Komt Marc Dutroux ook vervroegd vrij?

Nu Michelle Martin, de ex-vrouw van de infame Marc Dutroux waarschijnlijk binnenkort vervroegd wordt vrijgelaten gaf de advocaat van Marc Dutroux aan dat Marc Dutroux nu ook wel snel zou volgen. Hoe groot zijn de kansen dat dit inderdaad gebeurt?

Marc Dutroux en Justitie

  • 1989 - veroordeling van Marc Dutroux voor de verkrachting van vijf jonge meisjes in 1985 en 1986.
  • 1992 - Dutroux kwam vervroegd vrij uit de gevangenis te Jamioulx waar hij een straf van 13,5 jaar uitzat.
  • 13 augustus 1996: Dutroux, zijn vrouw Michelle en een vriend, Michel Lelièvre worden gearresteerd
  • 18 augustus 1996: Dutroux en Lelièvre bekennen de ontvoering van An en Eefje. Zij ontkennen dat de meisjes zijn vermoord.
  • Op 1 maart 2004 begint het proces tegen tegen Dutroux-Martin in Aarlen.
  • 17 juni 2004 wordt Marc Dutroux onder meer schuldig bevonden aan drievoudige moord en wordt hij op 22 juni 2004 veroordeeld tot levenslange celstraf en 10 jaar internering.

Onregelmatigheden en schandalen

Kritiek op werkwijze bij het opsporingsonderzoek

20 oktober 1996: 300.000 mensen demonstreren in Brussel om hun verontwaardiging over de vertragingen en fouten in het onderzoek naar Dutroux te tonen. (De Witte Mars.)

Instelling commissie Dutroux

Vrezend dat het Dutroux-onderzoek slecht wordt uitgevoerd, benoemt het Belgisch parlement een onafhankelijke onderzoeks-commissie op 24 oktober 1996. Op 15 maart 1997 levert de commissie-Dutroux vernietigende kritiek op de politie en justitie, die buitengewone incompetentie betoonden bij de onderzoeken naar de verdwenen meisjes.

Op 6 Mei 1997 begint de commissie-Dutroux te onderzoeken of Dutroux door hooggeplaatste personen werd beschermd. In het tweede rapport van de commissie van 15 februari 1998 wordt geconcludeerd dat dit bij de bende van Dutrouxniet het geval was maar dat de bende wel 'profiteerde van de corruptie, slordigheid en onbekwaamheid van politie en justitie'.

Het spaghetti-arrest

Jean-Marc Connerotte, onderzoeksrechter in de zaak-Dutroux bezoekt samen met zijn vrouw en hun zoontje op 21 september 1996 een liefdadigheidsbijeenkomst voor de ouders van verdwenen kinderen. Tijdens deze liefdadigheidsbijeenkomst eten ze spaghetti. Connerotte zat samen met Michel Bourlet, de procureur van Neufchâteau aan een tafel. Hij bleef slechts een uur. Hij en Bourlet kregen elk een vulpen ter waarde van 27 euro aangeboden.
15 oktober 1996: Uitspraak in het zg. 'spaghetti-arrest'. Het Hof van Cassatie vervangt onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte 'omdat het bijwonen van de bijeenkomst, waar hij twee geschenken in ontvangst nam (het bord spaghetti en een vulpen) het eerlijk verloop van het proces Dutroux in gevaar brengt.'

De ontsnapping

Dutroux ontsnapt aan zijn bewakers in het gerechtsgebouw van Neufchâteau op 23 april 1998, maar wordt vier uur later weer opgepakt. De Minister van Binnenlandse Zaken Vande Lanotte en Minister van Justitie De Clerck bieden diezelfde dag hun ontslag aan. Ook het hoofd van de rijkswacht neemt ontslag.

Op 14 juli 1999 pleegt Hubert Massa, advocaat-generaal belast met het dossier-Dutroux zelfmoord.

De gruwelijke daden en bewijzen

  • Op 24 juni 1995 worden de 8-jarige Julie Lejeune en Mélissa Russo ontvoerd in Luik.
  • De 17-jarige An Marchal en de 19-jarige Eefje Lambrecks worden in Oostende op 22 augustus 1995 ontvoerd
  • De 12-jarige Sabine Dardenne wordt in Kain ontvoerd op 28 mei 1996.
  • De 14-jarige Laetitia Delhez wordt in Bertrix ontvoerd op 9 augustus 1996.
  • Op 15 augustus 1996 ontdekt de politie Sabine Dardenne en Laetitia Delhez, die in een cel in de kelder van Dutroux' huis gevangen zaten.
  • De lichamen van Julie en Melissa worden op 17 augustus 1996 opgegraven in de tuin van een huis van Dutroux in Sars-la-Buissière. De meisjes zijn dood gehongerd.
  • In de tuin wordt ook het lijk ontdekt van Bernard Weinstein, een Franse vriend van Dutroux.
  • Dutroux en Lelièvre bekennen de ontvoering van An en Eefje op18 augustus 1996 maar ontkennen dat de meisjes zijn vermoord.
  • De politie vindt de lichamen van An en Eefje onder een schuurtje op 3 september 1996. Sectie wijst uit dat ze levend zijn begraven.

De straf van Dutroux, de betekenis en de kans op vervroegde vrijlating

Marc Dutroux werd veroordeeld tot levenslang plus tien jaar internering. Betekent dit dat hij voorgoed in de gevangenis verdwijnt?

De levenslange gevangenisstraf duurt 30 jaar.
Dit impliceert dat naar de huidige Belgische wetgeving een levenslang gestrafte na 16 jaar te hebben 'gezeten' een verzoek kan doen tot voorwaardelijke invrijheidsstelling.
De directeur van de gevangenis (die van Nijvel in dit geval) oordeelt of de vraag om vroegere invrijheidsstelling terecht is naar aanleiding van het gedrag van de geditineerde in de gevangenis. (Goed gedrag, berouw, verbetering etc.)
Als de directeur het verzoek toelaat gaat het naar de strafvervolgings-rechtbank. Deze rechtbank kijkt naar de wenselijkheid van de verkorting van de straf voor de slachtoffers en de houding van de gedetineerde ten opzichte daarvan. Uiteraard is het doel om recidive van de gedentineerde te voorkomen.
Als de rechtbank besluit tot voorwaardelijke vrijlating kan het heel stringente voorwaarden stellen aan de gedetineerde. (Michelle Martin, Dutroux ex-vrouw kreeg als voorwaarde te horen, dat ze naar een Frans klooster moest.)

De ratio van voorwaardelijke (vervroegde) invrijheidstelling

Als gevangenen geen uitzicht hebben op vervroegde vrijlating is er geen enkele reden voor hen om zich goed te gedragen in de gevangenis.
Er staat dan maar een enkele optie voor hen open: ontsnappen. Dit is natuurlijk niet wenselijk. De bedoeling van straf is niet alleen een wraak van de maatschappij ten opzichte van de misdadiger, inkeer en verbetering zijn eveneens belangrijk.

De tien jaar internering van Dutroux

  • 'Internering, in België, is een juridische maatregel voor wie als persoon met een psychische aandoening of geestesziekte, een misdaad of wanbedrijf pleegde en hierbij een gevaar vormt voor de maatschappij.'
  • Juridisch gezien is de vordering tot internering geen uitspraak over schuld. (Het is evenmin een straf.)
  • Er bestaat de verplichting tot behandeling en verpleging in een psychiatrisch ziekenhuis of een psychiatrische afdeling van een penitentiaire instelling of gevangenis.
  • Deze maatregel is voor onbepaalde tijd, maar kan elke zes maanden herzien worden.

In het geval van Dutroux heeft de rechter in zijn vonnis sowieso 10 jaar internering voorzien, na de levenslange straf. Dat betekent normaliter dat Dutroux tien jaar lang geen staat kan maken op de 6-maandelijkse herziening van de internering. Pas nadat de tien jaar internering voorbij zijn zou Dutroux elke 6 maanden 'herziening' kunnen vragen.

Internering valt niet onder de regeling van detentie of strafmaat.
Dat houdt in dat de vroegere of voorwaardelijke invrijheidsstellingsregels niet op internering van toepassing zijn. Indien Dutroux door de psychiaters en pschylogen een gevaar voor de maatschappij blijft geacht dan zal hij niet uit zijn internering worden ontslagen.

Conclusie

Zelfs al zou Dutroux vervroegd in vrijheid worden gesteld (iets wat toch nog moeilijk denkbaar is gezien de sociale onrust die dat met zich mee zou brengen) dan zou hij onmiddellijk worden opgenomen in een psychiatrische afdeling van een penitentiare inrichting. Aangezien de rechter heeft bepaald dat die internering tien jaar moet duren betekent dit dat Dutroux nog tot minstens 2022 'weggeborgen' zal zijn. Daarna is direct ontslag niet evident, het is afhankelijk van de diagnoses van de psychiaters. Gevaar voor recidive (herhaling van de delicten) is het eerste waarnaar wordt gekeken.
Momenteel wijst alles erop dat Dutroux geen berouw betoont, een belangrijk item in de beoordeling van zijn geestesgesteldheid bij internering.
Marc Dutroux zal in 2022 66 jaar oud zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekrecensie - De vrouw die de honden eten gafHet boek 'De vrouw die de honden eten gaf' is een monoloog van Odette die al 25 jaar in de gevangenis zit. Binnenkort ko…
Politieke moorden: Pim FortuynOp 6 mei 2002 werd de snel opkomende politicus Pim Fortuyn, lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn door fatale pistoolsch…
Marc Dutroux, de meest gehate inwoner van BelgiëMarc Dutroux (1956, Brussel) is één van de grootste misdadigers die België ooit kende. Hij werd veroordeeld tot een leve…
Hoe lang is levenslang?Hoe lang is levenslang?Als iemand een levenslange gevangenisstraf krijgt, zou je verwachten dat deze persoon voor de rest van zijn leven achter…

Ouderlijk gezag en jonge tienersOuderlijk gezag en jonge tienersOnlangs kwam in het nieuws dat jonge tieners vaker het slachtoffer worden van coma-drinken, ondanks het feit dat de leef…
Veroordeling en executie van (ex)staatshoofdenVeroordeling en executie van (ex)staatshoofdenStaatshoofden genieten immuniteit die ze vrijwaart van rechtsvervolging. Toch zijn er in het heden en nabije verleden en…
Bronnen en referenties
  • http://static.rnw.nl/migratie/www.wereldomroep.nl/actua/europa/westeuropa/act20040618_dutroux.html-redirected
  • http://www.pedofilie.nl/node/130
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zaak-Dutroux
  • http://www.blikopdewereld.nl/Ontwikkeling/rechtspraak/70-levenslange-gevangenisstraf/536-hoe-lang-duurt-levenslange-gevangenisstraf-in-belgie.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Internering_(strafrecht)
Hermesse (125 artikelen)
Laatste update: 01-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.