Mantelzorg en mantelzorgcompliment

Misschien ken je iemand in je omgeving die mantelzorg verzorgt. Deze persoon levert dan onbetaalde zorg voor zieke familieleden of voor vrienden. Het is dan ook geen beroepskracht. Bij mantelzorg gaat het om een intensieve zorg voor een langere tijd.

Langdurige, intensieve zorg

Iemand die mantelzorger is, zorgt voor een langdurige tijd, onbetaald voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Dit is vaak een ouder, familielid, kind, vriend of kennis. Een mantelzorger heeft dus een persoonlijke band met de persoon aan wie hij of zij de zorg verleent. De zorg is voor meer dan acht uur per week en vaak langer dan drie maanden achter elkaar.

Mantelzorgcompliment

Een mantelzorger krijgt jaarlijks een bedrag als blijk van waardering. Dit wordt ook wel het mantelzorgcompliment genoemd. Deze vergoeding wordt geregeld door de Sociale Verzekeringsbank, ofwel de SVB. De vergoeding is uitsluitend bedoeld voor mensen die voor een langere tijd en/of een intensieve tijd mantelzorg verlenen. Iemand die mantelzorg krijgt, ontvangt automatisch een aanvraagformulier van de SVB. Dit gebeurt alleen na een juiste indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg of het Bureau Jeugdzorg. Met dit formulier kan deze persoon dan een mantelzorger voordragen voor het mantelzorgcompliment.

Vervangende zorg

Ook een mantelzorger heeft soms even wat tijd voor zichzelf nodig. Er kan dan geregeld worden dat de zorg tijdelijk even wordt overgenomen. Dit wordt ook wel respijtzorg of vervangende zorg genoemd. In zo’n geval neemt een beroepskracht of een vrijwilliger de zorg voor een afgesproken periode over. Deze kan de zorg dan thuis of buitenshuis verlenen. Wanneer dit buitenshuis is, dan gaat de persoon die zorg nodig heeft naar een logeervoorziening of dagopvang. Deze overname kan ook structureel zijn, dus een dagdeel.

Basisfuncties gemeenten

Volgens de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning, hebben gemeenten de taak om ondersteuning te bieden aan de mantelzorgers en de vrijwilligers. Hiervoor zijn er basisfuncties opgesteld door onder meer het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij deze basisfuncties kun je denken aan materiele hulp, financiële tegemoetkoming en het bieden van vervangende zorg.

Werk en mantelzorg

In Nederland combineren 1 op de 8 mensen hun werk met mantelzorg. Een groot deel van deze mensen werkt meer dan 28 uur per week. Werkende mantelzorgers verlenen gemiddeld 17 uur zorg per week. Voor veel van deze mensen is dit dan ook een erg zware combinatie. Zo heeft een groot deel van de mantelzorgers geen vrije tijd meer.

Verschil

Het verschil tussen mantelzorg en gebruikelijke zorg is niet voor iedereen altijd even duidelijk. De gebruikelijke zorg is de normale dagelijkse zorg van gezinsleden en huisgenoten voor elkaar. Hierbij valt te denken aan de zorg voor de kinderen. Hierbij is geen professionele zorgverlening nodig. Mantelzorg is veel intensiever en duurt veel langer. Bij deze zorgverlening is hulp van professionals ook mogelijk.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mantelzorgdag, ieder jaar op 10 novemberMantelzorgdag, ieder jaar op 10 novemberIn Nederland zijn er meer dan 2,5 miljoen mantelzorgers en deze worden jaarlijks in het zonnetje gezet en wel op 10 nove…
Wat is Racisme?Het woord racisme wordt vaak bij allerlei gelegenheden gebruikt. En niet altijd op de juiste manier. Racisme is een vres…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.