Het hindoeïsme, een wereldgodsdienst

Het hindoeïsme, een wereldgodsdienst Het hindoeïsme is een van de grootste godsdiensten ter wereld. In Nederland zijn ook veel hindoes. Wat geloven hindoes eigenlijk precies?

Wat is het hindoeïsme?

Hindo verwijst naar de rivier de Sindu in India. Vroeger werd de ‘s’ daar uitgesproken als een ‘h’ en zo is de naam van de godsdienst ontstaan. In het hindoeïsme is het erg belangrijk om op zoek te gaan naar het goddelijk in jezelf. Als mens ben je zelf verantwoordelijk voor de goede en slechte dingen die jouw overkomen. Deze daden hebben gevolgen voor je verdere leven, dit wordt karma genoemd. Het doel van een hindoe is om te streven naar het moksha (de totale bevrijding). Het hele leven van een hindoe staat hiervan in het teken. Alle hindoes beleven het hindoeïsme weer net op een andere manier en toch weet elke hindoe wat er van hem verwacht wordt. Dit komt doordat de verhalen over de leefwijze en de goden al heel lang geleden zijn opgeschreven. Deze verhalen noemen hindoes mythologieën.

Ontstaan hindoeïsme

Het hindoeïsme is de oudste godsdienst die er bestaat, het is niet bekend wanneer het hindoeïsme precies is ontstaan. Het is wel bekend dat het hindoeïsme ontstaan is uit verschillende plaatselijke geloven bij de Indus rivier. Het hindoeïsme heeft zich door de handel heel erg snel verspreid door Azië. Het hindoeïsme is niet vastgelegd door een profeet in boeken. Hierdoor is het erg lastig om te omschrijven wat het hindoeïsme precies is. Er zijn gelukkig wel mythologieën over allerlei goden waar de vroeger bevolking van India in geloofde. De Veda’s zijn de bekendste mythologieën voor de hindoes.

Wat geloven hindoes precies?

Het hindoeïsme kent vele miljoenen aanhangers en elke hindoe beleeft het hindoeïsme op zijn eigen manier. Eigenlijk is het hindoeïsme gewoon een bepaalde levenswijze. Hindoes geloven dat als iemand doodgaat, dat diegene dan weer in een andere lichaam wordt herboren. Hoe ze hebben geleefd bepaalt de kwaliteit van het volgende leven, ze kunnen bijvoorbeeld ook als dier terugkomen. Als ze goed hebben geleefd komen ze in een hogere kaste weer terug.

Hindoeïstische feesten

  • Met het Holi-feest vieren hindoes de komt van de lente. Het is de kleurrijkste feestdag die er bestaat. Op dit feest gooien hindoes gekleurd poeder en water over elkaar heen.
  • Het Divali-feest wordt eind oktober of begin november gevierd. Dit feest is het feest van het licht. Alle hindoes steken met het Divali-feest kleine olielampjes aan.

Belangrijkste goden

  • Shiva is de verwoester en de schepper. Deze god kan dingen maken maar ook kapot maken. Shiva is zo populair doordat hij altijd innerlijke vrede heeft.
  • Vishnu is de beschermer van alles. De god heeft vier armen, met deze armen houdt hij een knuppel, een lotusbloem, een discus en een trompetschelp vast.
  • Brahma heeft het heelal gemaakt, hij is god van de wijsheid. Brahma kent vier gezichten, met elke gezicht kijkt hij een andere windrichting op. Hiermee geeft hij aan dat hij over alle windrichtingen regeert. Brahma is de god van alles. Brahma heeft net als Vishnu vier armen, in deze handen houdt hij een rozenkrans, een kan water en de heilige boeken vast.

Hindoes in Nederland

In India zijn de meeste hindoes, maar er zijn ook veel hindoes in Suriname en in een aantal landen in Europa zoals Nederland en Engeland. Door de grote groep Surinamers die naar Nederland kwam toen Suriname onafhankelijk werd is de groep hindoes in Nederland behoorlijk toegenomen. Ook zijn er autochtone Nederlanders die zich hebben aangesloten bij het hindoeïsme.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goden in het HindoeïsmeGoden in het HindoeïsmeHindoes zitten over de gehele wereld, maar de meeste hindoes vinden we terug in India. Het enige land waar de meerderhei…
Hindoeïsme, de godsdienst, Sanatana Dharma, de eeuwige wetHindoeïsme, de godsdienst, Sanatana Dharma, de eeuwige wetMeer dan 2000 jaar geleden werd de term: "HINDOE" gebruikt door de Perzen. Hiermee duidden zij het volk aan dat ten oost…
Het hindoeïsme en de goden Vishnu, Shiva en BrahmaHet hindoeïsme en de goden Vishnu, Shiva en BrahmaHet hindoeïsme is één van de vijf wereldgodsdiensten. In Nederland wonen in 2017 ruim 100.000 Hindoestanen en wereldwijd…
Hindoeïsme: 1 van de 5 wereldgodsdienstenHindoeïsme: 1 van de 5 wereldgodsdienstenHet hindoeïsme is de oudste wereldregie en ontstond ongeveer 5000 jaar geleden. De Ohm is de mantra en de Omkar het symb…
Scheppingsverhalen in het hindoeïsmeScheppingsverhalen in het hindoeïsmeDe term hindoeïsme, zoals wij die thans kennen, is in werkelijkheid een verzamelnaam voor de vele religies die India vro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: All4ubb2000, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hindoe%C3%AFsme
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.