Dag van de Dialoog

Dag van de Dialoog De Dag van de Dialoog is een speciale dag, waarop mensen met verschillende achtergronden (cultuur, geloof, aanhang) bij elkaar komen voor een dialoog. Dit dialoog is nodig voor een betere samenleving in een multicultureel land, zoals Nederland. Het maakt verbindingen tussen de culturen en zorgt voor meer vrede en respect. Op deze manier zijn veel onderwerpen naar voren gekomen, waar voorheen geen aandacht aan werd besteed.

Het initiatief

De Dag van de Dialoog is in Rotterdam ontstaan naar aanleiding van de aanslagen van 11 september 2001 in Amerika.

De initiatiefnemers zijn:
  • Art.1 :Landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie op alle gronden (Voorheen LBR:Landelijk Bureau voor Racismebestrijding)
  • Nieuwe Maan Communicatie Adviesgroep

Het Doel

Dialogen bevorderen de samenleving. Het doel van de Dag van de Dialoog is dan ook nieuwe verbindingen maken in de samenleving, waardoor er nieuwe inzichten, ideeën, kansen en concrete projecten ontstaan die bijdragen aan de samenhang in de stad. Persoonlijke ervaringen en nieuwe initiatieven versterken de binding in de samenleving.

Na de aanslag van 11 september 2001 en andere gebeurtenissen die in Nederland plaatsvonden, is het klimaat tussen de allochtonen en autochtonen in Nederland sterk veranderd. Denk maar aan bijv. de moord op Theo van Gogh, de film van Ayaan Hirsi Ali "The Submission", de politieke uitspraken van Dhr. Wilders en Mevr.Verdonk, etc.

De afstand tussen de burgers neemt toe en de multiculturele samenleving wordt negatief beoordeeld. Mensen krijgen een verkeerd beeld over de Islam. Kerken en Moskeeën worden in brand gestoken, extreem-rechtse jongeren laaien op, verschillende culturen botsen elkaar. Kortom er is geen warme samenleving meer. Je ziet dat heel veel groepen mensen (moslims, christenen, turken, antillianen, marokkanen, nederlanders,etc.) in zijn eigen omgeving blijft en zich niet inmengen in de samenleving.

De Dag van de Dialoog brengt de multiculturele samenleving bijelkaar om met elkaar in dialoog te gaan, om elkaar beter te kunnen begrijpen en respecteren. De Dag van de Dialoog bevordert niet alleen samenwerking tussen burgers, maar ook die van organisaties, levensbeschouwelijke instellingen en anderen. Het dialoog gaat over samenwerken, samenleven en samenwonen. Mensen moeten elkaar ontmoeten en in dialoog gaan i.p.v negatieve oordelen te vormen over elkaar.

Eerst werd de dag alleen gehouden in Rotterdam, maar de Dag van de Dialoog is nu een landelijk evenement geworden. Heel veel (grote steden) hebben het belang van deze dag gezien en organiseren ieder jaar de Dag van de Dialoog.

Hoe ziet zo'n "Dag van de Dialoog" eruit?

Op deze dag worden overal in de stad gesprekstafels georganiseerd, waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten. Ze komen samen en wisselen in kleine groepen ervaringen uit. Er wordt gewerkt aan de hand van een thema. Per stad kan het thema verschillen. Voorbeelden zijn bijv. "Respect voor elkaars waarden", "Samenleven in de stad", "Zorg voor elkaar", "Laat jezelf zien", etc.

De ontmoetingsplaats kan zijn: een buurtcentrum, moskee, kerk, scholen, etc. In de meeste steden worden er op de dag op meerdere locaties een dialoog georganiseerd. Ook zijn er vaak lekkere hapjes uit verschillende culturen.

De gesprekken worden geleid door ervaren gespreksleiders. Er is vaak één centraal thema, waarna vaste vragen (vooraf opgesteld door de dialoogmethodiek) worden beantwoord door de deelnemers. Een centrale organisator coördineert de Dag van de Dialoogen ondersteunt deelnemende organisaties en zorgt voor communicatie en publiciteit.

Een aantal regels voor een goed dialoog:

  • Luister naar elkaars verhaal.
  • Waardeel het verhaal van een ander en oordeel het niet
  • Stel je zelf open voor de ervaringen, gedachten en gevoelens van anderen
  • Spreek voor jezelf, dus zoveel mogelijk vanuit de "ik" positie.
  • Vraag om concrete voorbeelden en om toelichting als je iets niet begrijpt
  • Behandel de anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden: vriendelijk en met respect
© 2007 - 2024 Elmas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sfeer creëren in je dialogenSfeer creëren in je dialogenEen verhaal kan niet zonder dialoog, maar als de dialogen vlak zijn, is het niet fijn om het te lezen. De sfeer in een d…
Een goed dialoog schrijvenEen goed dialoog schrijvenEen verhaal zonder goede dialogen, is geen goed verhaal. Een dialoog moet levendig zijn en lekker weglezen. Wanneer jij…
Socratische intervisie bruikbaar bij visieontwikkelingWaarin onderscheidt socratische intervisie zich ten opzichte van andere intervisiemethoden? “Niet één iemands profession…
Hoe schrijf je een goede flashback?Hoe schrijf je een goede flashback?Soms ontkom je er niet aan: een flashback in je verhaal of boek. Bij een flashback kijkt een hoofdpersonage terug naar i…

Mevlana en de dansende DerwishenWie ooit op vakantie in Turkije of Syrië de dans van de Derwishen (of Dervishen) heeft gezien, zal gefascineerd zijn gew…
La Tomatina - Tomatenfestival SpanjeFiesta del tomate of La Tomatina is de officiële Spaanse benaming voor het Tomatenfestival dat jaarlijks wordt gehouden…
Elmas (33 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.