Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018

Culturele Hoofdstad van Europa 2018 – De thema’s van LWD2018 Leeuwarden en Friesland zijn in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Niet alleen de stad maar de hele provincie doet mee. De projecten waaieren uit vanuit Leeuwarden naar de grenzen van de provincie en ook de Waddenzee en de Friese Waddeneilanden worden bij de activiteiten betrokken. Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 is een feest voor de hele provincie en projecten in de stad en op het platteland kunnen aanhaken bij LWD2018. Iepen Mienskip, open gemeenschap, is daarbij het belangrijkste thema.

Thema's van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018

Het programma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 kan gegroepeerd worden in een aantal thema’s. Er is een aantal grote thema’s gekozen die met elkaar het hele verhaal van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 vertellen. Het zijn als het ware de verhaallijnen waarlangs de projecten te vinden zijn en dat als kapstok dient voor alle onderdelen van het programma.
De thema's zijn:

Iepen mienskip

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland, de enige provincie die een eigen taal heeft en dat ook in het officiële verkeer mag gebruiken. Logisch dus dat het Fries ook in Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 gebruikt wordt. Het overkoepelende thema is Iepen mienskip. Iepen is Fries voor open en mienskip voor gemeenschap.

Samenwerken

Het staat voor samen werken aan de projecten, door mensen in alle hoeken van de provincie. Iepen Mienskip gaat over de verbondenheid van mens en zijn omgeving, van natuur en cultuur en het lijntje tussen stad en platteland. Iepen mienskip staat ook voor de open gemeenschap in Nederland en eigenlijk voor de samenleving in het algemeen. Voor Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 richt de organisatie zich op die openheid en samenwerkingsdrang, met het idee er samen iets onvergetelijks van te maken.

Lab Lwd

Een belangrijk thema draait om vernieuwing. De titel die aan dit thema is gegeven is Lab Lwd, Leeuwarden als laboratorium van vernieuwing. In aanloop naar het jaar 2018 – en de organisatie hoopt dat er ook daarna het een ander blijft hangen – worden de pijlen gericht op samenwerking. In elke buurt, in elk dorp en in elke stad en op elk eiland zoeken mensen elkaar op om verandering te brengen in hun woongemeenschap. Verandering in de zin van verbetering waar die gemeenschap in de toekomst iets aan heeft. Er wordt gezocht naar nieuwe vormen van samenleven en dan niet nieuw om het nieuw maar nieuw om het beter. Leeuwarden is een stad die vaak is veranderd, die altijd op zoek is naar verbetering.

Luwte

In het Guinness Book of Records is een record toegeschreven aan Leeuwarden. Het is de stad die het vaakst zijn naam heeft veranderd. Leeuwarden heeft waarschijnlijk niets met een leeuw te maken, maar met het Friese woord voor luwte en werd staat voor terp en dorp. Een paar namen warmee Leeuwarden of delen van de stad werden aangeduid zijn: Lintarwde, Liiewardensis, Nijehove, Oldehove, Hoek, Liowerd,
In die traditie zoekt Lab Lwd naar veranderingen die iets op gang brengen waar de samenleving wat aan heeft.

Stad en Platteland

De stad en het platteland liggen naast elkaar en toch zijn het verschillende werelden. De samenlevingen zijn er anders, met elk zijn eigen zegeningen en nadelen.
Het thema Stad en Platteland wil de twee samenbrengen. Het idee daarachter is dat ze elkaar kunnen inspireren en dat ze elkaars mooie kanten aan elkaar kunnen laten zien.

Wisselwerking

De stad toont de geneugten van het stadse leven en het platteland laat zien hoe heerlijk de rust daar is. Het doel is om een wisselwerking tussen de twee tot stand te brengen op het gebied van cultuur en sport en bijzondere persoonlijke projecten. Het gaat om openstellen voor elkaar en tentoonstellen van je trots.

Natuur en Cultuur

In Friesland zijn cultuur en natuur onlosmakelijk verbonden. De terpen zijn daar mooie voorbeelden van. De Friezen wierpen heuvels op om zich te beschermen tegen het water. In de tegenwoordige tijd genieten we van de aanblik van de kerken op de terpen. Binnen dit thema past ook de Waddenzee, het werelderfgoed aan de rand van de provincie.

Watersport

De watersporttraditie van Friesland past ook binnen dit thema, dat projecten krijgt die over de relatie van de mensen met de natuur gaat.
Een van de projecten gaat over de trek van de grutto, die door heel Europa wordt gevolgd.

Royal Friesian

Friesland kent een aantal iconen waar het trots op is. Die iconen krijgen een plekje binnen het thema Royal Friesian. Het is de Engelse naam voor het Friese paard, dat een van die iconen is: het fiere, sterke, intelligente en mooie paard met een eigen stamboek en een Koninklijke vereniging. Andere grote namen waar omheen projecten worden vormgegeven zijn de kunstenaar Escher, de danseres Mata Hari, de dichter Slauerhoff en de schilder Alma Tadema.

Festivals

Binnen dit thema passen ook de projecten rond het werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer, het Planetarium in Franeker, de terpen, de kloostercultuur en de relatie tussen Friesland en de Oranjes. Het krijgt vorm via tentoonstellingen, muzikale opvoeringen, festivals en openluchtspelen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bidbook Leeuwarden Culturele Hoofdstad – Lwd2018nieuws uitgelichtBidbook Leeuwarden Culturele Hoofdstad – Lwd2018Het Bidbook van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 belooft wat. Het is een boek vol plannen, die geschreven…
LWD2018 - Geheimen uit bidbook Leeuwarden 2018nieuws uitgelichtLWD2018 - Geheimen uit bidbook Leeuwarden 2018Leeuwarden heeft de plannen die het heeft voorbereid voor Lwd2018, het jaar waarin de Friese hoofdstad een jaar lang Cul…
LOOP Leeuwarden - hardlopen in de Friese hoofdstadLOOP Leeuwarden - hardlopen in de Friese hoofdstadLoop Leeuwarden is een jaarlijks georganiseerd loopevenement dat wandelend en hardlopend te volbrengen is. Het is het gr…

De geschiedenis van de stad Den Haag door de eeuwen heenDe geschiedenis van de stad Den Haag door de eeuwen heenDen haag heeft belangrijke en interessante bewoners door de jaren heen gehad. Dit komt mede doordat Den Haag een ware ho…
Harvey Milk - Politicus en homorechten activistHarvey Milk - Politicus en homorechten activistHarvey Milk was een homoseksueel politicus in de jaren 70 die sterk opkwam voor homo-rechten, en de eerste openlijk homo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LWD2018
  • http://www.platform31.nl/nieuws/iepen-mienskip-als-basis geraadpleegd op 9 juni 2015
  • https://historischcentrumleeuwarden.nl/stad/stadsgeschiedenis/wapen-vlag-en-naam geraadpleegd op 9 juni 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Leeuwarden_(stad) geraadpleegd op 9 juni 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Leeuwarden geraadpleegd op 9 juni 2015
  • http://www.2018.nl geraadpleegd op 9 juni 2015
  • http://www.kfps.nl geraadpleegd op 9 juni 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-07-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.