Wat zijn lentekriebels en wat doen ze met je?

Elk jaar aan het einde van de winter en het begin van het voorjaar slaan de lentekriebels toe. Waar komen ze precies vandaan en wat doen ze met je? Iedereen krijgt ze en er is bijna niemand die er niet blij van wordt. Lentekriebels zijn voor veel mensen niet alleen de bevestiging dat het voorjaar is begonnen, maar ook het signaal om het roer om te gooien en weer naar buiten te gaan. Vergeten is de lange winter, verdrongen zijn de dikke pakken sneeuw en de bevroren wegen. Het leven is mooi, het is weer lente.

De eerste zonnestralen van het voorjaar zijn vaak al genoeg om de lentekriebels te activeren. De zon schijnt krachtiger dan in de winter. Dankzij dit zonlicht wordt vitamine D aangemaakt in het lichaam. Vitamine D is belangrijk voor de productie van hormonen als serotonine en dopamine, die invloed hebben op het bioritme en het ‘geluksgevoel’ van mensen. Soms worden zo veel hormonen aangemaakt dat er zelfs sprake is van lichte euforie.

Serotonine beïnvloedt onder meer stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Wie er te weinig van heeft, kan zich depressief voelen. Bepaalde antidepressiva, zoals Prozac, verlengen de activiteit van serotonine in het lichaam.

Voorjaarsmoeheid

Er zijn ook mensen met voorjaarsmoeheid. Deze wordt niet, zoals de naam suggereert, veroorzaakt door het voorjaar, maar nog door de winter. Te weinig zonlicht en vitamine D maken mensen die veel binnen zitten moe en lusteloos. Het duurt echter vaak weken of zelfs maanden voordat een gebrek aan vitamines uitwerking heeft op het lichaam. Vandaar dat de symptomen zich vaak pas in de lente ervaren.

Maar voor de meeste mensen geldt dat de lentekriebels ze een goed gevoel geven. Ze krijgen nieuwe energie en willen naar buiten om dingen te ondernemen. Na maanden in huis te hebben gezeten, is de frisse lucht een verademing.

In Canada kan niet alleen worden voorspeld dát mensen zich goed voelen, maar ook hóe goed ze zich voelen. Biometeorologen baseren hun dagelijkse verwachting op gegevens als zonlicht, temperatuur, windkracht, luchtdruk en luchtvochtigheid. Mensen zouden op hun best zijn bij droog en zonnig weer en een temperatuur van 20 graden.

Emoties

In de lente, zo is onderzocht, ontstaan ook veel nieuwe relaties. De hormonen doen hun werk en versterken de emoties, waardoor mensen soms vlinders in hun buik voelen en een sterke behoefte krijgen aan menselijk contact. Men is meer ontspannen en staat open voor de gevoelens van anderen. Er is een groter verlangen om samen te zijn. Dit kan met een geliefde zijn, maar ook met een goede vriend of vriendin. Het voorjaar is dé tijd van het jaar om oude vriendschappen aan te halen. En waar kan dat beter dan op een gezellig terras in de voorjaarszon?

De vlinders in de buik worden versterkt door de geboortegolf onder dieren die overal om ons heen plaatsvindt. In de lente worden veel jonge beesten geboren en je moet wel van steen zijn om niet te smelten bij het zien van pasgeboren lammetjes in de wei.

Winterslaap

De natuur heeft dus ook te maken met lentekriebels. En hoe. Dieren ontwaken uit hun winterslaap en verlaten hun schuilplaatsen, op zoek naar voedsel en een partner om zich mee voort te planten. Trekvogels, zoals wilde ganzen, merken dat het warmer wordt en keren terug van hun overwintering in het zuiden. En schapen krijgen lammetjes, wat voor veel mensen hét symbool van de lente is. Dit gebeurt vaak erg vroeg in het voorjaar, zodat de kleintjes aan het einde van de zomer sterk genoeg zijn om de moeilijke seizoenen die volgen (de herfst en de winter) te kunnen doorstaan.

Omdat er meer en sterker zonlicht is, verschijnen er ook weer bladeren aan de bomen en komen bloemen en planten binnen de kortste keren tot bloei. Zeker bolgewassen ontwikkelen zich razendsnel. Een narcis kan in een paar weken tijd opengaan, bloeien en weer afsterven. Tot de volgende lente, als de cyclus zich weer herhaalt.

Evenals de natuur willen ook mensen in de lente een nieuwe start maken. Dit leidt tot de grote voorjaarsschoonmaak. De tuin en het balkon moeten zo snel mogelijk klaar worden gemaakt om buiten te kunnen zitten en te genieten van de voorjaarszon. En hoe meer zon men pakt, hoe meer hormonen het lichaam aanmaakt – en hoe meer lentekriebels men voelt.
© 2014 - 2024 Caceres13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestaan lentekriebels echt?Bestaan lentekriebels echt?Aan het woord ‘lentekriebels’ ontlenen verschillende mensen verschillende betekenissen. Maar allemaal met een positieve…
Helemaal gek in het hoofd door de lente: lentekriebelsVeel mensen hebben er last van in voorjaar: lentekriebels. Ze voelen zich net zo uitgelaten als koeien die voor het eers…
Voorjaar: lekker in je velVoorjaar: lekker in je velHet voorjaar staat weer voor de deur. De tijd om weer eens helemaal tot jezelf te komen. De lange koude en donkere winte…

Voltaren van Novartis is middel om ontstekingen af te remmenVoltaren van Novartis is middel om ontstekingen af te remmenVoltaren is een middel dat ontstekingen kan afremmen. We zullen het geneesmiddel dan ook in menig huisapotheek aantreffe…
Reageerbuisbaby, IVFReageerbuisbaby, IVFEen reageerbuisbaby is een baby die verwekt is door middel van Ivf. Hierbij worden een eicel samen met zaadcellen in een…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lente
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Serotonine
Caceres13 (12 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.