Ouderenzorg, voorzieningen en veranderingen

Op dit moment zijn er veel ouderen, maar het worden er alleen maar meer, door de vergrijzing. Waar gaat de ouderenzorg over, welke voorzieningen zijn er voor ouderen en waardoor veranderen deze?

Ouderenzorg

Ouderenzorg gaat over 2 groepen mensen;
  • Alleenstaande mensen boven de 75 jaar die in een situatie van afnemende zelfredzaamheid komen
  • Mensen met complexe gezondheidsproblemen waar een samenspel van ‘cure’ en ‘care’ speelt.

Cure en Care

De betekenis en de verschillen tussen ‘cure’ en ‘care’ zijn erg belangrijk in de ouderenzorg. Zo houdt cure in dat iemand verzorgt wordt, alleen op het terrein dat belangrijk is voor herstel. Dus iemand die bronchitis heeft krijg antibiotica om weer beter te worden. Bij care is er echter ook sprake van verzorging op andere gebieden. Iemand die door benauwdheid en krachtsvermindering zich niet meer zelf kan douchen, wordt hierbij geholpen. Dit is care, het heeft verder geen of weinig invloed op de behandeling van een ziekte of aandoening, maar is wel noodzakelijk.

De 3 pijlers van ouderenzorg

De ouderenzorg van dit moment rust op 3 pijlers;
  • Mantelzorg, dat zijn de familieleden, kennissen etc. die iemand helpen met de persoonlijke verzorging, huishoudelijke verzorging of op een andere manier,
  • Commerciële of particuliere diensten, bijvoorbeeld mensen die tegen betaling het huishouden doen,
  • Voorzieningen op basis van de zorgverzekering, zoals bijvoorbeeld thuiszorg. Ouderen krijgen hier financiële steun voor als dat nodig is, dit is geregeld door de overheid.

Soorten voorzieningen met betrekking tot de ouderenzorg

Zorg en voorzieningen die voor ouderen geregeld zijn door de overheid zijn er in 3 soorten;
  • Zorg aan huis (thuiszorg)
  • Vanuit verzorgings- of verpleeghuis
  • Zorg in dagprogramma’s of kort verblijf, dus dagdelen of een aantal weken buitenshuis verblijven.

Waardoor veranderen deze voorzieningen?

Deze voorzieningen zijn al aan het veranderen en zullen in de loop van de tijd nog meer veranderen door onder andere;
  • Individualisering, mensen willen niet alleen meer invloed hebben op de subsidie die ze krijgen, maar ook op de soort zorg
  • Ontvlechting van wonen en zorg
  • Ontwikkeling van zorgnetwerken, hierdoor worden de grenzen tussen extramurale- en intramurale zorg minder scherp
  • Opkomst van transsectorale zorg, dit zijn dwarsverbindingen tussen de verschillende soorten ouderen zorg
  • Vermaatschappelijking van zorg. Zorginstellingen leggen steeds meer verbindingen met bijvoorbeeld woningcorporaties.
© 2006 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekenverzorgende: IG, AG en opleidingZiekenverzorgende: IG, AG en opleidingZiekenverzorgende of verzorgende, ook wel helpende genoemd. Wie deze opleiding volgt, gaat werken in de zorg: de ouderen…
Werken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg is een populaire bijbaan voor veel studenten. De meeste studenten werken bij de thuiszorg als ver…
Wet Maatschappelijke OndersteuningBij uw gemeente kunt u terecht voor een aanvraag voor een individuele voorziening vanuit de ‘Wet Maatschappelijke Onders…

Sociale Competentie en OnderwijsSociale Competentie en OnderwijsDe Sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind is naast de cognitieve ontwikkeling erg belangrijk in het basisonderwijs…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2006
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.