Rouw: de minnares of schaduwweduwe

Rouw: de minnares of schaduwweduwe In naam van de liefde vraag ik hiermee uw aandacht voor de schaduwweduwe. In onze westerse cultuur is het kerngezin (dat bestaat uit 1 man, 1 vrouw en een aantal kinderen) de norm. Binnen die norm is er officieel geen ruimte voor een ander, hoewel dat vaak wel, met of zonder medeweten van de wettige partner, gebeurt. Wat nu als iemand een (geheime) minnares heeft en sterft? Hoe gaat het dan verder met de rouw? Allereerst: ik heb het hier over een schaduwweduwe en niet over een schaduwweduwnaar. Daar is een reden voor: er is heel weinig bekend over schaduwweduwnaars. Misschien zijn mannen eerder dan vrouwen geneigd te passen voor een positie als eeuwige tweede, waardoor er minder schaduwweduwnaars zijn?

Geheim

De schaduwweduwe zit in een heel vervelende positie. Waar ieder ander die een dierbare verliest zich kan overgeven aan het verdriet en de rouwrituelen, mag de schaduwweduwe zich overgegeven aan 'geen'.

'Geen'

  • Ze wordt niet betrokken bij het eventuele ziekbed
  • Geen rouwbrief
  • Geen condoleances
  • Geen afscheid (sommige uitvaartondernemers geven haar op verzoek die kans wel, in een gestolen moment als niemand het weet, zoals haar hele relatie met haar minnaar was)
  • Geen uitvaart
  • Geen bloemen sturen
  • Geen speech

Weet ze het eigenlijk wel?

Tenzij ze, tijdens het leven, zelf op het idee gekomen is dat alles vergankelijk is en haar minnaar dus ook kan sterven en ze in overeenstemming hiermee maatregelen genomen heeft zoiets te weten te kunnen komen, kan het zelfs gebeuren dat ze niets van het overlijden weet. Ze merkt dan alleen dat 'hij' niet meer komt of belt en moet dan zelf op onderzoek uitgaan om het overlijden te ontdekken.

Voorwaarden

Samengevat kan gesteld worden dat de situatie waarin de schaduwweduwe zich bevindt, alle ingrediënten in zich heeft om zich te ontwikkelen tot uitgestelde rouw of tot vastgelopen rouw.

Zoekt zij hier hulp bij, dan krijgt zij een heel ander soort advies dan gewoonlijk gegeven wordt aan rouwenden. Haar wordt geadviseerd:
  • de relatie niet openbaar te maken, omdat de overledene dat niet gewild heeft
  • de rouw van de wettige familie niet negatief te beïnvloeden, want zij hebben niet voor deze situatie gekozen.

Crisis

Wat hierbij meespeelt is dat een overlijden een crisis schept en in tijden van crisis vinden we steun in gangbaar gedrag. In de emotionele chaos na een overlijden houden we ons als het ware vast aan rituelen. En die rituelen voorzien niet in een blauwdruk waardoor we weten hoe we om zouden moeten gaan met een situatie waarin er een schaduwweduwe is.

Lees verder

© 2007 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overleeft je relatie een affaire?Overleeft je relatie een affaire?Overspel binnen de relatie. Besluiten jullie samen om samen verder te gaan na een affaire van een van de partners? Blijf…
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…
Vreemdgaan versus de trouwe partnerVreemdgaan versus de trouwe partnerJe partner gaat vreemd. Je weet het of je vermoed het. Het is vernederend om binnen een vaste huwelijks relatie te moete…
Hoe verwerk je overspel?Hoe verwerk je overspel?Je partner is vreemdgegaan, had een affaire met een ander. Hoe verwerk je overspel als jullie samen besluiten samen door…

ALS: de Stichting ALSAmyotrofische Lateraal Sclerose is een zeldzame spierziekte met een snel beloop en een dodelijke afloop. Het is een 'wee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Ina Versloot, opleiding stervensbegeleiding en rouwverwerking.
  • Een cursus in wonderen
  • Carolien Harrems
Reactie

Veer, 27-01-2013
Ik ben een schaduwweduwe! Hoe moet ik nu verder? Zoveel pijn verdriet en gemis kan en wil ik niet alleen dragen! Waar ben ik en waar ga ik naartoe… en vooral hoe? Reactie infoteur, 28-01-2013
Veer, het is heel belangrijk dat je rouw door iemand erkend wordt en dat je er over kunt praten.
Als je niemand in je omgeving hebt bij wie je kunt praten, dan moet je hier iemand voor zoeken. Zoek iemand die niet over je oordeelt en aan wie je je verhaal kwijt kunt.
Als je niet zo iemand in je omgeving hebt, zoek dan een rouwbegeleider of -begeleidster die je kan steunen in je proces.
Ik wens je heel veel kracht.

Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.