Sociale Raadslieden, wie zijn dat?

Sociale Raadslieden, wie zijn dat? Voor mensen met een laag inkomen en die problemen hebben met regelgeving, belastingen of bijvoorbeeld het schrijven van een bezwaarschrift zijn er de Sociale Raadslieden. Maar wie zijn deze mensen?

De Sociale Raadslieden

De organisatie van Sociale Raadslieden is een samenwerkingsorganisatie met 80 aangesloten instellingen. Jaarlijks hebben deze instellingen contacten met 400.000 mensen die maar liefst 500.000 vragen stellen. Juist omdat de weg naar de sociale raadslieden eenvoudig is en daarbij ook kosteloos bereiken ze een grote groep mensen.

Doelgroep

De belangrijkste doelgroep voor de Sociale Raadslieden zijn de meest kwetsbare burgers. Hierbij kan men denken aan mensen met een laag inkomen, weinig opleiding en een lage mate van zelfredzaamheid. Omdat sommige cliënten van de vaardigheden missen om zelf de juiste actie te ondernemen ondersteunen de Sociale Raadslieden door het verrichten van concrete diensten. Eventueel wordt het de cliënt aangeleerd zelf actie te kunnen ondernemen.

Wat kunnen de Sociale Raadslieden betekenen?

In eerste instantie kan men bij de Sociaal Raadslieden terecht als men advies of informatie nodig heeft. Dit advies en informatie kan over diverse zaken gaan:
  • Belastingen
  • Wonen
  • Werken
  • Uitkeringen
  • Onderwijs
  • Overheid
  • Consumentenzaken

Maar ook bij het invullen van een formulier of het opstellen van een bezwaarschrift kunnen de Sociale Raadslieden hun diensten verlenen. Er zijn gevallen waarin de Sociale Raadslieden cliënten indien nodig doorverwijzen naar andere instellingen. Vaak omdat deze instellingen beter gespecialiseerd zijn in een bepaalde zaak. Als men zelf niet met een instantie er uit komt, bijvoorbeeld met de belastingdienst, UWV of de Gemeente dan kunnen de Sociale Raadslieden bemiddelen. In deze situatie nemen de Sociale Raadslieden contact op om een zaak toe te lichten of om meer duidelijkheid te krijgen. De Sociaal Raadslieden zijn er niet voor strafzaken.

Signalering

Omdat de Sociaal Raadsleden dagelijks geconfronteerd worden met de huidige wet- en regelgeving signaleren ze sneller de effecten van deze wet- en regelgeving op hun cliënten. In sommige gevallen kunnen de wet- en regelgeving leiden tot onbedoelde (negatieve) effecten, komt de uitvoering van een regelgeving niet overeen met de doelstelling of sluiten regels niet goed op elkaar aan. Dit soort onvolkomenheden worden door de Sociale Raadslieden snel opgemerkt en aangekaart bij de betreffende instantie.

Bij de signalering gaat het vooral om de leemtes, onbedoelde gevolgen en tegenstrijdigheden voor een doelgroep. De Sociaal Raadslieden hebben deze functie zowel op lokaal, regionaal als landelijk niveau. Op lokaal niveau nemen de raadslieden deel aan overlegstructuren en op regionaal niveau zijn tijdens de bijeenkomsten de signaleringen een vast agendapunt. Op landelijk niveau houdt de Landelijke Signaleringscommissie zich hiermee bezig.
© 2009 - 2024 Spinsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis hulp bij problemen over wetten en regelsGratis hulp bij problemen over wetten en regelsWie problemen heeft over wetten en regels in Nederland, maar geen geld om dure advocaten in kan huren kan terecht bij de…
Maatschappelijk werk: Wat kunnen ze voor mij betekenen?Dit artikel gaat over het maatschappelijk werk. Met welke reden zou ik naar het maatschappelijk kunnen gaan? Wat kunnen…
Bezwaar, beroep, hoger beroepBezwaar, beroep, hoger beroepDit artikel beschrijft de procedure van bezwaar, beroep en hoger beroep. Als u het oneens bent met een beslissing van ee…
Bezwaar maken tegen verkeersboeteAls u het niet eens bent met een parkeerboete of andere verkeersboete (bekeuring) kunt u bezwaar maken door een bezwaars…

Etiquette voor beginners en etiquette-hatersEtiquette voor beginners en etiquette-hatersKrijg je bij maagzuur het zien van die ellenlange lijsten met do's en don'ts en kledingvoorschriften? Ben je een beginne…
Liefde is... houden van, met gevoel én verstandmijn kijk opLiefde is... houden van, met gevoel én verstandWat is liefde? Liefde is romantiek, een heel fijn gevoel. Twee mensen die innig van elkaar houden. De liefde voor een hu…
Spinsel (8 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.