Ex-atheïsten: voormalige atheïsten die theïst zijn geworden

Ex-atheïsten: voormalige atheïsten die theïst zijn geworden Er zijn overtuigde en uitgesproken atheïsten geweest die theïst geworden zijn. Een theïst is iemand die in een God gelooft. Dat kan een christen zijn, maar bijvoorbeeld ook een moslim. Een aantal van deze ex-atheïsten hebben later ook één of meerdere boeken geschreven waarin ze uit de doeken doen waarom ze zijn gaan geloven in God en waarin ze met een geloofsverdediging komen. Dat laatste wordt 'apologetiek' genoemd. Christelijke apologetiek is de studie van het geven van een verdediging van het christelijk geloof. Een aantal prominente voormalige atheïsten passeren de revue.

Ex-atheïsten

Er zijn een aantal bekende voormalige atheïsten die theïst zijn geworden. Sommigen hunner hebben een boek geschreven waarin ze uitleggen waarom ze in God zijn gaan geloven en met een geloofsverdediging komen. Wie zijn deze ex-atheïsten die nu een lans breken voor het theïsme?

William J. Murray

Moeder

William J. Murray zag in 1946 in Maryland, Verenigde Staten, het levenslicht. Zijn moeder was Madalyn Murray O’Hair, die in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw werd beschouwd als Amerika's 'meest gehate vrouw'. Het bidden op openbare scholen was haar een doorn in het oog. Madalyn Murray O'Hair spande namens haar zoon een rechtszaak aan tegen het schoolsysteem in Baltimore (Maryland), omdat hij werd gedwongen om deel te nemen aan de gebeden in zijn school. Uiteindelijk leidden haar acties in 1963 tot een uitspraak van het Hooggerechtshof die een eind maakte aan de verplichte gebeden op openbare scholen. William speelde hierbij een belangrijke rol.

Murray zegt in een interview dat zijn moeder niet echt geïnteresseerd was in de constitutionele integriteit (scheiding kerk en staat), maar dat bidden haar tegen de borst stuitte: "Her real problem was that she was an atheist, and praying to God offended her, just as she found offensive the words ‘under God’ added to Pledge of Allegiance."[1]

Predikant

Als volwassene bekeerde William J. Murray zich het christendom en hij werd onder andere predikant van een Baptistenkerk. Murray is de auteur van zeven boeken, waaronder 'My Life Without God' (Mijn Leven Zonder God) en 'Let Us Pray: A Plea for Prayer in Our Schools' (Laat ons bidden: een pleidooi voor Gebed op onze scholen).

<STRONG>Lee Strobel</STRONG> / Bron: Lindy Hopper Phoenix, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Lee Strobel / Bron: Lindy Hopper Phoenix, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Lee Strobel

Redacteur

Lee Patrick Strobel (1952 – heden) was een overtuigd atheïst totdat hij zich bekeerde tot het christendom. Daarna werd hij een enthousiaste christelijke apologeet. Voordat hij het christendom onderzocht, een (geestelijke en intellectuele) reis die twee jaar in beslag nam, behaalde Strobel een bachelordiploma in de journalistiek en daarna voltooide hij de masteropleiding rechten aan de Yale Law School. Strobel was een gelauwerd juridische redacteur van de Chicago Tribune, en hij en zijn medewerkers wonnen een belangrijke prijs voor onderzoeksjournalistiek van United Press International. Na een bijna twee jaar durend onderzoek naar de bewijzen voor het christendom, werd Strobel een christen. Hij schrijft over deze zoektocht in zijn boek 'Bewijs Genoeg':

"Terwijl ik mijn eigenbelang en vooroordelen zo goed mogelijk opzij zette, las ik boeken, interviewde deskundigen, stelde vragen, analyseerde de geschiedenis, onderzocht de archeologie, bestudeerde oude literatuur en ploos voor het eerst in mijn leven de Bijbel vers na vers uit.

Ik stortte mij met meer energie op deze zaak dan op enig ander verhaal waarop ik ooit jacht had gemaakt. Ik paste de training toe die ik gekregen had toen ik aan de Yale-universiteit rechten studeerde, en ook van mijn ervaring als rechtbankverslaggever voor de Chicago Tribune. En in de loop dan de tijd begon het bewijsmateriaal –van de geschiedenis, van de wetenschap, de filosofie, de psychologie– in de richting van het ondenkbare te wijzen..."[2]


Bewijs genoeg...

Strobel schreef onder meer de boeken 'Bewijs genoeg - Wat is er feitelijk over Jezus bekend? Een journalist ondervraagt dertien top-wetenschappers' en 'Feiten genoeg... die voor een Schepper pleiten'.

<STRONG>Standbeeld van C.S. Lewis in Belfast, Noord-Ierland</STRONG> / Bron: Genvessel, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Standbeeld van C.S. Lewis in Belfast, Noord-Ierland / Bron: Genvessel, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

C.S. Lewis

Kronkelig pad

C.S. Lewis (1898 – 1963) genoot een christelijke opvoeding, maar keerde het christendom de rug toe en werd een vastberaden atheïst. Jaren later keerde hij terug naar het christelijke geloof. Zijn geloof werd aan het wankelen gebracht nadat zijn moeder overleed aan kanker toen hij een jongen was. Gedesillusioneerd dat God zijn moeder niet genezen had, zette Lewis zijn eerste schreden op een pad in de richting van rationalisme en atheïsme. De weg terug naar het geloof verliep langs een kronkelig pad vol obstakels. Zijn bekering tot het christendom was robuust, maar vereiste jaren van intellectuele strijd en kwam pas nadat hij ervan overtuigd was dat het christelijke geloof redelijk was. Het christelijk geloof is redelijk en gaat niet in tegen het verstand. Daar heeft hij later vol verve van getuigd in diverse boeken.

Apologetische boeken

C.S. Lewis was een schrijver en letterkundige. Hij werd vooral bekend als schrijver van christelijke boeken met een sterk apologetisch karakter. Hij schreef naast verhandelingen ook fictie, zoals 'de Kronieken van Narnia'. Hij werd sterk beïnvloed door de geschriften van George MacDonald en G.K. Chesterton. Bekende boeken van zijn hand zijn onder meer:
  • Het probleem van het lijden (The Problem of Pain, 1940);
  • Brieven uit de hel (The Screwtape letters, 1942);
  • De afschaffing van de mens (The Abolition of Man, 1943); en
  • Verrast door vreugde (Surprised by Joy, 1955; autobiografie).

<STRONG>Anthony Flew</STRONG> / Bron: At Arabic Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Anthony Flew / Bron: At Arabic Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Anthony Flew

Super-intelligentie

De Britse filosoof Anthony Flew (1923 – 2010) was vooral in het begin van zijn carrière een prominent pleitbezorger van het atheïsme, maar later herzag hij zijn positie inzake het bestaan van God en ging hij een vorm van deïsme aanhangen. Het deïsme komt neer op het geloof in een Schepper die nooit ingrijpt. God heeft zich teruggetrokken nadat hij de wereld geschapen heeft; op de gang van de dingen oefent God geen invloed meer uit.

Flew verklaarde in een interview dat "de meest indrukwekkende argumenten voor het bestaan van God, die argumenten zijn die worden ondersteund door recente wetenschappelijke ontdekkingen" en dat "het argument Intelligent Design enorm veel sterker is dan het was toen ik er voor het eerst kennis mee maakte".[3] Flew werd een deïst omdat hij geloofde dat een super-intelligentie de enige goede verklaring is voor de oorsprong van het leven en de complexiteit van de natuur. In 2006 drongen Flew en 12 andere vooraanstaande wetenschappers erop aan om intelligent design op te nemen in het lesprogramma van Britse openbare scholen.

Volg het bewijs

In 2007 schreef Flew het boek 'There is a God: How the World’s Most Notorious Atheist Changed His Mind'. De co-auteur was Roy Abraham Varghese. Flew vertelde dat zijn 'bekering' logisch voortvloeide uit de manier waarop hij dingen onderzoekt: hij volgt het bewijs waar het ook naartoe leidt, in dit geval God.

<STRONG>Peter Hitchens: 'The Rage Against God'</STRONG> / Bron: Cover 'The rage against God'Peter Hitchens: 'The Rage Against God' / Bron: Cover 'The rage against God'

Peter Hitchens

'Broer van'

Peter Jonathan Hitchens werd in 1951 geboren en hij is de broer van de vermaarde atheïst én antitheïst Christopher Hitchens (1949 – 2011). Sinds zijn boek 'God is niet groot' (God is not great) werd Christopher Hitchens in één adem genoemd met de drie andere overtuigde goddelozen: Richard Dawkins, Daniel C. Dennett en Sam Harris, tezamen ook wel De Nieuwe Atheïsten of The Four Horseman of the Apocalypse genoemd. Terwijl Christopher Hitchens tot aan zijn dood een atheïst bleef, keerde Peter Hitchens het atheïsme, waar hij zich jarenlang tot bekende, de rug toe. Hij bekeerde zich tot het christendom en werd lid van de Kerk van Engeland. Hij is nu een vurig pleitbezorger van morele deugden gebaseerd op het christelijk geloof, en instellingen zoals het huwelijk (tussen man en vrouw).

Bekering

Peter Hitchens schreef meerdere boeken. In 2010 rolde het boek 'The Rage Against God - How Atheism Led Me to Faith' uit. Hitchens' pennenvrucht beschrijft de reis van het atheïsme, uiterst links op het politieke spectrum en met een Boheemse levensstijl, tot het christendom en conservatisme. Hij gaat uitgebreid in op de verschillende factoren die hebben geleid tot zijn bekering. Het boek is mede bedoeld als een reactie op 'God is niet groot', het boek van zijn broer Christopher Hitchens. Beide broers zijn in 2008 met elkaar in debat gegaan over het bestaan van God.

<STRONG>J. Warner Wallace: 'Cold-Case Christianity'</STRONG> / Bron: Cover 'Cold case christianity'J. Warner Wallace: 'Cold-Case Christianity' / Bron: Cover 'Cold case christianity'

J. Warner Wallace

Cold-case rechercheur

J. Warner Wallace (1961 – heden) is een cold-case rechercheur, hoogleraar apologetiek aan Biola University en auteur. J. Warner was jarenlang een overtuigd hardcore atheïst. Hij beschouwde zichzelf altijd als een 'evidentialist'. Zijn ervaring in de rechtshandhaving sterkte zijn overtuiging dat de waarheid rechtstreeks is gekoppeld aan bewijs. Op zijn vijfendertigste verdiepte J. Warner zich uitvoerig in het bewijs voor de christelijke wereldbeschouwing en hij ontdekte dat het christendom aantoonbaar waar is. Nadat hij een volgeling van Christus werd in 1996, bleef hij een evidentialistische aanpak hanteren bij het onderzoeken van het christelijke wereldbeeld.

Cold-case christendom

Het eerste boek van J. Warner, 'Cold-Case Christianity', kwam in 2013 uit. Het boek geeft de lezer tien principes van cold case onderzoek en maakt gebruik van deze principes om de betrouwbaarheid van de ooggetuigenverslagen van het evangelie te onderzoeken. Wallacce heeft een eigen website met ontzettend veel boeiende artikelen over (de waarheid van) het christendom.

David Wood

David Wood is een Amerikaanse apologeet en docent filosofie. Hij heeft filosofie en biologie gestudeerd. In zijn tienerjaren probeerde Wood zijn vader te vermoorden met een hamer. Hij werd door zijn moeder in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst, waar hij werd gediagnosticeerd met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. Wood werd later overgebracht naar de gevangenis van de staat Virginia. Hij bekende de aanval op zijn vader en moest tien jaar brommen. Wood beschouwde zich toentertijd als een atheïst en bekeerde zich tijdens zijn detentie tot het christendom. Zijn levensverhaal vertelt hij hier.

Noten:
  1. Jerome R. Corsi. He killed school prayer, now applauds it. Son of famous atheist praises Supremes' OK of public invocations. Published: 05/05/2014, http://www.wnd.com/2014/05/he-killed-school-prayer-now-applauds-it/ (voor de laatste keer geraadpleegd op 6-1-2016)
  2. Lee Strobel: Bewijs genoeg... Wat is er feitelijk over Jezus bekend? Een journalist ondervraagt dertien top-wetenschappers; Gideon, Hoornaar, 1998, p. 13.
  3. Habermas, Gary R. (9 December 2004), "My Pilgrimage from Atheism to Theism: An Exclusive Interview with Former British Atheist Professor Antony Flew", Philosophia Christi (Biola) 6 (2)

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De islam wordt de grootste religieDe islam wordt de grootste religieHet christendom is anno 2015 de grootste religie gevolgd door de islam en het hindoeïsme. Nieuwe onderzoeken proberen de…
Geloof is bijgeloof?mijn kijk opGeloof is bijgeloof?Geloofsovertuigingen... zijn dit wellicht (ook) vrijbrieven om menselijke offers te brengen of oplichtpraktijken onder h…
Geloofde Einstein in God?Albert Einstein, wie kent hem niet? Hoewel deze man al sinds 1955 dood is, blijft hij mensen over de hele wereld inspire…
Radicaal scepticisme: kwade-geest-hypothese (Descartes)Radicaal scepticisme: kwade-geest-hypothese (Descartes)Onlangs stuitte ik in de reactiekolom van een orthodox-christelijke website op een discussie tussen een zekere 'Daan' di…

Christenen en de Wet: wat hebben christenen met de Thora?Christenen en de Wet: wat hebben christenen met de Thora?Christenen en de Wet, wat hebben christenen met de Wet ofwel Thora? Iedere christen zal voor zichzelf de vraag moeten be…
Spanningen tussen soennieten en sjiietenSpanningen tussen soennieten en sjiietenHet Midden-Oosten is gekend omwille van de spanningen tussen de onderlinge landen en bevolkingsgroepen. Het Midden-Ooste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • Habermas, Gary R. (9 December 2004), "My Pilgrimage from Atheism to Theism: An Exclusive Interview with Former British Atheist Professor Antony Flew", Philosophia Christi (Biola) 6 (2)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Hitchens
  • http://www.allabouthistory.org/dutch/bidden-in-openbare-scholen.htm
  • http://coldcasechristianity.com/j-warner-wallace-christian-apologist-and-author/
  • http://blogs.vn.nl/boeken/literaire-kroniek/christopher-hitchens-de-geboren-dwarsligger/
  • http://www.conservapedia.com/Ex-atheists
  • http://www.christipedia.nl/Artikelen/A/Atheisme
  • http://www.gotquestions.org/Nederlands/Christelijke-apologetiek.html
  • http://www1.cbn.com/spirituallife/c-s-lewis-journey-to-faith
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Antony_Flew
  • http://www.christianpost.com/news/interview-lee-strobel-on-his-journey-to-christ-from-atheism-and-how-the-case-for-grace-can-help-the-spiritually-skeptical-open-up-to-god-part-2-135900/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/William_J._Murray
  • https://en.wikipedia.org/wiki/David_Wood_(Christian_apologist)
  • Jerome R. Corsi. He killed school prayer, now applauds it. Son of famous atheist praises Supremes' OK of public invocations. Published: 05/05/2014, http://www.wnd.com/2014/05/he-killed-school-prayer-now-applauds-it/ (voor de laatste keer geraadpleegd op 6-1-2016)
  • Lee Strobel: Bewijs genoeg... Wat is er feitelijk over Jezus bekend? Een journalist ondervraagt dertien top-wetenschappers; Gideon, Hoornaar, 1998.
  • Afbeelding bron 1: Lindy Hopper Phoenix, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Genvessel, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: At Arabic Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Cover 'The rage against God'
  • Afbeelding bron 5: Cover 'Cold case christianity'
Reactie

Maarten, 01-02-2017
Beste infoteur,

Ik probeer even de strekking van dit artikel te begrijpen. Wie of wat probeer je precies te bereiken? Dat maak ik uit de inleiding niet op en conclusies of standpunten aan het eind mis ik.

Mvg Maarten Reactie infoteur, 01-02-2017
Bedankt voor uw reactie. Er zijn mensen die eerst overtuigd en uitgesproken atheïst waren en die later theïst geworden zijn. Sommigen hebben later één of meerdere boeken geschreven, waarin ze uit de doeken doen waarom ze zijn gaan geloven in God en met een geloofsverdediging komen. Dit artikel laat een aantal hunner de revue passeren. Misschien dat het mensen (theïst of atheïst) prikkelt om kennis te nemen van hun pennenvruchten.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 31-03-2023
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.