Hoe kun je het beste netwerken?

Hoe kun je het beste netwerken? Netwerken is een niet te onderschatten factor bij het verkrijgen van een goede baan, een goed salaris of voldoende opdrachten voor een eigen bedrijf. Naast deze zakelijke redenen zijn er ook voldoende overige redenen te bedenken waar netwerken een effectieve bijdrage aan kan leveren. De vraag die dan ontstaat is hoe het beste te netwerken? Welke tips en tricks kunnen gebruikt worden om effectief te netwerken?

Voorbereidingen

Zorg voor het vertrek naar een gelegenheid waar waarschijnlijk de mogelijkheid ontstaat tot netwerken altijd dat je een eigen netwerk kit meeneemt. Met deze kit wordt niet meer bedoelt dan een setje visitekaartjes (bij voorkeur in een mooi en net houdertje), een pen en natuurlijk iets tegen een slechte, of koffie-, adem. Bereid daarnaast voor (indien mogelijk) welke personen op de gelegenheid zullen zijn en welke vragen je ze kunt stellen. Daarnaast is het altijd handig om een paar vragen voor te bereiden voor eventuele vreemden die je toch graag wilt ontmoeten. Na het treffen van de juiste voorbereidingen kan het netwerken beginnen.

Contact maken

De eerste en belangrijkste activiteit bij het netwerken is het contact maken met de juiste personen. Het vinden van de juiste personen is vaak niet het probleem; in veel gevallen is het al snel duidelijk welke personen in de zaal of omgeving de juiste connecties, kennis of assets hebben. Het op een juiste wijze contact maken is dan de eerste logische stap.

Vaak onderschatten we onszelf en denken we dat de ander vast geen zin zal hebben in een korte ontmoeting. In veel gevallen is dit echter niet het geval; veelal is de andere partij even geïnteresseerd in het korte contact, enerzijds wellicht om jou te leren kennen en te kunnen zien wat jij kunt betekenen voor hem of anderzijds om over het eigen werk te kunnen vertellen.

Maak contact met een ander door het stellen van een persoonlijke vraag, of door het refereren aan bijvoorbeeld een artikel dat deze persoon geschreven heeft. Mochten deze vragen niet zo snel te binnen schieten, loop dan gewoon op de persoon af, stel jezelf voor en stel dan vragen naar meer algemene diepgang op het terrein van de persoon waar je mee spreekt, bijvoorbeeld beginnend met "kunt u me meer vertellen over...."

Jezelf voorstellen

Het voorstellen van jezelf klinkt heel onbelangrijk, maar hierin kun je juist aangeven waarom je zelf belangrijk zou kunnen zijn voor de ander. Bereid hiervoor een korte "pitch" voor, van ongeveer een seconde of tien. Vertel hierin waarom je op die gelegenheid bent, wat je naam is en wat je doet dat voor hen van belang zou kunnen zijn.

Body language / lichaamstaal

Zeer belangrijk bij het netwerken is het gebruiken van de juiste lichaamstaal. Aangezien iedere ontmoeting vaak maar enkele minuten zal duren, is het belangrijk om de best mogelijke indruk te maken in deze periode. Daar lichaamstaal meer zegt dan woorden, zijn er een aantal tips die goed zijn om mee te nemen:

  • Glimlach;
  • Recht je schouders en sta rechtop;
  • Trek de juiste kleding aan (waar je je enerzijds lekker in voelt, maar dat anderzijds ook sterk en goed uitziet);
  • Geef een stevige handdruk;
  • Laat voldoende ruimte aan een zijde over om een ander zich zelf toe te laten voegen;

Het gesprek

Tijdens het gesprek is het van belang om goed te luisteren, dit in tegenstelling tot wat velen doen; wachten om zelf iets te kunnen zeggen. Wees niet bang om te lachen! Als je lacht schat men je IQ al snel 10 tot 20 punten hoger in. Probeer in het gesprek een common ground te vinden, een gemeenschappelijk onderwerp. Dit zorgt voor een snellere onderlinge band. Wees daanaast ook oprecht geïnteresseerd in iemand; vraag bijvoorbeeld door. Wees ook respectvol en probeer ook anderen rondom het gesprek erbij te betrekken. Hoewel je het gesprek niet hoeft te controleren, is het wel slim om ervoor te zorgen dat je het gesprek zelf verlaat voordat je zelf verlaten wordt. Dit laat een interesse naar jou openstaan bij de ander. Vergeet echter niet voordat je het gesprek verlaat om een nieuwe afspraak te maken, eventueel door visitekaartjes uit te wisselen. Schrijf bij het visitekaartje dat je ontvangt duidelijk op wat je hebt afgesproken en wie de persoon is, zo kun je ze later op de avond niet meer door elkaar halen.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe moet ik netwerken?Werknemers met een goed netwerk, zijn over het algemeen ook succesvoller in hun carrière. Ze weten net iets gemakkelijke…
Netwerken vergroot de kans op een baanNetwerken vergroot de kans op een baanEen nadeel van het solliciteren op een vacature is, dat u één van de vele kandidaten bent. De werkgever heeft zoveel keu…
Werkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenWerkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenNetwerken voor een werkende moeder kan grote voordelen opleveren voor een drukke vrouw die werkt en moeder is. Van werke…
Op een slimme manier solliciterenOm een baan te kunnen bemachtigen, moet u eerst de sollicitatieprocedure doorlopen. In veel gevallen zult u één van de t…

Het voorkomen van psychische problemen bij ouderenHet voorkomen van psychische problemen bij ouderenMensen worden steeds ouder en dat gaat samen met problemen die de oude dag aangaan. Ouderen krijgen niet alleen te maken…
5 tips voor een positieve eerste indruk5 tips voor een positieve eerste indrukEen positieve goede eerste indruk is uiterst belangrijk bij een ontmoeting met een nieuwe partner of tijdens een sollici…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.