Homoseksualiteit: homo’s in Afrika

Homoseksualiteit blijft een omstreden onderwerp in veel Afrikaanse landen. Het uiten van homoseksualiteit brengt grote consequenties met zich mee. Zware straffen, moord, afschuw, martelingen en sociale onderdrukking wordt gezien als rechtvaardig en als de juiste methode om homoseksualiteit te behandelen. Religie drukt een zware stempel op het gedrag tegen homoseksuelen in Afrika.

Homo’s en hetero’s: heel normaal

Homoseksualiteit is niet een modern verschijnsel dat zich de laatste tijd opeens heeft gemanifesteerd en verspreid. Al ver terug in de tijd was het aanwezig en dankzij opgravingen en ontdekkingen op historisch gebied is men tot de conclusie gekomen dat homoseksualiteit altijd al heeft bestaan. Niet alleen bij de mensheid vindt men homoseksuelen. Ook bij dieren komt het voor. Het komt zelfs bij alle dierenrijken voor (van huisvlieg tot zebra) en door de tijd heen is het altijd aanwezig geweest. Je zou dus kunnen concluderen dat homoseksualiteit een normaal verschijnsel is. De vraag is natuurlijk waarom de mensheid homoseksualiteit, gezien vanuit een globaal perspectief, vaker afkeurt dan goedkeurt?

In veel delen van onze wereld blijft het niet alleen bij het afkeuren. Afschuw, haat en zelfs moord op homoseksuelen wordt gezien als rechtvaardig. De gedachte heerst dat homoseksuelen verbannen moeten worden, vernietigd en op een meest gruwelijke wijze om het leven moeten worden gebracht. Het uitroeien van homoseksualiteit is in verschillende delen van de wereld geen fictie. Homoseksuelen worden in bepaalde werelddelen gedegradeerd tot low life, paria’s en worden als zijnde een ziekte behandeld.

Homoseksualiteit en cultuur

In veel moderne en voornamelijk Westerse landen is de homoacceptatie, in verhouding tot andere, minder ontwikkelde landen, ver gevorderd. Homoseksuelen kunnen trouwen, hebben dezelfde rechten en kunnen hun leven leiden en indelen zoals dat voor hen het meest vanzelfsprekend en natuurlijk aanvoelt. Het recht om te zijn wie je bent en te leven zoals een persoon dat zelf wilt is met name in de individualistische culturen prominent aanwezig. In tegenstelling tot individualistische culturen, zijn collectivistische culturen vaker zeer negatief en angstig over afwijkende denk en leefpatronen. Een dominant denkpatroon is bij collectivisme de standaard waar liever niet van afgeweken wordt. Afwijkende denkpatronen worden zo snel mogelijk in de kiem gesmoord. Tijd nog moeite wordt gespaard om het ‘’anders zijn of anders denken’’ te rectificeren. Het leven van een homoseksueel is in een heteroseksueel gerichte samenleving daarom juist in die culturen bijzonder lastig tot vrijwel onmogelijk. De culturen die men in Afrika vindt zijn vrijwel allemaal collectivistisch van aard.

Afrika en homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt in het Afrikaans continent ervaren als zeer negatief en alleen al op verdenking van homoseksualiteit wordt op een destructieve manier gereageerd. In meer dan twee derde van alle landen in Afrika kun je berecht worden puur en alleen vanwege het feit dat iemand homoseksueel is. Niet alleen homoseksuelen kunnen berecht worden, ook burgers die informatie achterhouden over iemand anders zijn of haar homoseksualiteit kunnen gestraft worden. Zeker in vier Afrikaanse landen ligt de doodstraf op homoseksualiteit en zware fysieke straffen, waaronder martelingen en verminkingen, is eerder regel dan uitzondering.

Uiteraard is het anti-homobeleid zoals men dat in veel Afrikaanse landen aantreft niet alleen maar te wijten aan de aard van de cultuur. Religie, verschillen tussen arm en rijk, opleidingsniveau en gelijkheid tussen seksen spelen een belangrijke rol in het accepteren van homoseksualiteit.

heksenjacht op homo's in Oegandaheksenjacht op homo's in Oeganda

Homo’s en religie

In de religieuze kringen is met name homoseksualiteit nog altijd een groot taboe. Niet alleen in de moslim wereld wordt het onderwerp homoseksualiteit het liefst vermeden, ook in veel Westerse landen waar het christendom heerst hoort men nog altijd negatieve geluiden over homoseksualiteit. Hoe kan het dat veel religieuze kringen dit afwijzen? Waarom gaat dit vaak niet samen?

Bij zowel de moslims als christenen wordt geloofd dat hun God homoseksualiteit verbiedt en/of afkeurt. Aangezien een volledig religieuze levenswijze niet kan bestaan zonder de normen en waarden voortvloeiend uit een religie (de fundament) boven jezelf te plaatsen kan het goedkeuren van homoseksualiteit natuurlijk ook nooit tot stand komen. Het één kan niet tot nauwelijks samengaan met het andere.

Al blijft homoseksualiteit bij veel religies een lastig onderwerp, opvattingen over wat goed en slecht is, wat wel en wat niet kan, zijn aan het veranderen. Ook in Afrika vindt men groeperingen die zich inzetten voor de acceptatie en gelijkheid van homoseksuelen.

Homo’s op vakantie: Afrika

Kun je als Nederlandse homoseksueel veilig op vakantie naar een Afrikaans land? Met name de noordelijke landen van Afrika zijn populaire vakantiebestemmingen. Je moet dan denken aan Marokko, Egypte en Tunesië. Veel Noord-Afrikaanse landen zijn zogenaamde moslimlanden. Veel inwoners van deze landen noemen zichzelf moslim en geloven in normen en waarden die de Islam hen oplegt. Homoseksualiteit is nog altijd een groot taboe onder moslims. Concreet betekent het dat een Nederlandse homoseksueel zich anders moet opstellen als hij of zij zich in een Afrikaans land bevindt. Romantische gevoelens uiten naar je partner is bijvoorbeeld af te raden.

Met name Oeganda valt in respect tot homoseksualiteit erg op. Oeganda is bezig met een uiterst controversieel anti-homobeleid. Het land is bezig met een heksenjacht waarbij alle homo’s het land uit gejaagd worden. Niet alleen het verjagen van homoseksuelen is daarbij voldoende. Moord, afpersing en marteling komt veel voor. Andere landen die worden gerekend als een no-go voor homoseksuelen zijn:

  • Algerije (streng islamitisch)
  • Botswana
  • Ethiopië
  • Egypte
  • Gambia (90% streng islamitisch)
  • Kenia
  • Kameroen
  • Libië (95% conservatief islamitisch)
  • Liberia
  • Mauritanië (99% streng islamitisch)
  • Namibië
  • Nigeria (islam en christendom)
  • Oeganda (85% chirstendom)
  • Swaziland
  • Seychellen
  • Soedan
  • Somalië (streng islamitisch)
  • Senegal (islamitisch)
  • Tanzania (islam & christendom)
  • Zambia (80% christendom)
  • Zimbabwe

Het land Zuid-Afrika valt positief op wat betreft de gelijkheid van rassen en sekse. Homoseksualiteit is in Zuid-Afrika niet strafbaar wat het land een unicum maakt op het Afrikaans continent. Verder valt op dat met name de Islamietische landen bijzonder negatief en afkeurend tegenover homoseksualiteit staan.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eerste mensen op aardeDe eerste mensen op aardeEr leven al vele eeuwen lang mensen op deze aarde, al is dit niets in vergelijking met de leeftijd van de aarde zelf. Na…
De eerste mens op aardeDe eerste mens op aardeDe moderne mens, zo noemen wij onszelf. En over tienduizend jaar, als wij geëvolueerd zijn, zijn wij dan een uitgestorve…
Vondst van de Homo habilisDe superrobuste mensaap Zinjanthropus boisei (die door het antropologen echtpaar Leakey gevonden was tesamen met een aan…
Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Hoe het precies zit met homoseksualiteit en onze genen weten onderzoekers niet, toch blijkt uit meerdere onderzoeken ste…

Vooroordelen, stereotypen, racisme: hoe ontstaat het?Vooroordelen, stereotypen, racisme: hoe ontstaat het?"Opvattingen en oordelen die mensen hebben over zowel zichzelf, de eigen groep en cultuur, als over andere groepen en cu…
Hivos - People UnlimitedHivos is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor duurzame ontwikkeling en vooral de nadruk legt op…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.