MuZIEum Nijmegen: Museum in het donker en nog zoveel meer!

MuZIEum Nijmegen: Museum in het donker en nog zoveel meer! Blinden en slechtzienden krijgen geregeld vragen over hoe zij het niet (goed) zien beleven en hoe zij zelfstandig in het leven kunnen staan. De technologie is inmiddels zover dat een heleboel hulpmiddelen, begeleidingsvormen en aanpassingen beschikbaar zijn voor deze doelgroep. Vroeger was dat toch beduidend anders en was de technologie ook nog niet ver gevorderd. Over de geschiedenis van en het huidige leven met een visuele handicap in al zijn facetten kom je veel meer te weten in het muZIEum te Nijmegen. Een museum waar veel te beleven en leren valt voor jong en oud!

Wat is het muZIEum?

Het muZIEum, dat zich bevindt in Nijmegen, is een museum dat zich specialiseert op het visuele aspect. Het is een waar ervaringsmuseum rond het zien en het niet zien. De bezoeker wordt als het ware ondergedompeld in het donker en gebruikt hierbij zijn andere zintuigen. Hij krijgt hiervoor een persoonlijk rondleiding door blinde en slechtziende gidsen, die tewerkgesteld zijn bij het muZIEum. Enkele tientallen gidsexperten draaien hierdoor mee in de gewone maatschappij en bekleden een volwaardige job in het muZIEum. De organisatie hoopt hierdoor vanuit de maatschappij betrokkenheid, begrip en respect te krijgen voor personen met een visuele handicap. Het populaire museum heeft al talloze prijzen weggekaapt waaronder de bekroning als “Meest Innovatieve Uitje van Nederland” in 2013 en “Leukste Uitje van Gelderland 2015”.

Geschiedenis

De eerste sporen van muZIEum zijn in 1859 ontstaan in het blindeninstituut St. Henricus te Grave, waar de eerste brailleboeken gemaakt werden. Deze bibliotheek werd later de grootste braillebibliotheek in Europa. Na drie jaar restaureren opende in 2005 het muZIEum zijn deuren. In het eerste jaar kwamen er zo’n 30.000 bezoekers. Helaas moest het muZIEum na vijf jaar al de deuren sluiten door een faillissement. In 2012 mocht het muZIEum dankzij een nieuw bedrijfsplan gelukkig weer zijn deuren openen. De wijzigingen situeerden zich vooral in de locatie en het muZIEum is eveneens kleinschaliger van opzet. De doelstellingen en missie bleef echter hetzelfde: de wereld van de niet-ziende personen zichtbaar maken voor ziende personen.

Aanbod en reserveren

Het muZIEum heeft een ruim open aanbod voorhanden voor de onderwijssector, bedrijven en organisaties. Zowel privépersonen als (grote) groepen alsook kinderen (liefst vanaf acht jaar) en volwassenen zijn welkom in het speciale museum. Heel wat opties zijn mogelijk in het muZIEum. Zo kan een bezoeker bijvoorbeeld aan teambuilding, training en coaching doen, vergaderen, een stadswandeling maken door de historische binnenstad van Nijmegen, feestjes vieren, aan interactieve workshops deelnemen enzovoort. Zelfs een blinde of slechtziende gidsexpert kan op locatie een presentatie komen verzorgen. Honger lijden is niet nodig in het muZIEum want ook op dat vlak biedt het muZIEum talrijke arrangementen aan: high-tea, taart, chocolade, streekproeverijen, een belevingsmenu in een restaurant, mocktails, borrelhapjes, ... Het muZIEum heeft een agenda online staan waar je de toekomstige evenementen kan raadplegen. Bij de meeste arrangementen is een donkerbeleving in het museum inbegrepen. Daarnaast biedt het muZIEum online cadeaubonnen aan voor volwassenen en kinderen, en zijn er nog enkele andere artikelen rond blinden en slechtzienden en het muZIEum zelf te verkrijgen in een online webshop.

Praktisch: Museum in het donker en nog zoveel meer!

Het is mogelijk om telefonisch of via de site te reserveren, waarbij op de website reeds informatie weergegeven is over vrije momenten. Het wordt aanbevolen om vooraf te reserveren, zodat één of meer gidsen dan paraat staan. Het is verder zeer eenvoudig om het muZIEum te bereiken. Dit museum bevindt zich namelijk op loopafstand van het station van Nijmegen. Ook met de bus en metro is dit museum, dat zich in de stadsschouwburg van Nijmegen vindt, vlot bereikbaar. Op de website staat verder een uitleg over de bereikbaarheid met de auto. Voorts staan op de website de openingstijden en sluitingsdata vermeld. De prijzen zijn afhankelijk van de grootte van de groepen en het soort arrangement. Het muZIEum zelf beschikt over een garderobe en gratis kluisjes die ingezet worden wanneer bezoekers in het donker rondgeleid worden. De externe communicatie is uiteraard ook verzekerd: Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een digitale nieuwsbrief op de website. Tot slot staan er op de website mogelijkheden om het muZIEum te steunen met een gift. Door de ANBI-status die het muZIEum bezit, moet het museum geen successie- of schenkingsrecht betalen wanneer mensen een bijdrage wensen te leveren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Braille, schrift voor blinden en slechtziendenVoor blinden en slechtzienden is het niet zo maar weggelegd om even een boek te gaan lezen. Daarom is het brailleschrift…
Blinden en slechtzienden: Activiteiten dagelijks levenBlinden en slechtzienden: Activiteiten dagelijks levenDankzij allerlei kleine en handige hulpmiddelen verloopt het leven van blinden en slechtzienden een stuk makkelijker. Zi…
Bankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtziendenBankieren voor blinden en slechtzienden kan in 2021 bij de Rabobank. In Nederland zijn er ruim 350.000 mensen met een ge…
Blind of slechtziend: Onafhankelijk advies hulpmiddelenBlind of slechtziend: Onafhankelijk advies hulpmiddelenPlots of geleidelijk aan blind of slechtziend worden brengt vaak veel vragen met zich mee. Veelal zal iemand die blind o…

Stierspringen als stierenvereringStierspringen als stierenvereringAfbeeldingen waarin mensen over stieren heen springen zijn heel oud. Al zo'n 7000 jaar geleden schilderden de toenmalige…
Je eigen uitvaart regelenJe eigen uitvaart regelenAan elk leven komt een eind. Vroeg of laat zal ook dat van jou eindigen. Dit kan zijn wanneer je oud bent, maar ook als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Midiman, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://muzieum.nl/arrangementen
  • http://muzieum.nl/donkerbeleving/activiteiten-en-evenementen
  • http://muzieum.nl/donkerbeleving/donkerbeleving
  • http://muzieum.nl/donkerbeleving/het-muzieum
  • http://muzieum.nl/informatie/huisregels
  • http://muzieum.nl/informatie/muzieum-kadobon
  • http://muzieum.nl/kom-ook-langs/bereikbaarheid-en-parkeren
  • http://muzieum.nl/kom-ook-langs/openingstijden-en-vakantie
  • http://muzieum.nl/kom-ook-langs/reserveren
  • http://muzieum.nl/kom-ook-langs/voorwaarden-muzieum
  • http://muzieum.nl/maatschappelijk-uitje/anbi-status
  • http://muzieum.nl/maatschappelijk-uitje/blinde-en-slechtziende-gidsen
  • http://muzieum.nl/maatschappelijk-uitje/doe-een-gift
  • http://muzieum.nl/muzieum-agenda
  • http://muzieum.nl/muzieum-agenda/muzieum-agenda
  • http://muzieum.nl/muzieum-shop
  • http://muzieum.nl/onderwijs
  • http://muzieum.nl/over-het-muzieum/het-muzieum/de-museumcollectie
  • http://muzieum.nl/over-het-muzieum/het-muzieum/feiten-cijfers-en-prijzen
  • http://muzieum.nl/over-het-muzieum/het-muzieum/geschiedenis-van-muzieum
  • http://muzieum.nl/over-het-muzieum/het-muzieum/maatschappelijk-uitje
  • http://muzieum.nl/zakelijk
  • http://muzieum.nl/zakelijk/training-en-coaching
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-08-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 24
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.