Kinderkoran (Nederlands): De Koran, uitleg voor kinderen

Kinderkoran (Nederlands): De Koran, uitleg voor kinderen Tot het verschijnen van dit geïllustreerde boek van Abdulwahid van Bommel was er nog geen Nederlandstalige Koranuitleg die kinderen op een speelse wijze een introductie in de islam biedt. Het boek is bedoeld om kinderen in de basisschoolleeftijd zelf de Koran te laten ontdekken. Dit kan in het islamitische onderwijs, maar ook thuis op de bank met de ouders. Het boek stelt kinderen vragen en laat ze nadenken over wat de islam is en wie Allah is. De Koran, uitleg voor kinderen volgt de islamitische regels met betrekking tot het niet afbeelden van Allah en de profeet Mohammed.

De Koran, uitleg voor kinderen


Gegevens

  • Titel: De Koran, uitleg voor kinderen
  • Auteur: Abdulwahid van Bommel
  • Illustrator: Senad Alic
  • Jaar eerste uitgave: 2017
  • Uitgeverij: Parthenon
  • ISBN/EAN 9789079578825

Kinderkoran leert kinderen nadenken over de islam

We kenden al de kinderbijbel, maar een kinderkoran in het Nederlands was er nog niet tot het verschijnen van 'De Koran, uitleg voor kinderen' van imam Abdulwahid van Bommel. Het boek verscheen in 2017 bij uitgever Parthenon en is rijk geïllustreerd door Senad Alic. De kinderkoran - zoals het boek genoemd wordt - is geen vertaling voor de Koran in gesimplificeerde taal maar een vertelling om kinderen wegwijs te maken in dit soms moeilijk te begrijpen boek. Het volgt dan ook de opzet van 'filosoferen met kinderen' en moet kinderen stimuleren om zelf na te denken en ook vragen te stellen over de inhoud. Het boek geeft de kinderen ook enkele nuttige vragen om over na te denken zoals 'Wie is Allah?' en 'Wat is een goed mens?'. Het 408 pagina's dikke boek is gepubliceerd met steun van een aantal grote Nederlandse moslimorganisaties waaronder de Islamitische Stichting Nederland (ISN).

Voor wie is het boek bedoeld?

Het boek van Abdulwahid van Bommel is bedoeld voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Ouders kunnen het samen met hun kinderen lezen en bespreken. Ook kan het boek door islamitische basisscholen in het onderwijs gebruikt worden. Daarnaast staat er natuurlijk niets aan in de weg om het boek ook te gebruiken op een niet-islamitische school of in een niet-islamitisch gezin. Het boek is puur bedoeld om kinderen op een speelse, ongedwongen wijze wegwijs te maken in de Koran en is niet gericht op bekering. In het boek worden wel de islamitische regels nageleefd, bijvoorbeeld met betrekking tot het maken van afbeeldingen. Zo zijn in het boek geen beeltenissen opgenomen van Allah of de profeet Mohammed.

Over de auteur

Abdulwahid van Bommel (1944) werd geboren als Wouter van Bommel en bekeerde zich op latere leeftijd tot de islam, waarna hij ook zijn voornaam wijzigde. Hij is buitengewoon hoogleraar islamitische geestelijke verzorging en docent geestelijke verzorging in zorginstellingen aan de islamitische Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij tevens imam. Tot 1992 was hij als zodanig verbonden aan het Moslim Informatie Centrum in Den Haag. Ook werkte Van Bommel voor de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). Voordat hij de kinderkoran schreef publiceerde Van Bommel al veel over de islam. Zo is hij onder meer auteur van de boeken Islam en Ethiek in de gezondheidszorg (2003), Islam en de rechten van vrouwen (2005) en Adviezen aan jongeren, vertaling van O mijn zoon Ayyuhal Walad van Al-Ghazalî (2012).

Van Bommel is een graag geziene gast in diverse levensbeschouwelijke programma's. Je zou hem daarom kunnen kennen van de televisie. Hij toont zich daarin een liberale islamgeleerde. Zo nam hij in 1989 stevig stelling tegen de door Khomeini uitgesproken fatwa tegen Salman Rushdie. Met het schrijven van de Koran-uitleg voor kinderen doet Van Bommel een poging om de warmte, liefde en geborgenheid die het boek volgens hem in zich heeft meer over te brengen. Het baart hem namelijk zorgen dat veel jonge moslims de Koran tegenwoordig erg letterlijk nemen zonder dat ze eigenlijk goed weten wat ze lezen. Anderzijds ziet hij de populariteit van de jet-imam toenemen, de imam die binnen twintig minuten twintig gebedseenheden (rak’aat) kan uitvoeren in de Ramadan en ook dit stemt hem niet positief. Met de Koran-uitleg voor kinderen probeert hij kinderen een goede basis bij te brengen van waaruit zij de islam in al zijn rijkdom zelf verder kunnen gaan ontdekken. Bovendien zegt hij dat veel moslimouders zitten te springen om een islam-introductie voor kinderen die een vrijere benadering heeft die aansluit bij de Nederlandse samenleving en de vrije stijl van het Nederlandse onderwijs.

Publicatie en verkrijgbaarheid

Het boek 'De Koran, uitleg voor kinderen' is in juli 2017 gepubliceerd en is verkrijgbaar in alle grote boekhandels als ook op Bol.com. Het werd op 9 juli gepresenteerd in de Ulu Moskee in Utrecht.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traditie binnen de Islam: SunnahBinnen de Islam wordt vaak het woord Sunnah gebruikt. Maar wat is de Sunnah precies?En wat is het verschil tussen hadith…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
De Modernist Mohammed AbduhDe Egyptische Mohammed Abduh was een bekende godsdienstgeleerde en wordt beschouwd als een belangrijke liberale hervorme…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgeverij Partenon,
  • https://www.nieuwwij.nl/interview/abdulwahid-van-bommel-de-koran-heeft-geen-kans-gekregen-in-nederland/
  • https://www.bol.com/nl/c/algemeen/abdulwahid-van-bommel/10389/index.html
  • http://www.ad.nl/binnenland/nederlandse-kinderkoran-op-komst-voor-islamitische-basisscholen~a4ba9ffb/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.