Wat te doen ingeval van nood?

Wat te doen ingeval van nood? Er kan plotseling en overal wat gebeuren; brand, een ongeluk, een watersnoodramp of bijvoorbeeld gas-, water- of lichtuitval. Maar hoe moet u hierop reageren en wat kunt u in geval van een noodgeval doen. Waarschijnlijk kent u het meeste wel of heeft u er wel eens wat van gehoord. Maar hier staat alles nog maar een even op een rijtje. Een noodsituatie kan zich altijd en overal in Nederland voordoen. Binnenshuis of buitenshuis. Voor ingeval van nood zijn er altijd een paar algemene regels die in Nederland altijd (moeten) worden toegepast, deze regels zijn als volgt;
  • Algemene sirene luidt: Ga uw/een huis of winkel binnen en sluit daar de deuren en de ramen
  • Zet de radio of indien mogelijk de tv op de (plaatselijke) rampenzender
  • Doe wat de overheid, en dus hulpverleners, zeggen wat u moet doen
  • Uw kinderen of broertjes en zusjes hoeft u niet op te halen van school, zij worden door de school opgevangen
  • Probeer andere mensen om u heen zoveel mogelijk te helpen

U kunt zich natuurlijk zelf ook goed voorbereiden op een ramp. Denk dan aan; een voorraad eten en drinken opbouwen, een radio op batterijen, een rampenplan van een gebouw of uw werk bestuderen, een mobiele telefoon bij de hand hebben, van tevoren weer en nieuws bekijken en weten waar u de toevoer van water, gas en elektriciteit eventueel zou kunnen uitschakelen.
Maar wat moet u nu doen als u ook daadwerkelijk een ramp/noodsituatie mee maakt, wat doet u in geval van;

Brand

Brand is een veel voorkomende (nood)situatie, en kan verscheidene redenen hebben. De meeste redenen waardoor brand kan ontstaan zijn; vlam in de pan, het smeulen van een sigaret en het (verkeerd) gebruik van elektrische apparaten. Maar wat kunt u nu doen als er brand uitbreekt:
  1. Zorg voor uw en de veiligheid van anderen, waarschuw bijvoorbeeld iedereen en ga naar een veilige plek toe
  2. Benader de hulpdiensten door het gebruik van het alarmnummer 112
  3. Verleen hulp aan de personen/ dieren die die hulp nodig hebben

Er zijn natuurlijk ook manieren om u op brand voor te bereiden; maak van het gebouw waar u vaak bent een vluchtplan, koop een blusdeken en/of een blusser en oefen hier ook mee en plaats natuurlijk rookmelders.

Ongeluk

Gevaar op de weg heeft vaak nare gevolgen. Die gevaren kunnen ontstaan door; onoplettendheid, Alcoholgebruik en geen of te weinig verkeer kennis/inzicht. Maar wat kunt u doen als u betrokken raakt bij een verkeersongeval:
  1. Ga van de weg af en breng uzelf in veiligheid
  2. Bel het alarmnummer 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk door waar u bent. Denk hierbij aan de hectometerpaaltjes aan de zijkant van de weg
  3. Verleen 1e hulp en blijf gefocust en rustig

Maar u kan uzelf natuurlijk ook goed voorbereiden en misschien zelf een ongeluk met letsel beperken, denk dan aan; Draag altijd uw gordel (ook achterin), zorg dat u een gevarendriehoek en een reflecterend hesje in de auto heeft liggen, leg een EHBO-kistje in de auto en ook altijd verstandig is een lifehammer in de auto te leggen.

Gas-, water- en lichtuitval

Gas-, water-, lichtuitval kunt u niet voorkomen, maar u kunt er wel goed op voorbereiden.

Gasuitval

Om uzelf voor te wapenen tegen gasuitval kunt u uw voorbereiden door middel van:
  • U kunt tijdens gas uitval geen warmte meer krijgen dus zorg voor voldoende warme kleding
  • Ook kunt u niet meer koken(Gasfornuis), koop dus van te voren een gasbrander om water mee te verwarmen en te koken( Let hierbij wel op voldoende ventilatie van de lucht)

Wateruitval

Om uzelf te wapenen tegen wateruitval kunt u uw voorbereiden door middel van:
  1. Zorg dat u altijd een voorraad waterflessen in huis heeft
  2. Eet tijdens water uitval niet te zout, hiervan krijgt u namelijk veel dorst
  3. Vul, als dit nog kan een bad met water en dek dit af, zo heeft u nog een watervoorraad
  4. Water wat heeft stilgestaan altijd eerst goed koken!

Stroomuitval

Om uzelf te wapenen tegen stroomuitval kunt u uw voorbereiden door middel van het inslaan van de volgende goederen:
  • Radio en zaklamp die op batterijen of opwindbaar zijn
  • Kaarsen en lucifers
  • Batterijen
  • Water
  • Gastank(je)
  • Veel water en voedsel
  • EHBO set
  • Iets om uzelf warm te houden

Gevaarlijke stoffen

U kunt uzelf niet tegen gevaarlijke stoffen wapenen. Als er een noodsituatie met gevaarlijke stoffen is, dan zal het alarm klinken. U moet binnen blijven en volgen wat de overheid/hulpverleners u meldt/melden. Het is zeer gevaarlijk om naar buiten te gaan, doe dit dan ook niet!

Overstroming

Wij leven als Nederlanders in een landje waar water overheerst. Er is dus ook een redelijke kans op een overstroming als bijvoorbeeld een dijk doorbreekt. Wat zou u moeten doen als er nu een overstroming zou zijn:
  • Ga met uw belangrijkste bezittingen naar de bovenste etage
  • Maak iets waardoor mensen zien dat u nog in uw woning bent
  • Verzamel uw voedsel/noodrantsoen en zoek drijvende producten

Maar u kunt zich ook op een overstroming voorbereiden, het is verstandig als u dezelfde producten in huis heeft ingeval van watersnood als bij stroomuitval. Oftewel het is zeer belangrijk dat u een noodrantsoen opbouwt, beter nu dan morgen!
© 2015 - 2024 Bjorn-jesper, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulporganisatie Cordaid Mensen in NoodHulporganisatie Cordaid Mensen in NoodWat is de hulporganisatie Cordaid Mensen in Nood? Wat doen zij? Hoe helpen zij slachtoffers van rampen? Helpen zij bij d…
Verzekeren tegen overstromingU kunt het zo gek niet bedenken of u kunt zich er tegen verzekeren. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders zich willen ve…
Indiase delta: betere voorbereiding op overstromingenNa rampen - zoals overstromingen - slaan hulporganisaties de handen ineen. Maar zo vraagt menig donateur zich af: "welke…
Hoe ontruimen op het werk?Hoe ontruimen op het werk?Een grote brand, een gaslekkage of een bommelding zijn bedreigende situaties voor het personeel. In dergelijke gevallen…

Privacy en Big Data: de OpenPDS oplossingPrivacy en Big Data: de OpenPDS oplossingOpenPDS is software die is gemaakt om op een andere, betere, manier om te gaan met de persoonsgegevens die elke internet…
Als je verkracht bent: ervaringsverhalen van vrouwenWat betekent het voor vrouwen om een verkrachting te hebben meegemaakt? In Nederland worden naar schatting jaarlijks ong…
Bronnen en referenties
  • http://www.watdoeje.nl/
Bjorn-jesper (1 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.