Geloven, in mensen en in dat andere diepere

Geloven kan op verschillende manieren. Geloven in anderen en jezelf en het diepere geloven. Hier krijgen jullie een basis aangeboden van het verschil tussen deze twee en de 3 dimensies van dat dieper geloven. Ook niet benieuwd hoe het komt dat sommige mensen onder ons het zo moeilijk hebben om relaties aan te gaan en ze te onderhouden? En wat kun je beschouwen als waar geloven? Getuigt geloven altijd van echtheid? Geloven doen we op twee mogelijke manieren, op 2 niveaus. Op algemeen- menselijk vlak of op religieus- godsdienstig vlak.

Niveau 1: Algemeen- menselijk geloven

Tijdens de geboorte worden we geconfronteerd met een moment van eenzaamheid. Voor enkele ogenblikken worden we van de mama losgekoppeld. Hierna volgt normaal gezien een periode van totale afhankelijkheid van de moeder. Dit wordt het oervertrouwen genoemd en is cruciaal in ons leven om relaties op te bouwen. Dit oervertrouwen wordt dan op zijn manier gekoppeld aan het oergeloof. Geloven in één ding zonder enig moment te twijfelen.

Alle mensen hebben dit geloof nodig. Indien ze tijdens hun eerste levensjaren geen oervertrouwen hebben kunnen opbouwen met de moeder en de rest van de dichte kring lopen ze een groot risico om later in hun leven problemen te krijgen in hun relaties. Door het ontbreken van dit oervertrouwen is hun vertrouwen geschaad of heeft het nooit tot volledige ontwikkeling kunnen komen, waardoor ze als volwassenen dan ook, als gevolg hiervan, zich nooit volledig zullen durven geven aan een ander. Zelfs niet aan hun levenspartner. Het is dus van uiterst belang om tijdens de eerste levensjaren een kind veel liefde en aandacht te geven, zodat het later niet ontbreekt aan oervertrouwen. Op deze manier kunnen we dan uitgroeien tot een evenwichtige volwassene. Geloven wordt hier gezien als geloven in mensen, vertrouwen in jezelf en anderen.

Niveau 2: Religieus- godsdienstig geloven

Dit speelt zich af op 3 dimensies. We gaan van het meest uitwendige naar het meest inwendige; de kern van het geloof en geloven.

Geloven op 3 dimensies

Eerste dimensie van geloven: Gedrag
Dit is de oppervlakkige buitenlaag van geloven. Dit zijn alle cultus- en kerkpraktijken waar mensen aan deelnemen. Negatief is hieraan dat we pas met zekerheid iets kunnen zeggen over het gedrag wanneer we weten uit welke overtuiging dit gedrag komt en in hoeverre het een echte weerspiegeling is van wat innerlijk aan geloof leeft.
Aangezien er op dit niveau nog geen diepgang is moeten we verder graven.

Tweede dimensie van geloven: Opinie
Dit zijn alle verwoordingen, besprekingen, ... rond geloven. Dit getuigt al van enige diepgang, maar is nog niet te vertrouwen. Woorden zijn vaak bedrieglijk. Woorden zijn vaak dubbelzinnig of meerzinnig. Een woord kan verschillende zaken betekenen, daarom is de betrouwbaarheid van woorden beperkt. Bovendien kunnen deze woorden een manier zijn voor mensen om existentiële vragen en een fundamentele geloofskeuze te ontvluchten. Hier kunnen ze dus als een onzichtbaar gordijn dienen waarachter ze zichzelf en hun waarheden verschuilen en verborgen houden.
Om tot de ware kern van geloven te komen moeten we dus nog een stapje verder.

Derde dimensie van geloven: Optie
Geloven wordt hier gezien als een innerlijk element van de mens. Het is een deel van de mens en zit diep in het hart van de mens. Het is een oprechte keuze van binnenuit, vanuit ons hart en onze ziel. Dit is het beslissende niveau die de (on)echtheid van geloven van een persoon kan bewijzen. Hier zitten we in de kern van geloven die ons niet kan bedriegen.

Nood aan samenwerking tussen optie en opinie

Bij opinie is het aanvaarden van zaken, inhouden, ... groter dan het vertrouwen die ze erin hebben. Het inhoudelijke volgen zij zeer strikt. Woorden en begrippen winnen hier aan belang.

Bij optie zit het anders in elkaar. Aangezien geloven hier als innerlijk element van de mens wordt gezien wil dit zeggen dat het vertrouwen groter en belangrijker is dan het aanvaarden. Hier is niet zozeer het inhoudelijke van groot belang, maar vooral het fundamentele. Het vertrouwen is hier zo groot dat men zich overgeeft aan de andere.

Optie en opinie kunnen we wel van elkaar onderscheiden, maar niet scheiden. We kunnen niet vertrouwen zonder dat we instemmen met de ideeën van de ander. Omgekeerd kunnen we ons ook niet houden aan de inhouden als er geen existentieel component in meespeelt.

Tenslotte mogen we het gedrag niet vergeten. Want zonder het gedrag zou er aan de andere dimensies geen uitdrukking gegeven worden. Geloven is dus een samenspel van deze drie dimensies als we het als echt beschouwen.

Besluit

We kunnen dus concluderen dat sommige onder ons moeite hebben met relaties doordat het hen ontbreekt aan dat oervertrouwen. Dit oervertrouwen is een must om vertrouwen te krijgen in de mensen. Om te komen tot waar geloven moeten we geloven op alle drie de dimensies, waarbij de derde, optie, de fundamenteelste is. Bij geloven moet er een werking zijn tussen optie en opinie anders kunnen we niet spreken van echt geloven. Het gedrag verwezenlijkt dan de inhoud van de twee andere dimensies. Om echt geloven moeten alle dimensies dus samenwerken.
© 2009 - 2024 Tactievelingske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psychologie van Jung over religie en spiritualiteitDe psycholoog Carl Gustav Jung leefde van 1875 tot 1961. Deze psycholoog, die werd opgeleid door de bekende psycholoog F…
De functies van psychologie, religie en theologieDe functies van psychologie, religie en theologieGodsdienstwetenschap is een fascinerend vakgebied omdat veel conflicten in de wereld een godsdienstig of religieus motie…
Spiritualiteit in al zijn aspectenSpiritualiteit in al zijn aspectenSpiritualiteit is een groot begrip. Een aantal mensen denken dat het alles met godsdienst te maken heeft. Er zijn ook me…
Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…

Verhouding doopsgezinden en gereformeerdenEr is wel een verband verondersteld tussen de strenge doopsgezinde richting der 'Oude Vlamingen' in Noordwest-Groningen…
De Nadere ReformatieNa de Synode van Dordrecht (1618-1619) hadden velen in de kerk het idee dat de reformatie áf was. De Dordtse Synode zag…
Bronnen en referenties
  • Callaweart Ilse, cursus Geloofsindentiteit
Tactievelingske (6 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.