevoel is weg. Hoe ziet de wereld er dan voor je uit? Wat is er precies in je leven veranderd waardoor je ongelukkige gevoel weg is? Probeer dit gelukkige moment eens echt te voelen; wat doet het dan met je? Wat roept dit bij je op? Bedenk dan voor jezelf wat je zou willen. Dat je je nu ongelukkig voelt, is heel duidelijk. Dat je er iets aan wil doen, is ook duidelijk anders denk je er immers niet over na. Wat zou jij nou willen? Hoe wil je dat het wordt? Wat wil je dat er verandert? Welke dingen wil je niet meer en welke dingen juist wel?

Wat heb ik nodig?

Als je veranderingen wilt aanbrengen in je leven, dan heb je daar dingen voor nodig. Soms vind je dat door te kijken naar de mensen in je omgeving; is er iemand die je zou kunnen helpen? Wil je hulp van bijvoorbeeld je huisarts of kies je ervoor om het zelf aan te pakken? Ook als je besluit om zelfstandig iets aan je ongelukkige gevoel te doen, heb je iets nodig om dat te bereiken. Vraag jezelf af wat je nodig hebt om dit ongelukkige gevoel te veranderen. Misschien mis je mensen om je heen en voel je je vaak eenzaam. Dit zou een logische reden zijn voor een ongelukkig gevoel. Wat heb je nodig in zo’n situatie? Probeer te bedenken hoe dit bijvoorbeeld aan zou kunnen pakken. Schrijf je bijvoorbeeld in op websites om vriendschappen op te doen, schrijf je in bij een datingsite, plaats een vriendschapsadvertentie, nodig je buren eens uit op de koffie, maak eens een praatje in de supermarkt, ga naar een sportclub of fitnesscentrum, enzovoorts.

Hoe ga ik het doen?

Maak voor jezelf een plan van aanpak: wat heb ik nodig om te werken aan mijn ongelukkige gevoel? Welke doelen wil je bereiken? Welke acties moet ik ondernemen en wat zijn hierin mijn wensen? Voor veel mensen is het bedenken van oplossingen makkelijk, maar de uitvoering ervan is vaak moeilijker. Zorg daarom dat je voor jezelf heldere doelen opstelt die haalbaar zijn en die niet te hoog gegrepen zijn. Bedenk ook voor jezelf wanneer je ermee gaat beginnen. Wees hierin wel realistisch; tegen jezelf zeggen dat je vanaf de dag erna meteen extravert moet zijn en een hele vriendengroep wilt hebben is niet erg realistisch. Zie voor jezelf ook de kleine stapjes en houd duidelijk voor ogen wat je doel is. Onthoud hierbij wel: van uitstel komt – vaak – afstel.

Hulp

In sommige gevallen is het raadzaam om aan te kloppen bij bijvoorbeeld de huisarts. Een huisarts is bekend met neerslachtige stemmingen, emoties en depressies en kan je van raad voorzien. Ook is het soms fijn om je verhaal kwijt te kunnen bij iemand; een luisterend oor die luistert naar hoe je je voelt, hoe het met je gaat, wat je zou willen, enzovoorts. Als je het fijn vindt kan iemand je ook advies geven over wat je zou kunnen doen. Soms heb je zelf een bepaalde tunnelvisie waardoor bepaalde mogelijkheden buiten schot blijven.

Een huisarts zou bijvoorbeeld ook kunnen zorgen voor een doorverwijzing naar een andere instantie; bijvoorbeeld maatschappelijk werk. Dit lijkt misschien eng of zwak, maar je bent juist sterk als je de stap neemt om iets te veranderen. Zo iemand kan met je meekijken en biedt een luisterend oor. Samen zou je dan kunnen kijken waar je gevoel vandaan komt en welke stappen je zou kunnen ondernemen om hier aan te werken.
© 2012 - 2024 Kim-89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ben je altijd alleen? Tips tegen eenzaamheidBen je altijd alleen? Tips tegen eenzaamheidJe altijd alleen voelen kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en voor je geest. Langdurig eenzaam zijn kan le…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Depressie: wat zijn de symptomenDepressie is meer dan de mentale ziekte die speelt met emoties en de depressieve persoon een permanent gevoel van ongelu…
Overwin eenzaamheid tijdens de feestdagenOverwin eenzaamheid tijdens de feestdagenTijdens de feestdagen is de periode aangebroken dat we naar het winkelcentrum lopen voor cadeaus, samenkomen met vriende…

De warmte van ware vriendschapDe warmte van ware vriendschapIedereen verlangt naar gezonde vriendschapsrelaties. Een goede vriend geeft steun in moeilijke tijden en inspireert om v…
Verhuizen een hele klusIedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken dat hij moet verhuizen. Er valt een heleboel te doen om alles vlo…
Kim-89 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.