Waarom psychedelica halal zijn

Waarom psychedelica halal zijn In de jaren 90 deed VV-leider Frits Bolkestein een uitspraak waarin hij betoogde dat de islam als jonge religie zo’n zeshonderd jaar achterloopt op het christendom. De islam zou zich namelijk nu op hetzelfde niveau bevinden als het christelijke geloof in het jaar 1400, nóg voor de Reformatie en Verlichting (Trouw, 1997). De islam kan weliswaar conservatief zijn op bepaalde terreinen, maar desondanks vaart het toch een progressieve koers richting het gebruik van psychedelica. Groot Ayatollah Sayyed Sadeq Rohani claimt immers dat het gebruik van psychedelische drugs in de islam is toegestaan.

Islamitische wet en samenleving

De islam heeft een religieuze wetgeving (shari’a) en valt daarom onder de zogeheten term ‘wetsgodsdienst’. Vandaag de dag wordt er echter nog steeds geprobeerd de shari’a universeel te coderen. Deze wetenschap, ook wel ‘fiqh’ genoemd haalt zijn inspiratie uit diverse islamitische bronnen zoals de Koran, Hadith, soenna, idjma, ijtihad en ijma. Rechtsgeleerden geven de zogenoemde fatwa’s af. Dit zijn opvattingen die worden gemaakt op basis van de Koran en de soenna (verhalen over het leven van de profeet Mohammed), in antwoord op vragen over de islam.

Psychedelica: halal of haram?

In 2014 werd er echter door Wahid Azal wel een heel bijzondere vraag gesteld. Deze man, een Soefi mysticus uit Libanon, wilde graag juridisch advies (fatwa) ontvangen van Groot Ayatollah Rohani over het gebruik van entheogenen. Dit zijn psychoactieve stoffen die het bewustzijn verruimen, ook wel bekend onder de naam psychedelica. In spirituele of religieuze context wordt graag verwezen naar entheogene middelen die de gebruiker in contact brengen met God of zijn eigen ziel.

Groot Ayatollah Rohani wordt beschouwd als één van de beroemdste Sjiitische wetgeleerden van Iran. Hij behoort tot de hoogste rang (marja’al taqlid) van de religieus rechtsgeleerden in het twaalver sjiisme, een rechtsschool van de islam. Tot deze positie behoren maar een handje vol uitverkorenen. Zij beschikken bovendien enkel het recht in Iran om een fatwa uit te spreken.

In antwoord op deze controversiële vraag oordeelde Groot Ayatollah Rohani dat psychedelica halal (toegestaan) zijn voor sjiitische moslims. De aanleiding hiervoor is dat psychoactieve stoffen de geest niet aantasten en daarom zijn toegestaan in de islam. Nog een reden voor deze progressieve houding zouden we kunnen toeschrijven aan de overeenstemmende psychoactieve stof harmaline. Dit stofje, afkomstig van de plant Peganum harmala, gebruikte de profeet Mohammed bij zijn meditaties. Ook is het bekend dat Mohammed vijftig dagen harmaline gebruikte om zich maximaal te bezinnen.

Om dergelijke stoffen te consumeren stelde Rohani echter wel een voorwaarde. Zo mag een moslim enkel entheogene middelen tot zich nemen mits dit gebeurt onder toezicht van deskundigen.

Islamitische rechtswetenschap

Wie denkt dat Groot Ayatollah Rohani zijn vonnis niet baseerde op feiten heeft het goed mis; gedurende het hardnekkige dialoog tussen Azal en Rohani werd namelijk geen enkel middel onbeproefd gelaten. Rohani maakte tijdens zijn onderzoek gebruik van precieze vragen, nauwkeurige citaten, verduidelijkingen en uitwerkingen van westers academisch bronmateriaal. Dit omvatte gegevens uit o.a. Benny Shannons The Antipode’s of the Mind (Oxford, 2002). Maar ook andere bronnen zoals academische naslagwerken werden niet achterwege gelaten. Medische monografieën, maar ook farmaceutische, neurologische, etnobotanische, juridische, theologische, filosofische werken e.d. maakten deel uit zijn onderzoek.

Fatwa gevolgen

Nog nooit in de geschiedenis van de islam heeft zo’n ingrijpende beslissing plaatsgevonden. De uitspraak van de Ayatollah heeft immers ingrijpende gevolgen voor de maatschappij. Zo heeft de islamitische wereld in feite toestemming gekregen om klinisch onderzoek te doen naar psychoactieve stoffen waarbij het tevens financiële steun kan verwachten van de overheid.

Westerlingen zouden versteld staan wanneer het Vaticaan een soortgelijke verklaring uitspreekt. Toch staat het besluit in contrast met ieder ander religieus etablissement - zelfs met die van de islam. Veel rechtsscholen volgen vandaag de dag nog de traditionele wetgeving waardoor hervormingen zoals deze meestal maar in beperkte mate voorkomen.
© 2015 - 2024 Saidasilvia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen Halal en HaramMoslims hebben te maken met dingen die ze wel mogen en mogen eten en drinken en zaken die niet zijn toegestaan. Halal (i…
Halal vlees: wat zijn de regels van het halal slachten?Halal vlees: wat zijn de regels van het halal slachten?Moslims eten alleen het vlees op van dieren die halal geslacht zijn. Dit staat ook wel bekend als halal vlees. Tegenwoor…
De islam (religie)De islam (religie)De islam is een monotheistische godsdienst. Het geloof in Allah staat centraal. Er zijn verschillende hoofdstromingen bi…
Halal shampoo, douchegel en bodylotion ook voor veganistenSahfee Halal Care uit Lelystad heeft de eerste shampoos en douchegeld van de wereld ontwikkeld die een officieel halal k…

Wat zijn progressieve moslims?Wat zijn progressieve moslims?Moslimfundamentalisme is een 'hot topic' in de politiek. Er zijn volgens Geert Wilders te veel conservatieve moslims in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Foto: Pixabay
  • Douwes, D 2008. De islam in een notendop, (bijna) Alles wat je altijd wilde weten.
  • Trouw (2012). De islam loopt zeshonderd jaar achter bij het christendom. Geraadpleegd op zondag 19 juli 2015, van http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/2675851/1997/11/14/De-islam-loopt-zeshonderd-jaar-achter-bij-het-christendom.dhtml
  • Ibogaine foundation (2014). Grand Ayatollah in Iran rules ‘psychedelic’ drugs can be “Halāl” for Shi’i Muslims. Geraadpleegd op zondag 19 juli 2015, van http://ibogainefoundation.org/grand-ayatollah/
  • Reality Sandwich (2014). Ayahuasca and the Godhead: An Interview with Wahid Azal of the Fatimiya Sufi Order. Geraadpleegd op maandag 20 juli 2015, van http://realitysandwich.com/219826/ayahuasca-and-the-godhead-an-interview-with-wahid-azal-of-the-the-fatimiya-sufi-order/
Saidasilvia (36 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.