Last van een stalker?

Last van een stalker? Een stalker komt overal voor. Je wordt continu lastig gevallen door dezelfde individu. Hij/zij achtervolgt je op straat of zorgt er iedere keer voor dat er een toevallige ontmoeting plaats vind. Ook belt diegene je regelmatig op en bestookt je met e-mails. Nog erger kan het worden als je bedreigd wordt en vervolgens nooit meer met rust gelaten wordt. Dit kan ernstige gevolgen hebben . Het kan je gaan irriteren, kwaad maken, maar ook zeer bang maken. Kortom: je voelt zich niet meer veilig!

De openingsfase

Sommige stalker beginnen vrij rustig met stalken en gaan steeds verder als er geen respons komt. Anderen kenmerken zich juist vrij agressief en gewelddadig na het verbreken van bijvoorbeeld een relatie. In het begin bent je snel geneigd om te gaan onderhandelen met diegene die je lastig valt. De meeste stalkers zien dit echter als een aanmoediging om verder door te gaan.

Hoe gaan stalkers te werk

De stalker kan je in een zeer kwaad daglicht stellen bij je vrienden, familie of collega’s. Zij kunnen je achtervolgen op straat of toevallig net iedere keer tegenkomen. Verder kunnen zij ongevraagd op bezoek komen, dreigen met gebruik van geweld, informatie van je inwinnen, Eigendommen beschadigen, je huis besmeuren, goederen op jouw rekening bestellen of posten bij je woning en het werk. Je stalker bestookt je met dreigementen en telefoonterreur en soms kunnen deze dreigementen ook verder gaan dan het verbale geweld.. Verder kan hij/zij de omgeving in het geheel erbij betrekken en jouw zwartmaken tegenover je buren, vrienden en familie. De hardnekkige stalkers kenmerken zich door extreem controlerend en dwingend gedrag. Dit gedrag zegt ook veel over het risico wat je loopt.

Het slachtoffer en de gevolgen

Het maakt niet uit of de stalker wel of niet actief is, angst en het gevoel van een blijvende bedreigingen kunnen je leven beheersen. Naarmate dit langer duurt gaat het je leven alsmaar meer en meer beheersen. De gevolgen zijn duidelijk: angst, achterdocht, extreme schrikreacties, slechte eetlust, concentratieproblemen, slecht slapen en daardoor weer vermoeidheid.

Stalking strafbaar?

Stalken kan strafbaar zijn. In de gevallen dat de stalker herhaaldelijk (dus stelselmatig) inbreuk maakt in iemands leven, dan is dit strafbaar.
Je kunt hiervan aangifte doen bij de politie, wel moet er dan sprake zijn van de volgende gepleegde feiten;
  • De stalker dwingt je ergens toe of maakt je bang of hindert je.
  • De stalker doet dit structureel, dus stelselmatig
  • De stalker doet dit opzettelijk

In het wetboek staat dit als volgt omschreven;

Art. 285 b van het wetboek van strafrecht; Lid 1: Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste 3 jaren of een geldboete van de vierde categorie.

Melding en aangifte

Als je bij de politie aangeeft dat je regelmatig lastig gevallen wordt kunnen zij hier een melding van maken. Aan de hand van deze melding en/of andere meldingen kunnen zij dit met jouw gaan bespreken om te kijken hoe ernstig deze zaak is. Als je vervolgens een verklaring op het bureau aflegt en deze ondertekend dan spreek je van een aangifte en zal er een onderzoek gaan starten.

Wat kun je zelf doen tegen je stalker

  • Maak een geheim telefoonnummer aan en laat je e-mail blokkeren.
  • Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal en bouw voor jezelf een dossier op. Dit kun je wellicht in de toekomst nodig hebben in de rechtbank
  • Zoek steun bij je buurtgenoten, hou ze op de hoogte
  • Laat foto’s van je stalker zien aan mensen die je vertrouwd
  • Probeer meer met andere mensen te reizen als je stalker je veel achtervolgt.
  • Maak een veiligheidsplan voor jezelf. Zorg dat je alle belangrijke spullen snel kan pakken als je plotseling moet vluchten voor je stalker.
  • Treed niet in contact met je stalker als hij/zij dit probeert.

Voor meer informatie en hulp kun je ook terecht bij de website Slachtofferhulp in Nederland
© 2011 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is stalking en hoe kunt u het oplossen?Een ander woord voor stalking is ook wel belagen. Het woord stalking komt af van het Engelse woord 'stalking' wat ook we…
Obsessief gedrag: stalkingHet is over. Jullie passen niet meer bij elkaar, hebben andere toekomstplannen, zijn op elkaar uitgekeken of misschien i…
Aangifte doen van een delictAangifte doen van een delictJe bent getuige van een strafbaar feit. Er is ingebroken in je huis of je bent beroofd. Je wordt bedreigt. Je wordt gest…
De duistere wereld genaamd stalkingDe duistere wereld genaamd stalkingJe kijkt op je telefoon en je hebt tientallen oproepen gemist. Je raakt gefrustreerd, uitgeput misschien zelfs, en je vo…

7 Regels om rijk te worden en te blijven7 Regels om rijk te worden en te blijven'De Rijkste man in Babylon' was een verzameld werk, geschreven in fabelvorm, over hoe men rijk kon worden en kon blijven…
Ook menige hetero durft vaak niet uit de kast te komenmijn kijk opOok menige hetero durft vaak niet uit de kast te komenHet "in de kast blijven" is niet uitsluitend een homokwestie. Velen spreken immers niet over hun alcoholprobleem, depres…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.stichtingzijweg.nl
  • www.slachtofferhulp.nl
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.