Goede Week en Pasen

Goede Week en Pasen Hoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke uitleg over onder meer Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille zaterdag en Pasen.

Goede Week

De week die voorafgaat aan Pasen wordt de Goede Week genoemd. Het is de laatste week van de veertigdagentijd (ook wel vastentijd) die aan Pasen voorafgaat. Deze week begint met Palmzondag en eindigt bij de Paaswake op Stille zaterdag, een totale periode van zeven dagen. In de Goede Week wordt stilgestaan bij het lijden en sterven van Christus. Uiteindelijk wordt met Pasen Zijn verrijzenis gevierd. In de Goede Week staat dus het lijdensverhaal van Christus centraal.

Palmzondag

Palmzondag is het begin van de Goede Week. Op deze dag wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Tijdens de eucharistieviering worden palmtakken gezegend en aan de mensen in de kerk uitgedeeld, omdat Jezus bij de intocht in Jeruzalem ook werd toegejuicht met palmtakken. De liturgische kleur voor Palmzondag is rood.

Maandag in de Goede Week

Op de maandag in de Goede Week wordt in de Katholieke Kerk een boeteviering gehouden. Deze viering wordt zo genoemd vanwege het sacrament van boete en verzoening (de biecht) dat in deze viering een belangrijke rol speelt.

Woensdag in de Goede Week

Op witte donderdag of op de woensdagavond ervoor wordt een Chrismamis gevierd. Tijdens deze eucharistieviering worden door de bisschop de oliën gewijd, die in het komende jaar gebruikt worden bij de toediening van de sacramenten doopsel, vormsel en wijding.

Paastriduüm

Het Paastriduüm is een periode van drie dagen, te weten Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag, waarin op een bijzondere manier wordt stil gestaan bij het lijden en sterven van Christus. Dit gebeurt door middel van diepe bezinning en gebed. Het Paastriduüm wordt gezien als de belangrijkste periode van het liturgisch jaar.

Witte Donderdag

Het Paastriduüm begint op Witte Donderdag met een avondmis. Op deze donderdag voor Pasen wordt het Laatste Avondmaal herdacht. Op de avond voor Zijn dood aan het kruis hield Jezus een laatste maaltijd met zijn twaalf discipelen. Hij breekt en deelt hierbij het brood en deelt de wijn. Hij zegt Zijn leerlingen dit te blijven doen om Hem te gedenken. Hiermee heeft Jezus de Eucharistie ingesteld. Op Witte Donderdag wordt dan ook de Heilige Eucharistie en het priesterschap gevierd. De liturgische kleur van Witte Donderdag is wit.

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag wordt het lijden en sterven van Christus herdacht. Op Goede Vrijdag wordt in de kerk het passieverhaal voorgelezen en wordt stilgestaan bij de 15 kruiswegstaties. Meestal gebeurt dit om 15 uur 's middags. ’s Avonds is er een kruisverering. Goede Vrijdag is de enige dag in het jaar dat er geen eucharistieviering gehouden wordt en is tevens een vasten en onthoudingsdag. De liturgische kleur van Goede Vrijdag is paars, rood of zwart.

Paaszaterdag (Stille zaterdag)

Paaszaterdag is de derde dag van het Paastriduüm. Het is een rustdag tussen de dood en de verrijzenis. Jezus is dood. Men herdenkt in stilte. Op deze dag zijn er weinig activiteiten in de kerk, het blijft ‘stil’. ’s Avonds wordt de Paaswake gehouden. Tijdens deze Paaswake wordt gevierd dat Christus is overgegaan van dood naar verrijzenis. Deze viering bevat veel symboliek. Aan het begin van de viering wordt het paasvuur ontstoken en gezegend. Daarna wordt de nieuwe paaskaars aan dit vuur aangemaakt. Ook wordt in deze viering het doopwater gezegend.

Pasen

Het Paasfeest is het belangrijkste christelijke feest. Met Pasen wordt de verrijzenis van Jezus gevierd. Hoewel het Kerstfeest meestal veel grootser gevierd wordt, is het Paasfeest theologisch gezien het belangrijkste feest in de Katholieke Kerk. Na vijftig dagen eindigt de Paastijd met Pinksteren. De liturgische kleur voor Pasen is wit.
© 2011 - 2024 Molletje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, PaaszondagWitte donderdag, Goede vrijdag, Stille zaterdag, PaaszondagPasen, de belangrijkste Christelijke feestdag. Een feestdag die eenieder kent en ervaart, maar wat vieren we precies met…
Alle paasdagen op een rijPasen is een Christelijk feest, waarbij we gedenken dat Jezus aan het kruis is gestorven en weer opgestaan. Maar voor ve…
Pasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestPasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestHet hoogfeest van Pasen kent een aantal liturgische vieringen om die feestdag heen waardoor er sprake is van een paascyc…
Wat vieren we op Goede Vrijdag?Wat vieren we op Goede Vrijdag?Veel mensen zijn vrij op Goede Vrijdag. Een extra vrije dag is altijd fijn, maar wat vieren we dan eigenlijk? Goede Vrij…

Weetjes over feestdagen: bijzonderheden feestdagenWeetjes over feestdagen: bijzonderheden feestdagenWe vieren ze vaak elk jaar weer zonder te weten waar ze voor staan. De feestdagen. Of waar de namen van deze feestdagen…
Driekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegDriekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegWanneer tuig je je kerstboom op? En wanneer haal je de kerstboom weer weg? Er zijn ongeschreven regels voor het optuigen…
Bronnen en referenties
  • www.rkk.nl
  • www.augustinusparochie.nl
Molletje (11 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.