Rouw, een bijzondere levenssituatie

Rouw, een bijzondere levenssituatie Rouw is een bijzondere levenssituatie, die niet om een oplossing vraagt. Het is een levenssituatie waarin de deur naar het verleden dicht gegaan is, maar de deur naar de toekomst is nog niet open. De rouwende staat als het ware 'op de tocht'. In vroeger tijden was het duidelijk dat iemand in de rouw was. Er hingen witte lakens voor de ramen en de rouwenden droegen rouwbanden. Dat doen we niet meer en dit ontbreken van voor iedereen zichtbare signalen maakt het niet altijd gemakkelijker.

Daarnaast kunnen mensen in hun onwetendheid soms erg onhandig zijn in hun omgang met rouwenden. Ik bedoel hiermee dat we, omdat we de rouwende willen helpen, soms verkeerde dingen zeggen:
  • na regen komt zonneschijn
  • er komen andere tijden
  • je hebt nog meer kinderen

Laat dit soort opmerkingen maar achterwege, want het helpt zeer beslist niet. Rouw is een proces. De rouwende moet niet over het verdriet heenkomen, de rouwende moet door het verdriet heen. Er is geen andere weg en er is geen gemakkelijkere weg.

Rouw is niet alleen verdriet, rouwenden kunnen totale chaos ervaren, zij kunnen levensangst ervaren, zij kunnen doodsangst ervaren, zij kunnen diepe eenzaamheid ervaren en in een identiteitscrisis komen. Een dat is allemaal normaal en het hoort allemaal bij het proces.

Rouwtaken

Om door dit proces heen te komen moet de rouwende rouwtaken verrichten:
  • Het aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies
  • Het ervaren van de pijn van het verlies
  • Het zich aanpassen aan de omgeving zonder de overledene
  • Een nieuwe plaats geven aan de overledene en opnieuw van het leven leren houden

Dit kan een lange weg zijn en het is niet mogelijk er een checklist van te maken waarvan je punten kunt afvinken.

Goede voltooiing

Er zijn ook kenmerken waardoor je kunt weten dat dit proces goed voltooid is:
  • Je voelt je de meeste momenten weer goed in het leven en je kunt opnieuw genieten van alledaagse dingen
  • Je kunt de problemen van het leven weer aan
  • Je wordt minder in beslag genomen door het verdriet
  • De overledene kan als een bron van kracht en inspiratie aanwezig blijven in dit leven

Helpen

Als je een rouwende wilt helpen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.
  • Schaf het woord 'moeten' af. De rouwende moet helemaal niets, hij of zij zoekt zijn of haar eigen oplossingen en werkt die uit.
  • Je helpt bij het uitwerken van die oplossingen door vragen te stellen.
  • Het kan vreselijk moeilijk voor iemand zijn om voor het eerst weer naar buiten te gaan, je helpt als je aanbiedt mee te gaan.
  • Wat je kunt doen, is de rouwende een massage geven, of als je dat kunt Reiki, of lekkere olie om zichzelf mee in te wrijven.

Zoek geen gemakkelijke oplossingen, geef bijvoorbeeld niet het advies om met een reisgezelschap op vakantie te gaan, want rouwenden zijn niet leuk in de omgang waardoor er weinig kans is dat dit leuk zal worden. Niemand die op vakantie gaat zit erop te wachten dat een rouwende meegaat.

Mocht je dit artikel lezen omdat je verwacht binnenkort een rouwproces in te gaan, dan wil ik je wijzen op een bijzondere kans. Als je het op kunt brengen, bel dan na de uitvaart iedereen persoonlijk op om een afspraak te maken om persoonlijk te bedanken. Dit geeft je heel veel kansen om erover te praten.

Lees verder

© 2007 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sterven: depressieSterven: depressieIemand die weet spoedig te gaan sterven, gaat psychisch door vijf fasen: ontkenning, woede, marchanderen, depressie en a…
Afscheid van een kat vanuit het ziekteprocesAfscheid van een kat vanuit het ziekteprocesHoe moeilijk is het om van een dier afscheid te moeten nemen vanuit een ziekteproces. Een dier wat jaren bij je is gewee…
Gebruiken rond sterven en dood: rooms-katholicismeGebruiken rond sterven en dood: rooms-katholicismeGebruiken verschillen per cultuur en per religie. Gebruiken rond sterven en dood verschillen dus ook. Hier wil ik de geb…
Nieuwe liefde en omgaan met je exNieuwe liefde en omgaan met je exJe bent verliefd en wil een nieuwe liefdesrelatie aangaan, maar, je hebt een ex. Omgaan met je ex, goed idee of niet? Is…

Vastgelopen rouw en andere rouwproblemenVastgelopen rouw en andere rouwproblemenRouw is een normaal proces waar mensen soms doorheen moeten. Niet er overheen, maar er doorheen. Dat kan een erg heftig…
Overgewicht bij kinderen, een maatschappelijk probleemOvergewicht bij kinderen, een maatschappelijk probleemSteeds meer kinderen in westerse landen lijden aan overgewicht. Wat zijn de maatschappelijke oorzaken? En hoe kunnen we…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Joggie, Pixabay
  • Helpen bij verlies en verdriet, Manu Keirse
  • Ina Versloot, opleiding stervensbegeleiding en rouwverwerking
Reactie

Lies, 16-10-2011
Rouw is afschuwelijk, dit is voor mij weer een van de vele keren, na 2 echtscheidingen leer ik bijna 5 jaar geleden mijn allerliefste maatje kennen, 29 augustus jl heb ik hem overleden gevonden, ik kwam thuis regelrecht uit portugal.mijn hele leven moet weer opnieuw, zonder hem die ik nog lang niet had willen missen, pijn, pijn, huilen verdriet, eenzaam, naar gevoel, toch doorgaan, zelfbeschermijng.het zeerste doet steeds dat besef dat hij echt nooit, nooit meer terugkomt. Reactie infoteur, 24-10-2011
Ja, een overlijden is onomkeerbaar. Het is heel goed dat u huilt. Grijp iedere gelegenheid aan om te huilen. Mijn medeleven is met u.

Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.