Waarom negatief over mensen met overgewicht?

Waarom negatief over mensen met overgewicht? Dun zijn is in; dat merken we aan de mode- en filmindustrie. Iedereen is massaal aan het Sonja Bakkeren om die overtollige kilo’s af te vallen. Door die hype is bijna iedereen negatief over mensen met overgewicht. Maar waarom denken we nou eigenlijk al die negatieve dingen over te dikke mensen? Waar is dat nou goed voor?

Vooroordelen

Er is bijna niet omheen te komen. Mensen met overgewicht worden erg negatief in beeld gebracht. Bij het bekende televisieprogramma Idols krijgen de kandidaten te horen dat ze te dik zijn, in veel films zie je alleen maar dunne, mooie moeders en als er eens iemand met overgewicht in beeld is, dan is dat meteen iemand die érg lui is. Zwaarlijvigheid lijkt een zonde te zijn. Wie dik is, deugt niet. Er wordt gezegd dat mensen met overgewicht onmatig, ongedisciplineerd en lui zijn. Ook zijn er genoeg mensen die beweren dat iemand met overgewicht stinkt.

Er wordt gedacht dat overgewicht ontstaat doordat je niet voldoende vet verbrandt, of teveel eet. Dus heb je een zwak karakter en schiet je tekort in discipline. Het is toch zeker je eigen fout als je te dik bent?

Oorzaken van overgewicht

Inderdaad, overgewicht ontstaat door te weinig calorieën te verbranden en door teveel te eten. Maar toch is deze gedachte erg zwart/wit. Veel mensen met overgewicht hebben een verslaving aan vet of veel eten. Volgens sommige geleerden is afvallen en op gewicht blijven nog moeilijker dan het afkicken van heroïne. Daarnaast hoeft overgewicht niet bij alle gevallen door het eten en gebrek aan beweging te komen. Je kunt bijvoorbeeld een ziekte hebben, of bepaalde medicijnen slikken waardoor je aankomt. Ook erfelijkheid speelt een grote rol in het gewicht. Sommige mensen kunnen nou eenmaal bijna alles eten wat ze willen, terwijl een ander al aankomt van een bakje chips.

Negatief

Maar waarom zijn we nou zo negatief naar mensen met zwaarlijvigheid? Hier zijn een aantal redenen voor te noemen. Ten eerste speelt de media een grote rol. Op tv en in tijdschriften word je doodgegooid met reclames over afvallen. Eet dit, daar zitten bijna geen calorieën in, koop dat sporttoestel en de kilo’s vliegen eraf en koop het nieuwste boek van Sonja Bakker om je overtollige kilo’s kwijt te raken. De advertenties zeggen allemaal hetzelfde: ‘Als je wilt afvallen, dan kán dat ook. Koop je deze producten niet? Dan wíl je er dus niets aan doen.’
Behalve deze advertenties, zien we ook vooral veel dunne mensen in de bladen en op tv. Dikkere mensen worden in series negatief neer gezet. De dikke lui man, die altijd maar op de bank hangt en niets uitvoert of de vervelende dikke tante die alleen maar aan zichzelf denkt. Dunne mensen hebben het op televisie maar gemakkelijk: vrouwen krijgen de man van hun dromen, dunne tieners zijn vreselijk populair en die dunne man krijgt meteen de baan die hij altijd al wilde. Mensen die dun zijn, zijn mooi, zo wordt geopperd. En dat nemen we over.
Een andere oorzaak van onze lage dunk over mensen met overgewicht, komt omdat we het gevoel hebben dat ze hinder veroorzaken. Iemand met veel overgewicht neemt ruimte in beslag in de bus of het vliegveld. Ook hebben mensen die gezond leven maar weinig begrip voor mensen met overgewicht. Als iemand die te zwaar is ziek wordt, dan zal iemand die elke dag sport en groente eet daar ook voor moeten betalen.
De laatste reden is omdat mensen met overgewicht een makkelijk doelwit zijn. Het is puur uit eigenbelang om negatief te zijn over dikkere mensen. Je krikt zo je eigen zelfvertrouwen op. Als iemand zó dik is, dan is het toch mooi dat jij daar geen last van hebt. Iemand die te zwaar is, is een makkelijk doelwit. Gokverslaafden of alcoholisten herken je niet meteen, zij kunnen hun negatieve gedrag gemakkelijk verbergen. Bij iemand met overgewicht zie je meteen dat er een probleem is. En dat is lekker makkelijk om jezelf positief naar voren te laten komen.

Cijfers

Weinig mensen geven toe dat ze vooroordelen hebben over mensen die te zwaar zijn. De negatieve dingen worden vooral gedacht, maar soms ook uitgesproken in het bijzijn van vrienden. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 50% van de mensen denkt ‘zou je dat nou wel doen?’ denkt als ze iemand met overgewicht op straat zien eten. Bijna 20% denkt: ‘heb je nou nog niet genoeg gehad?’ Dit zijn cijfers die er niet om liegen. Op de vraag ‘wat is uw associatie met zwaar overgewicht?’ reageerde 30% met ‘’t zal je partner maar wezen’ en bijna 19% met ‘ze verzorgen zichzelf slecht’. Schrikbarend is zelfs dat 6% antwoordde met: ‘ze zijn dommer dan mensen zonder overgewicht.’

Helpen

Wil je je negatieve beeld over mensen met overgewicht veranderen? Dat is zeker niet onmogelijk. Probeer eens iemand te helpen die met overgewicht te kampen heeft. Geef dan niet allerlei adviezen. Zeg dus niet wat ze wel of niet moeten doen. Iemand met overgewicht weet namelijk echt wel wat hij of zij wel of niet hoeft te doen.
In plaats daarvan kun je beter een luisterend oor bieden. Luister naar wat de persoon te vertellen heeft. Over zijn ervaringen met overgewicht en de manier hoe er naar hem wordt gekeken. Je zult merken dat je door te horen hoe het écht is om het doelwit te zijn van allerlei opmerkingen, het begrip ongetwijfeld omhoog zal gaan.
© 2007 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Gewichtsdiscriminatie: wat is het en wat doet het met jeGewichtsdiscriminatie: wat is het en wat doet het met jeHoe ruimdenkend je jezelf ook noemt, iedereen heeft vooroordelen over bepaalde (groepen) anderen. Ook over mensen met ov…
Vooroordelen, stereotypen, racisme: hoe ontstaat het?Vooroordelen, stereotypen, racisme: hoe ontstaat het?"Opvattingen en oordelen die mensen hebben over zowel zichzelf, de eigen groep en cultuur, als over andere groepen en cu…
Alcoholverslaving en vooroordelenStigmatisering komt overal voor. Zo worden allochtonen vaak als profiteurs beschouwd, Nederlanders als gierig en Belgen…

Emigreren: positief op pad!Wat is emigratie? Om welke redenen gaan mensen emigreren? Wat zijn de afwegingen die je moet maken? Wat moet je allemaal…
ALS: de Stichting ALSAmyotrofische Lateraal Sclerose is een zeldzame spierziekte met een snel beloop en een dodelijke afloop. Het is een 'wee…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.