De geboorterituelen van verschillende religies

De geboorterituelen van verschillende religies De geboorte van een kind is iets speciaals. Iets wat je je altijd zult herinneren en je wil er dan ook iets bijzonders van maken. In vele culturen worden ceremonies gedaan om de baby een goede start in het (religieuze) leven te geven en het in de toekomst te beschermen.

Rituelen in het jodendom

Het jodendom kent verschillende geboorterituelen voor jongens en meisjes.

Naamgeving voor een jongen

Zowel jongens en meisjes krijgen bij de geboorte twee namen, namelijk een Hebreeuwse naam en een gewone (roep)naam. De Hebreeuwse naam van de jongen wordt gegeven tijdens de besnijdenis. De besnijdenis vindt 8 dagen na de geboorte plaats tijdens een speciale ceremonie.

Naamgeving voor een meisje

Voor de geboorte van een meisje is de naamgeving het belangrijkste moment, de naamgeving gebeurt tijdens de sabbatdienst in de synagoge. Er wordt gelezen uit de Thora en tijdens het zegeningsgebed wordt luid de naam van het meisje uitgeroepen. Daarnaast wordt er gebeden voor de gezondheid van de moeder en de toekomst van het meisje.

Rituelen binnen het christendom

Binnen het christendom worden baby's gedoopt tijdens een speciale ceremonie. Met dit dopen wordt het lichaam en de ziel als het ware "gereinigd" van de erfzonde Bij het doopsel wordt met water en olie de erfzonde weggewassen en wordt het kind opgenomen in de christelijke gemeenschap. In het verre verleden liet men een baby zo snel mogelijk na de geboorte dopen omdat de kindersterfte toen veel hoger was en men wilde ook in dit geval dat een baby dan "gereinigd" in de hemel zou komen. Tegenwoordig gebeurt dit ergens in het eerste levensjaar, ook omdat de ouders er een speciale gebeurtenis van willen maken met familie en vrienden.

Rituelen binnen de islam

Moslims kennen eenzelfde geboorteritueel voor meisjes en jongens. De vader en moeder fluisteren de geloofsbelijdenis in de linker- en rechteroor van het kindje zodat dit de eerste woorden zijn die de baby hoort.

Naamgeving
De naamgeving gebeurt binnen de eerste zeven dagen en in de meeste gevallen zal het de naam zijn van een belangrijk persoon in de islam. Bij jongens is dit vaak “Mohammed” en bij meisjes is dit “Fatima” of “Aicha”. Deze namen komen van de grote profeet Mohammed. Zijn vrouw heette Aicha en zijn dochter Fatima.

Een geschoren hoofd

Op de zevende dag wordt de geboorte van de pasgeborene gevierd. Vaak wordt op deze dag het hoofdje van de baby geschoren. Dit hoort bij het reinigingsproces van de baby naast het wassen. Het gewicht van het haar wordt in geld geschonken aan de armen en/of behoeftigen als teken van solidariteit.

Besnijdenis

Ook binnen de islamitische tradities worden de jongetjes besneden. Dit gebeurt tussen de achtste en vijftiende dag na de geboorte. Vóór de besnijdenis wordt het verhaal van de geboorte van de profeet Mohammed verteld. Pas na de besnijdenis hoort een jongen bij de islamitische mannenwereld.

Rituelen binnen het Hindoeïsme

Van alle religies kent het hindoeïsme de meeste traditionele ceremonies. In de levenscyclus van een mens kent het hindoeïsme wel zestien ceremonies.

De vader

In de hindoe-religie is het belangrijk dat de vader de navelstreng van de baby doorknipt en de baby aanneemt. Dan fluistert de vader mantra’s in het oor van de baby.

Een geschoren hoofd

Net als bij het islamitische geloof, wordt het hoofd van de baby kaalgeschoren tijdens een speciale ceremonie en worden er gebeden uitgesproken. Zo start het nieuwe leven van de baby in het hindoeïsme. De reden om het hoofd van de baby kaal te scheren is anders dan dat in de islamitische traditie. Het hoofdje wordt kaalgeschoren om de negatieve karma uit het vorige leven te verwijderen en het nieuwe leven met een schone lei te beginnen. Bij een meisje wordt op deze dag het oorlelletje doorboord om zo het eerste verschil tussen jongens en meisjes aan te tonen.
© 2014 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kennis van geestelijke stroming, de vijf grootste religiesEr zijn veel verschillende geloven op de wereld. Ondanks dat zijn er vijf grote godsdiensten. De twee oudste godsdienste…
Gelijkwaardigheid binnen verschillende godsdienstenGelijkwaardigheid binnen verschillende godsdienstenGelijkwaardigheid is voor iedere godsdienst anders. Iedereen heeft er een andere kijk op en iedereen kent bepaalde grenz…
Besnijdenis bij jongens: hygienisch, maar niet zonder gevaarOver vrouwenbesnijdenis wordt tegenwoordig veel gesproken en de roep om deze genitale mutilatie uit te bannen weerklinkt…
Bronnen en referenties
  • http://www.jongeouders.be/rituelen.htm
  • http://www.foyer.be/IMG/pdf/infoblad_1_achtergrondinfo_interculturele_geboortefeesten.pdf
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 10-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.