Islam en seksualiteit: toepassingen in de wetgeving

In deze special is al meer gezegd over hoe het moslim geloof staat tegenover seksualiteit en over schaamte. Maar zijn er facetten die ook echt wettelijk bepaald zijn? In dit artikel onderzoekt men meer over wat er juridisch gezien wordt gezegd over de verhouding tussen moslims en seksualiteit.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit in de wereld. Sodomie blijft in veel landen een verboden zaak, soms zelfs een misdaad. In Iran, Jemen, Mauritanië, Nigeria, Saoedi-Arabië, Soedan, Verenigde Arabische Emiraten wordt seks onder homo’s zelfs vervolgd met de doodstraf. In sommige landen krijgen de homo's een levenslange gevangenis straf indien men erachter komt dat hij of zij zich bezig houdt met homofiele praktijken. Hier in België en Nederland is het moeilijk voor moslim homo's om naar buiten te komen met hun gevoelens omdat zij vrezen buitengesloten te worden uit de moslimgemeenschap. Toch is homofilie in onze cultuur zo goed als aanvaardt, sommige mensen blijven het er moeilijk mee hebben maar dit zal me de tijd ook weggaan. Sodomie is verkeerd volgens de islam, dit is namelijk niet natuurlijk (tegen de lex naturales). Bij de interpretatie van de koran maken sommige mensen onderscheid tussen sodomie en liefdevolle homogevoelens. Sodomie wordt in de koran vertaald als Liwaat, Liwaat staat voor verkrachting van een man door een andere man, seks met dieren of seks met minderjarigen. Liwaat verteld vooral dat anale seks een zonde is. Dit gedrag is ook bij heteroseks slecht omdat het gaat om misbruik, overmaat of schending van mensenwaarde. Over gelijkwaardige, vrijwillige en liefdevolle homorelaties komt in de koran niets voor.Vaginale gemeenschap mag echter wel want dit is wel natuurlijk. Homoseksualiteit wordt streng verboden in zowel de Koran als de Hadith. De Soera echter veroordeelt het lot van homo's en vermeld dat zij gestraft moeten worden. Maar het vreemde is dat de strafmaat niet vermeld wordt. Hierdoor wordt het dus voor interpretatie vatbaar. Het is ook daarom dat er zoveel landen zijn die een verschillende strafmaat hebben op vlak van homoseksualiteit. Volgens een wet in Egypte is homoseksualiteit niet verboden. Maar, blijkbaar wordt het er toch niet getolereerd. Op 11 mei 2001 werden er op een cruiseschip 52 mannen gearresteerd. Dit cruiseschip (de Queen boot) was een gekende plaats waar Egyptische en Westerse homo's elkaar kunnen ontmoeten. Maar op een dag werden deze mensen onmiddellijk naar het plaatselijk politie bureau gebracht en ondervraag. Ze werden zelf nagekeken of ze al dan niet geslachtsgemeenschap hadden gehad. De plaatselijk pers werd op de hoogte gebracht en alle persoonlijke gegevens werden gepubliceerd. Volgens de politie werden deze mensen gearresteerd op basis van immoreel gedrag en minachting aan de godsdienst.

Nog een voorbeeld: Een student (uit Cairo, Mohamed) getuigt dat nadat hij betrapt werd met zijn vriend dat hij onmiddellijk naar een psychiater gebracht werd en beurtelings een foto van een naakte man en een naakte vrouw te zien kreeg. Elke keer wanneer de naakte man in beeld kwam kreeg hij een elektroshock. Men probeert deze jongen met behulp van conditionering zijn gevoelens voor mannen af te leren in de hoop dat hij weer “normaal’ zou worden.

Besluit: De volkskrant verklaard dat traditionele moslim vrouwen en mannen vinden dat iedere homo een verkeerde keuze gemaakt of was hij niet in staat om zichzelf te overwinnen om de goede keuze te maken. Echt veroordelen zouden ze hen niet kunnen omdat 'De Keuze' iets is wat Allah hen allen gegeven heeft. Maar nog steeds zijn er landen waar homo's niet aanvaard worden door de overheid. Dit is van toepassing in het Noorden van Afrika en het Midden Oosten. Bij ons in de Westelijke wereld wordt homoseksualiteit meestal wel aanvaard door de overheid maar nog niet altijd door alle inwoners.

Abortus

De Islam ziet seks niet als een eind op zich, maar als een middel naar een eind. Het einde van seks is volgens de islam het hebben van kinderen. Dus is het niet toegestaan dat een vrouw abortus kan plegen simpelweg omdat zij dat wenst, om bijvoorbeeld haar schoonheid te behouden of simpelweg omdat ze de verantwoordelijkheid voor het kind niet wil opnemen. Dit wordt beschouwd als zelfzuchtigheid. Indien een zwangere vrouw abortus zou plegen zonder een gerechtvaardigde reden, dan staat deze handeling gelijk met moord volgens de islam.

Wanneer er een medische rede is voor het uitvoeren voor abortus, zoals bijvoorbeeld voor het redden van de moeder haar leven, is abortus wel toegestaan. Maar we kunnen dus algemeen besluiten dat weinig vrouwen in aanmerking komen voor abortus.

Verkrachting

Sinds november 2006 is er in Pakistan een wet goedgekeurd die verkrachting veroordeelt. Voordien werd een verkrachtingszaak door een sharia rechtbank behandeld. Dit zorgde voor een heel aantal foute uitspraken. Van de sharia moesten er namelijk 4 ooggetuigen zijn eer de aanklager enige kans had op het winnen van de zaak. Dit maakte het quasi onmogelijk om een proces te winnen. Bovendien werden de vrouwen die hier aanklager waren vaak zelf veroordeeld wegens overspel omdat zij n.l. seks had gehad met een andere man, al dan niet gewild. Oorspronkelijk stond op overspel steniging met de dood tot gevolg. In deze nieuwe wet is de straf herleid tot maximaal 5 jaar gevangenis. Er werd geprotesteerd door de conservatieve parlementsleden, zij verlieten de zaal en verkondigde dat de wet niet overeen komt met de leer van de islam.

Praten over seks

Voor moslims is het in het algemeen moeilijk om seksualiteit objectief te benaderen, ze mogen er niet over praten. Wel is het zo dat er over dit onderwerp in de traditionele sektes alleen onder de mannen of de vrouwen afzonderlijk vrij kan worden gepraat over seks. Praten over seks onder een gemengd gezelschap van mannen en vrouwen wordt in de traditionele islam als een gruwel gezien en is verboden. Er wordt de voorkeur aan gegeven om kennis over dit onderwerp zelf te vergaren (uit boeken) en uit de persoonlijke ervaring waar men overigens beter met niemand, of als men ervoor kiest, met iemand van het eigen geslacht over kan praten. In de wetgeving staat dat praten over seks niet verboden is, het wordt zelfs aangemoedigd maar mensen blijven zich vasthouden aan de sharia die ze boven de grondwet verkiezen. Deze zegt dat er beter niet openbaar over seks wordt gepraat. Dit maakt het echter wel moeilijk om dit onderwerp objectief te kunnen benaderen, aangezien een directe communicatie tussen man en vrouw over dit onderwerp onmogelijk wordt gemaakt.

Incest

Er is nog niet heel lang sprake van incest in de Arabische wereld, het is een fenomeen dat is overgewaaid uit de westerse wereld. In de Islam is incest op dit moment een groot taboe. Slachtoffers van incest durven niet naar buiten te komen met hun probleem, uit angst dat ze zelf scheef worden bekeken. Incest is namelijk in de Islam een afwijking zoals aanranding en verkrachtingen. Het is ook hierdoor dat er veel ongewenste kinderen geboren worden. Incest is namelijk geen geldige reden voor het plegen van abortus. Het is niet bekend welke straffen er staan op incest in de Islam om dat zij ontkennen dat dit bij hen voorkomt. Incest komt zelden uit en er wordt nooit over gepraat. Waarom mannen incest plegen is dan weer iets anders. Dit komt waarschijnlijk door hun seksuele drang die ze bij iemand anders niet kunnen krijgen, en doordat ze vb hun dochter beschouwen als hun bezit.
© 2010 - 2024 Moutonjordy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Islam en seksualiteit vergeleken met onze samenlevingMensen uit de westerse cultuur weten verbluffend weinig over hoe de Islamcultuur in elkaar zit. Zij oordelen nochtans va…
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Islam en seksualiteitReligies en seksualiteit lijken altijd op tamelijk gespannen voet met elkaar te staan. Religie dwingt seksualiteit in ee…
Moutonjordy (5 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.