De UNICEF Wij gaan voor 0 actie

De UNICEF Wij gaan voor 0 actie UNICEF komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Er zijn namelijk heel veel landen waar kinderen niet het leven leiden wat ze eigenlijk verdienen. Wereldwijd zet UNICEF zich in voor het tegengaan van armoede, ziekte, geweld en discriminatie. Dankzij UNICEF kunnen miljoenen kinderen naar school, worden ze ingeënt tegen dodelijke ziektes en krijgen ze degelijke voorlichting en goede voeding. Wanneer er een ramp gebeurt of een oorlog uitbreekt, is UNICEF direct ter plaatse om ervoor te zorgen dat kinderen en hun families kunnen overleven. Met regelmaat zet UNICEF aparte acties op, waarvan Wij gaan voor 0 er eentje is. Wat houdt Wij gaan voor 0 in en wat tracht UNICEF te bereiken met deze actie?

Wat houdt Wij gaan voor 0 in?

Dagelijks overlijden 19.000 kinderen terwijl hun doodsoorzaak vaak makkelijk te voorkomen is. Hierbij kan gedacht worden aan zaken zoals diarree, malaria, mazelen en longontsteking, wat in principe gemakkelijk voorkomen kan worden. UNICEF vindt het onacceptabel dat zoveel kinderen overlijden, en tracht dit aantal terug naar nul te brengen. Vanuit die gedachte is Wij gaan voor 0 voortgekomen. Van 18 tot en met 24 november 2012 is er een speciale actieweek georganiseerd in het kader van dit project, waarbij televisiezender RTL in diverse televisieprogramma's aandacht vraagt voor de UNICEF campagne tegen kindersterfte.

Om de actie kracht bij te zetten, heeft UNICEF een speciale video opgenomen. Hierin komen achtereenvolgens Willie Wartaal, Birgit Schuurman, Sacha de Boer, Claudia de Breij, Ferry Doedens, Renate Verbaan, Sipke Jan Bousema, Trijntje Oosterhuis, Edwin Evers, Monique van de Ven, Jörgen Raymann, Edsilia Rombley, Paul van Vliet, Nicolette van Dam, Ranomi Kromowidjojo en Monsif aan het woord. Met deze video wordt geprobeerd mensen over te halen een donatie te doen voor de Wij gaan vol 0 campagne. Het doel is dat mensen het woord UNICEF per sms sturen aan 4333. Er wordt dan twee euro overgemaakt aan UNICEF. Voor dit bedrag kunnen vijf kinderen gevaccineerd worden tegen de mazelen.

Oorzaken van kindersterfte

Er zijn veel oorzaken van kindersterfte, maar er zijn er een aantal die er echt uitspringen. Eén van de grootste veroorzakers van kindersterfte is het gebrek aan goede medische zorg in de buurt, evenals het gebrek aan de juiste medische middelen. Dit blijkt uit het feit dat moeders vaak uren moeten lopen om hun kind naar de dichtstbijzijnde gezondheidspost te brengen. De gezondheidsposten zelf hebben vaak te weinig medicijnen en apparatuur om te gebruiken. Ook ontbreken veelal koelkasten waarin de vaccins gekoeld bewaard kunnen worden. Het medische personeel is vaak niet goed getraind, zo hebben vroedvrouwen vaak niet voldoende middelen om ervoor te zorgen dat kinderen gezond op de wereld worden gezet. Ook onwetendheid is een oorzaak van het onnodig sterven van kinderen. Moeders zien vaak niet in dat het heel erg is als hun kind koorts heeft, of ze zien niet dat het kind ondervoed is. Mochten ze dit toch doorhebben, dan zoeken ze de oplossing vaak bij traditionele genezers. Maar zij beschikken in veel gevallen niet over de benodigde kennis op medisch vlak.

Wat doet UNICEF tegen kindersterfte?

UNICEF richt zich op diverse punten bij het tegengaan van kindersterfte. Zo zorgt UNICEF ervoor dat zwangere vrouwen en vrouwen die net bevallen zijn goed verzorgd worden. UNICEF verzorgt onder andere de consultatie, de geboorteregistratie, tetanusvaccinaties en groeicontroles. Daarnaast zorgt UNICEF ervoor dat moeders goede voorlichting krijgen, over onder andere het geven van borstvoeding. Daarbij verzorgt dit goede doel ook opleiding en bijscholing van medisch personeel. Dankzij UNICEF worden er watervoorzieningen en toiletten gebouwd, worden er medicijnen gedistribueerd en worden muskietennetten uitgedeeld.
© 2012 - 2024 Loraine91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarrekening voor Unicef: sparen voor goed doelSpaarrekening voor Unicef: sparen voor goed doelDe spaarrekening Unicef van de ING bank, is in 2020 omgezet in de Oranjerekening. Dat betekent niet dat de ING niet meer…
Millenniumdoelen in NigerIn 2000 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties afgesproken om vóór 2015 belangrijke vooruitgang te boeken op het ge…
Voordeel Oranje spaarrekening ING bank: sparen voor een doelVoordeel Oranje spaarrekening ING bank: sparen voor een doelVoordeel op de nieuwe spaarrekening in 2020 van de Oranje spaarrekening van de ING bank? Wat is uw voordeel dan precies?…

Toegangs- en uitgangscontroles op personenToegangs- en uitgangscontroles op personenAls je bij een bedrijf naar binnen wilt, kan dat vaak niet zomaar. Men wil namelijk weten wie je bent en of je bevoegd b…
Sinterklaasideeën voor een onvergetelijk SinterklaasfeestSinterklaasideeën voor een onvergetelijk SinterklaasfeestHou je dit jaar een Sinterklaasfeest? Dan zijn wat extra tips zeker geen overbodige luxe, want na enkele jaren weet je s…
Bronnen en referenties
Loraine91 (20 artikelen)
Laatste update: 13-05-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.