FACT-teams in Nederland

FACT-teams in Nederland Nederlandse zorg wordt steeds vaker thuis aangeboden. Dit geldt ook voor mensen met een psychiatrische stoornis. Een paar jaar geleden werden de eerste wijkteams in het leven geroepen, deze teams werkten vanuit een principe om mensen zolang mogelijk thuis te behandelen. Dit is ook doorgevoerd naar de psychiatrie, sinds enkele jaren bestaan er in Nederland zogenoemde FACT-teams.

Wat is FACT

FACT staat voor Functie Assertive Community treatment en is gericht op de behandeling en begeleiding van mensen met een ernstig psychiatrische aandoening. Een FACT-team houdt naast het psychiatrische beeld ook andere levensdomeinen in de gaten. Zo biedt het FACT-team hulp bij financiën, leefomstandigheden en dag-invulling. Door deze manier van werken kan de klant thuis blijven wonen en de zorg en hulp ontvangen die hij/zij nodig heeft.

Disciplines binnen FACT

Het FACT werkt vanuit een multidisciplinaire visie. Dit houdt in dat er verschillende soorten hulpverleners samen werken om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken in de behandeling en ondersteuning van thuiswonende mensen met een ernstig psychiatrisch stoornis.

Het behandelteam bestaat doorgaans uit:
  • Een psychiater
  • Een psycholoog
  • Een trajectbegeleider
  • Een maatschappelijk werker
  • Casemanagers
  • Ervaringsdeskundigen
  • Sociaal psychiatrische verpleegkundigen

Binnen de FACT teams volgen de hulpverleners regelmatig cursussen over middelengebruik, omgangsmethoden, rehabilitatie technieken en soortgelijke relevante onderwerpen. Door deze kennis in het team te bespreken blijven de hulpverleners zich gezamenlijk ontwikkelen en op de hoogte van actuele behandelwijzen.

Werkwijze

Elke dag is er een FACT-bespreking. Klanten die in crisis zijn of kunnen raken, of andere bijzondere levensgebeurtenissen doormaken worden op het FACT-bord gezet. Bij klanten die op dit FACT-bord staan worden dagelijks de afgesproken interventies en voortgang besproken met het hele team. De casemanager bezoekt mensen met ernstig psychiatrische stoornissen voornamelijk thuis. Deze gaat op een laagdrempelige manier een behandelcontact aan en ondersteunt en begeleidt de klant op de verschillende levensdomeinen. Een casemanager kan waar nodig een van de andere disciplines inzetten. Zo kan de casemanager een trajectbegeleider inzetten om een klant te helpen bij het vinden van geschikt vrijwilligerswerk of een baan. En kan een maatschappelijk werker inzicht geven in de financiën of contacten onderhouden met schuldeisers. Ervaringsdeskundigen worden ingezet om in gesprek te gaan over een specifiek probleem. De psycholoog is er voor psychische ondersteuning en de verwerking van mogelijke trauma’s die ten grondslag kunnen liggen aan de psychiatrische stoornis. De psychiater heeft, evenals de casemanagers, zijn eigen caseload. Patiënten die aangesloten zijn bij een FACT-team hebben enkele malen per jaar contact met de psychiater.

De 6 principes van het FACT-team
  1. Wij zijn daar waar de klant wil slagen
  2. Ondersteunen het meedoen door maatschappelijke netwerken
  3. Vinden en binden door transmurale GGZ ketenzorg
  4. Bieden zo nodig intensieve zorg met ACT
  5. Behandelen volgens de multidisciplinaire richtlijnen
  6. Ondersteunen rehabilitatie en herstel

Kwaliteitsmeting

De kwaliteit van FACT-teams wordt gemeten door het CCAF, dit is het centrum voor certificering van FACT-teams. Op aanvraag kunnen audits worden gedaan bij verschillende teams. Wanneer een team FACT-gecertificeerd is zal ook de zorgverzekeraar een positief advies geven in haar zorgaankoopgids.
© 2015 - 2024 Adriane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een psychiater?Wat doet een psychiater?Een psychiater behandelt mensen die psychische stoornissen of andere problemen hebben. Voorbeelden hiervan zijn stemming…
Dimensionaal datamodelDe implementatie van een Data Warehouse heeft tot gevolg dat er vanuit een technisch standpunt anders moet nagedacht wor…
Geschiedenis van de psychiatrieGeschiedenis van de psychiatrieDe psychiatrie bestaat nog niet zo lang zoals wij het kennen, mensen met een psychiatrische stoornis werden begin vorige…
Integrale VroeghulpAls bij de geboorte al is geconstateerd dat er iets mis is met het pasgeboren kindje, dat het een zichtbare handicap hee…

Vertrouwen vormt de basis in het samenleven met elkaarVertrouwen vormt de basis in het samenleven met elkaarVertrouwen is een begrip waar veel over gesproken wordt. Mensen zijn sociale wezens en zij hebben relaties met diverse m…
Is “goed doen” een kerstgedachte of voor altijd?mijn kijk opIs “goed doen” een kerstgedachte of voor altijd?Je kunt niet het hele leven stil staan bij wat er allemaal in de wereld aan de hand is, dan heb je zelf geen leven meer…
Bronnen en referenties
  • http://www.ggz-nhn.nl/nl/FACT/FACT-Wat-is-FACT/Principes.html
Adriane (2 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.