Dik zijn: hoe de wereld dik zijn discrimineert

Dik zijn: hoe de wereld dik zijn discrimineert Er zijn landen op de wereld waar dik zijn of wat kilo’s meer hebben als prettig wordt ervaren. Maar vooral in het westen is dat bepaald niet het geval. Dikke(re) mensen worden daar met de nek aangekeken. En dat is vaak erg pijnlijk. Want dik zijn wordt ook vaak verward met dom zijn, lui zijn, niet gedisciplineerd zijn en andere zaken.

De meeste vrouwen in Nederland zijn te dik

Het is een gegeven: de meeste vrouwen zijn als je de standaard er naast legt te dik. Veertig procent van onze vrouwen is te zwaar, 15 procent heeft ernstig overgewicht en de gemiddelde kledingmaat is inmiddels maat 44. Als dat de doorsnee van de bevolking is, zou je kunnen denken dat we die doorsnee vrouw ook gewoon zouden afbeelden in reclames en modereportages. In plaats daarvan graatmagere modellen die meer lijken op een skelet dan een mens. En overal en in elke plaats middelen en mensen om af te vallen in plaats van winkels vol kleding met een maatje meer en vrouwen op tv die ook doorsnee zijn. Een slank figuur blijft blijkbaar toch altijd het ideaal, ondanks het feit dat de meeste vrouwen daar dus helemaal niet aan kunnen voldoen.

Ooit was dik zijn een teken van welgesteldheid

Dat is ooit anders geweest. Wie kent niet de Rubensfiguren die op het doek werden vastgelegd. Ronde, mollige vrouwen die genoeg te eten en te drinken kregen. Wie in die tijd geld had, kon zich goed en veel eten veroorloven en dat betekende dat ze status hadden. Dik zijn had dus status. Bovendien golden brede heupen en dikke billen als een teken van vruchtbaarheid. Wie genoeg vet had, kon ook in slechte tijden een gezond kind baren. Op continenten als Afrika is het daarom nog steeds positief als een vrouw flink wat vet op allerlei plaatsen heeft zitten.

In de jaren ’60 werd het allemaal anders

In de jaren ’60 van de 20e eeuw werd alles in Nederland anders. Toen werd voedsel veel goedkoper omdat er steeds efficiëntere methoden werden gevonden en het dus veel meer toegankelijk werd voor een veel grotere groep. Mensen gingen veel minder lichamelijk werk doen. Vooral lager opgeleide mensen werden daardoor steeds dikker, omdat ze daarvoor niets in de plaats hadden als sport. Juist de hogeropgeleiden (de mensen die in eerdere eeuwen trots waren op hun overgewicht) werden zich steeds vaker bewust van het risico dat ze liepen door te dik te zijn. Ze gingen gezonder eten en sporten. Slank zijn werd daardoor iets waarvoor je je in moest zetten en waar je dus iets voor moest doen. En het werd een beetje een uitzondering, omdat steeds meer mensen dikker werden door de toegankelijkheid van meer en slechter voedsel en minder beweging.

Veranderd modebeeld

Ook het modebeeld veranderde. Ooit waren vrouwen als Marilyn Monroe nog mooi gevonden, toen eenmaal bekend werd dat slank beter was, kwamen er vrouwen als Twiggy op de markt die kleding moesten showen. Ook de misses moesten steeds dunner worden en dat ging wel de hele wereld over.

Als iemand dik is, is dat altijd te zien

Iemand met psychische problemen kan dat vaak wel binnenshuis houden. Iemand die teveel drinkt kan dat vaak ook nog wel. Maar dik zijn kun je niet verhullen, omdat je dat altijd bent.

De buitenwereld wijst dikke(re) mensen af

Dikke(re) mensen worden door de buitenwereld vaak afgewezen. Iemand met een pondje meer die in een restaurant uitgebreid zit te eten of op straat een patatje eet, wordt meewarig aangekeken of krijgt zelfs commentaar. De buitenwereld oordeelt niet alleen, maar wijst ook af. Het lijkt alsof ze willen zeggen dat dikke(re) mensen:
  1. Dom zijn
  2. Zich niet kunnen beheersen
  3. Geen discipline kennen

Ook artsen doen soms heel neerbuigend tegen mensen met overgewicht

Ook in medische kringen wordt soms heel neerbuigend gedaan tegen mensen met overgewicht. Er schijnt zelfs een uitdrukking te zijn: DDD. Dit zou Dikke Domme Diabeet betekenen. Helaas krijgen mensen met overgewicht ook nog vaak te horen dat ze eerst maar eens moeten afvallen. Zelfs als de kwaal waarmee ze bij de dokter komen helemaal niets met hun overgewicht te maken heeft. Daarmee worden ze dus niet serieus genomen.

Dikke(re) mensen hebben minder succes

Daar komt nog bij dat dikkere mensen ook nog eens last van andere zaken. Zij
  • Vinden minder snel een partner
  • Maken minder snel carrière
  • Maken minder vaak een hogere opleiding af
  • Hebben eerder last van depressies waarschijnlijk omdat ze niet worden geaccepteerd

Meer zelfmoordpogingen bij dikke meisjes

IN de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar blijken dikkere meisjes ook vier keer zo vaak een zelfmoordpoging te doen dan slanke meisjes.

Dik zijn is je eigen schuld

Blijkbaar is de boodschap ook nog eens dat mensen die dik zijn daar zelf volledig verantwoordelijk zijn. Het is natuurlijk zo dat ieder pondje door het mondje gaat, maar er is wel een behoorlijke nuancering te geven. Voor een deel wordt overgewicht namelijk ook genetisch bepaald. Heel duidelijk is de wetenschap daar niet over, maar duidelijk is wel dat genetische factoren een rol spelen. Daar komt nog bij dat overgewicht ook mede wordt bepaald door iemands omgeving. Als je thuis nooit hebt geleerd dat je gezond moet eten om op gewicht te blijven en dat je ook regelmatig moet bewegen, heeft al een grote achterstand. Wie al 18 jaar in zo’n omgeving heeft geleefd en dan opeens om moet schakelen op een heel ander patroon zal daar flink wat tijd en energie in moeten steken. Daar komt nog eens bij dat overal verleidingen op de loer liggen. Overal worden producten verkocht en aangeprezen die bepaald niet goed zijn voor het gewicht van de mens. Loop een willekeurige supermarkt binnen en ¾ van alles wat daar ligt is ongezond, te vet, er zit te veel suiker of te veel zout in. Echt gezond eten is er eigenlijk helemaal niet zoveel, overal zitten toevoegingen in. Kant- en klaar maaltijden zijn vaak ook niet bepaald heel gezond om van afhaalmaaltijden nog maar niet te spreken. Bovendien is er in elke kantine of op elke school van alles te koop dat niet gezond is. Van snacks tot snoep, het is in overmaat te krijgen, terwijl een gezonde appel nauwelijks te koop wordt aangeboden.

Mensen in de omgeving zijn te dik

Wie in een omgeving is opgegroeid waar de andere mensen ook kampen met overgewicht of waar het normaal is dat de anderen te dik zijn, loopt zelf ook veel meer kans op overgewicht.

Veel slapen maakt dikker

Te weinig slapen maakt dikker, maar veel slapen eveneens. De hormoonhuishouding van de mens wordt er namelijk door ontregeld en dat zorgt ervoor dat iemand veel meer honger heeft.

Medicijnen

Veel medicijnen maken dat mensen dikker worden. Daaronder vallen onder andere:
  1. Antidepressiva
  2. Anticonceptiemiddelen
  3. Bètablokkers
  4. Anti-epileptica
  5. Ontstekingsremmers als prednison
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen met overgewicht minder gezondKinderen met overgewicht minder gezondDat het aantal te dikke kinderen toeneemt, is geen nieuws. Wat wel nieuws is, is dat kinderen met overgewicht minder gez…
Zware kinderen later meer kans op obesitasZware kinderen later meer kans op obesitasIn de kindertijd wordt de basis gelegd voor obesitas, blijkt uit onderzoek. Wie als kleuter een dikkerdje is, maakt grot…
Gewichtsdiscriminatie: wat is het en wat doet het met jeGewichtsdiscriminatie: wat is het en wat doet het met jeHoe ruimdenkend je jezelf ook noemt, iedereen heeft vooroordelen over bepaalde (groepen) anderen. Ook over mensen met ov…
Spijsvertering in de dikke darmSpijsvertering in de dikke darmDe dikke darm heeft vele belangrijke functies. Het speelt een belangrijke rol in de opname van belangrijke stoffen en vo…

Een goede eerste indruk: wat is bepalend?Een goede eerste indruk: wat is bepalend?De eerste indruk bepaalt een groot deel van de indruk die we als geheel maken. In de liefde, sociaal of op het werk. Maa…
Vrede? Militair Social Work en de zorg voor veteranenEr zijn de afgelopen jaren veel ontwikkelingen geweest op het gebied van veteranenzorg, maar de vraag is of dit heeft ge…
Bronnen en referenties
  • www.obesitasvriendelijk.nl
  • Libelle
  • Tegenwicht, fabels en feiten over overgewicht van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.