Hoe kom ik aan een basisinkomen?

Hoe kom ik aan een basisinkomen? Om je heen zie je steeds meer mensen hun baan kwijt raken. Je hoort in toenemende mate verhalen over automatisering en hoe technologie de banen overneemt. Tegelijkertijd zie je mensen die onder hoge werkdruk staan en daardoor een burn-out krijgen. Je hebt misschien al gehoord over het onvoorwaardelijk basisinkomen Maar wat is het precies? Wat zijn de voordelen? En hoe kan jij er voor zorgen dat er een onvoorwaardelijk basisinkomen komt?

Wat is een basisinkomen?

Een basisinkomen is een maandelijkse financiële uitkering die iedere burger krijgt. Kenmerken van het basisinkomen zijn dat het universeel is, dat betekent dat het voor iedereen geldt: man, vrouw, oud, jong. Het is individueel, het wordt per persoon uitgekeerd, dat betekent dat er niet wordt gekeken naar je woon- of leefsituatie. Iedereen binnen een huishouden krijgt afzonderlijk een basisinkomen. Derde kenmerk is dat het onvoorwaardelijk is. Er wordt niet gekeken naar andere inkomsten en er is geen werkverplichting of enige andere vorm van verplichting / compensatie die ertegenover staat. Een ander essentieel kenmerk is dat het basisinkomen hoog genoeg moet zijn om een volwaardig bestaan in de samenleving te kunnen leiden.

Werk of arbeid?

Arbeid is werk waar een financiële compensatie tegenover staat. Wanneer je arbeidt, verdien je geld en ben je zelfredzaam. Arbeid hebben we dan ook heilig verklaard. Maar er zijn heel veel mensen die werken - dus niet arbeiden - en een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij. Denk aan mensen die hun kinderen opvoeden, mantelzorgers zijn of vrijwilligerswerk doen. Dit zijn allemaal werkzaamheden waarvan we hebben gezegd dat het je eigen verantwoordelijkheid is. Maar wat zou het de staat kosten als deze mensen deze belangrijke taken niet op zich zouden nemen? Er zijn heel veel mensen die misschien wel willen werken, maar niet willen arbeiden. En zou het niet eerlijk zijn om ook deze mensen een financiële compensatie te geven?

Waarom een basisinkomen?

Gevolg van vrijemarktwerking

Door de globalisering en vrijemarktwerking staan lonen in Nederland onder enorme druk. Tegelijkertijd zijn steeds meer risico's voor rekening van de werknemers gekomen. Dit merk je bijvoorbeeld aan flexibilisering van ontslagrecht, maar ook aan de toename van tijdelijke contracten en werk op uitzendbasis. Het gevolg hiervan is dat werknemers steeds minder goed beschermd worden.

Technologie

Een ander essentieel punt is de vergevorderde technologie en robotisering. Uit een Oxford universiteitsonderzoek van 17 september, 2013 kwam naar voren dat 47% van de banen zullen verdwijnen. Dit zal met name grote gevolgen hebben voor de middenklasse. Banen als telemarketeer, administratief medewerker, controller en IT gerelateerde banen zullen op den duur allemaal geautomatiseerd worden.

Sociale zekerheid systeem faalt

En als laatste het sociale zekerheid systeem dat onder druk staat en faalt. In Nederland wordt er anno 2014 gemiddeld 6,5 miljard per jaar uitgegeven om mensen weer aan het werk te krijgen. Het zijn vaak eenvoudige trajecten die mensen moeten volgen om werkervaring op te doen. Sociale zekerheid is hierdoor getransformeerd in sociale business. Er is een hele markt aangeboord die trajecten aanbieden om met deze mensen aan de slag te gaan. Het resultaat is dat de markt meer beschermd wordt dan deze mensen. En de vraag is hoe effectief zijn al deze trajecten? Uit een onderzoek in 2008 is gebleken dat de helft van deze trajecten niet effectief zijn. Het CBS heeft in een rapport aangegeven dat de kosten in 2009 van de gehele sociale bescherming 169 miljard per jaar bedragen. Waarvan het veelal ambtenaars zijn die de mensen moeten controleren en ook weer elkaar aan het controleren zijn. Bovendien zijn de omslachtige regels rondom alle toeslagen tijdrovend en kosten ontzettend veel.

Dus de vraag luidt: wat gaan we doen als economische onzekerheid toeneemt en sociale zekerheid inefficiënt is? Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen is het meest voor de hand liggende oplossing. Dit betekent dat je economische zekerheid hebt, bestaansrecht is gegarandeerd en je vanuit je hart kunt gaan leven.

Voordelen van het basisinkomen

Het basisinkomen is gunstig voor verschillende groepen mensen in de samenleving.

De voordelen voor vrouwen

Vrouwen verdienen in 2014 nog steeds gemiddeld 18,5% minder dan mannen. Op het moment dat ze er voor willen kiezen om de zorgtaken op zich te nemen en dus niet of minder te arbeiden, zijn ze afhankelijk van hun partner, een instantie of ze vallen in een gat. Voor deze groep mensen zou een basisinkomen een uitgelezen oplossing zijn.

Voordelen voor ondernemers

Anno 2014 hebben kleine ondernemers geen buffer om op terug te vallen en kunnen ze nauwelijks aanspraak maken op sociale zekerheidsvoorzieningen denk aan ww, ziektewet of pensioen. Een positief gevolg van een basisinkomen zou zijn dat deze mensen meer economische zekerheid hebben. Ze kunnen meer risico’s nemen. Hierdoor kunnen bedrijven innovatiever en creatiever worden.

Voordelen voor werkgevers

Je hebt alleen nog maar gemotiveerd personeel. Doordat loonkosten lager worden, kunnen bedrijven hun producten en diensten goedkoper aanbieden. Je hebt minder tot geen risico met personeel omdat je niet hoeft door te betalen bij ziekte.

Voordelen voor werkende mensen

Er zijn veel mensen die graag minder zouden willen werken maar dit niet doen omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen. Met een basisinkomen hebben deze mensen de mogelijkheid om minder te werken, maar ook om zich eventueel om te scholen.

Voordelen voor werkzoekende mensen

Door het basisinkomen kunnen mensen met een fulltime baan er voor kiezen om minder te werken, waardoor er ruimte komt op de arbeidsmarkt. Werkzoekenden hebben dan de mogelijkheid om wel te gaan werken. Tevens hebben de mensen die geen werk kunnen vinden omdat ze onvoldoende scholing hebben genoten, nu de kans om wel passende scholing te volgen, zodat ze betere aansluiting vinden op de arbeidsmarkt.

Daar bovenop zullen de kosten van justitie en zorg enorm dalen.

Hoogte van het basisinkomen

Het is essentieel dat het basisinkomen hoog genoeg is zodat ook de meest kwetsbare groepen hiervan kunnen leven. Op het moment dat het basisinkomen bijvoorbeeld 800 euro zou zijn, zou een gehandicapte moeder met twee kinderen, en velen met haar in een enorme armoedeval terechtkomen. Voor de middenklasse zou het niet meer dan een verschuiving van geld zijn, omdat de hypotheekrente-aftrek vervalt en voor de elite zou het een extra zakcentje zijn. Het idee van het basisinkomen is namelijk dat het gehele controle-apparaat wegvalt, waaronder alle toeslagen. Je leeft van een basisinkomen. Het basisinkomen zou daarom minimaal E1500,- per persoon moeten bedragen. Zo kunnen zowel eigenaren van een koopwoning als huurders in de vrije sector rondkomen.

Hoe gaan we dat betalen?

Een veelgestelde vraag is: hoe gaan we dat betalen?
Er zijn verschillende manieren om het basisinkomen te betalen.
  • Progressieve vermogensbelasting
  • Sociale zekerheid pot 110-200 miljard per jaar
  • Milieuheffing
  • Verhoging btw op luxe goederen
  • Invoeren nationale welvaartsfondsen (aardgas baten) 10 miljard per jaar
  • Er is belastinggeld gebruikt om banken overeind te houden. Op het moment dat deze banken weer winst gaan maken, zou het logisch zijn dat dit ook ten gunste van komt van de samenleving, in de vorm van een basisinkomen.
  • Bijkomende besparing op justitie en zorg

Hoe krijg ik een basisinkomen?

De meest interessante vraag is misschien wel hoe je aan een basisinkomen kan komen? Iedereen heeft talenten. De een kan goed schrijven, de ander kan filmen, designen, muziek maken, spreken of misschien wel fotograferen. Ook jij hebt specifieke talenten. Dus als jij besluit om je te verenigen en alle talenten in te zetten, dan kun je een prachtig meesterwerk prachtig meesterwerk neerzetten, waarmee je andere mensen ook weer inspireert. Enthousiasmeren, informeren en mobiliseren zijn hierbij sleutelwoorden. Op het moment dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking een basisinkomen wil, dan zal dit ook ingevoerd worden. Dus ga na, wat zijn mijn talenten, en hoe kan ik deze inzetten ten gunste van het basisinkomen? prachtig meesterwerk is al langere tijd actief om door middel van creatieve campagnes het basisinkomen onder de aandacht te brengen. Je kan besluiten om je daar vrijwillig bij aan te sluiten of om zelf iets te creëren. Zo kunnen we samen een betere wereld maken. Een wereld waarin iedereen een basisinkomen heeft wordt creativiteit en collectief denken gestimuleerd. Nu kan iedereen vanuit zijn hart gaan leven.
© 2014 - 2024 Ascension, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voor- en nadelen van een basisinkomenDe voor- en nadelen van een basisinkomenHet invoeren van een basisinkomen voor iedereen zonder tegenprestatie heeft voor- en nadelen. Met de toenemende robotise…

Burenruzie, je zal het maar hebbenBurenruzie, je zal het maar hebbenHet komt nogal eens voor… de burenruzie. Veelal gebaseerd op kleine dingen die een rol spelen in het ontnemen van het wo…
Hoe om te gaan met “persoonlijke problemen”?Hoe om te gaan met “persoonlijke problemen”?Je hoort het wel eens “die heeft problemen van persoonlijke aard”… maar wat bedoelen we daar feitelijk mee? Problemen va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Angelolucas, Pixabay
  • http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academic/The_Future_of_Employment.pdf
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overheidsfinancien/inkomsten-en-uitgaven
  • https://decorrespondent.nl/754/Het-failliet-van-de-Nederlandse-werklozenindustrie/28987530-054a9ebb
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/overheid-politiek/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3175-wm.htm
  • http://www.nu.nl/binnenland/3720150/vrouwen-verdienen-18-procent-minder-dan-mannen.html
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/overheid-politiek/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-3175-wm.htm
Ascension (19 artikelen)
Laatste update: 14-09-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.