John Walker Lindh: American Taliban

Toen John Walker Lindh op 25 november 2001 werd gearresteerd in Afghanistan was Amerika te klein. Hoe had deze man zich op deze manier tegen zijn eigen land kunnen keren. Amerika was verbijsterd. Maar was Lindh wel echt de terrorist waarvoor men hem aanzag of was hij het slachtoffer van de War on Terror en de groeiende afkeer van de Islam?

Jeugd en Bekering tot de Islam

John Walker Lindh werd geboren op 9 februari 1981 in Washington D.C. Lindh groeide op als katholiek in Silver Spring, Maryland en het gezin verhuisde naar San Anselmo, Californië toen hij tien was. Als tiener zag hij de film Malcolm X en dit was hetgene wat zijn interesse in de Islam begon. Op zestien jarige leeftijd behaalde hij zijn highschool-diploma. Dit was ook het jaar dat hij zich ging verdiepen in de Islam en besloot zich te bekeren. Hij bezocht moskeeën in Mill Valley en in San Francisco. Op zijn zeventiende vertrok Lindh naar Jemen om Arabisch te leren, zodat hij de Koran in de originele taal zou kunnen lezen. In 1999 keerde hij terug naar de Verenigde Staten, waar hij korte tijd bij zijn familie verbleef. In februari 2000 ging Lindh opnieuw naar Jemen en vandaar uit vertrok hij naar Pakistan, om in een madrasa (Koranschool) de Koran te memoriseren.

Vertrek naar Afghanistan

In 2001 besloot Lindh naar Afghanistan te gaan om te vechten met de Taliban, die op dat moment aan de macht waren in het land, om te vechten tegen de Northern Alliance. Hij kreeg een militaire opleiding van twee maanden in het Al-Farouq trainingskamp, dat gefinancierd werd door Osama Bin Laden. Ook ontmoette hij Bin Laden daar twee keer. Lindh gaf na zijn arrestatie aan dat hij zich geroepen had gevoeld om als moslim te vechten tegen de troepen van de Northern Alliance, die op grote schaal wreedheden beging tegen de bevolking. In september 2001 was Lindh, die bekend was onder de naam Sulayman al-Faris en Abu Sulayman al-Irlandi, in de Takhar regio in het noordoosten van Afghanistan als lid van een groep niet-Afghaanse strijders.

War on Terror

Na de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001, de aanslag die de Verenigde Staten op haar grondvesten deed beven, begon de Amerikaanse War on Terror. De VS steunden de Northern Alliance tegen de Taliban, die er van beschuldigd werden dat ze onderdak boden aan Osama Bin Laden. Er volgde luchtbombardementen en de groep waar Lindh deel van uitmaakte werd gedwongen zich terug te trekken. Ze trokken door de woestijn in de omgeving van Kunduz Op 25 november 2001 werd Lindh gearresteerd door troepen van de Northern Alliance. De groep werd overgebracht naar Qala-i-Jangi, in de omgeving van Mazar-i-Sharif. Daar brak een opstand uit die het leven kostte aan honderden gevangenen en een officier van de CIA, Johnny "Mike" Spann kwamen hierbij om het leven. Lindh zou hebben geweten dat de opstand er aan zat te komen, maar dit niet gemeld hebben. Hij werd tijdens de opstand in zijn been geschoten. Op 1 december 2001 werd Lindh overgedragen aan de Amerikanen. Dit was ook het moment dat zijn ouders te weten kwamen waar hun zoon was en wat hij had gedaan.

American Taliban

Dit was het moment dat Lindh de verpersoonlijking werd van het kwaad voor veel Amerikanen. Lindh werd gezien als een landverrader, doordat hij de kant van de Taliban had gekozen en daarmee tegen de Amerikanen. Veel mensen waren voorstander van de doodstraf voor landverraad of toch minstens een levenslange gevangenisstraf. Het is echter belangrijk om te weten dat Lindh totaal geen idee had van wat er in de Verenigde Staten was gebeurd, 9/11 was totaal langs hem heen gegaan omdat hij in een afgelegen deel van de wereld zat. Ook had hij geen idee van wat Al-Qaida precies voor ogen stond. Op het moment dat Lindh zich aansloot bij de Taliban, werd deze groepering nog steeds gesteund door de Verenigde Staten.

Straf

Uiteindelijk kwam Lindh er 'makkelijk' vanaf, hij kreeg een straf van twintig jaar. Aanvankelijk werd hij op tien punten aangeklaagd, wat hem ruim drie maal levenslang op had kunnen leveren. Maar er waren fouten gemaakt in de manier waarop Lindh was behandeld en om te voorkomen dat hij er zonder straf van af zou komen bood Michael Chertoff, hoofd van een divisie van het Ministerie van Justitie, hem om zich alleen schuldig te laten verklaren aan lidmaatschap van de Taliban en het dragen van een wapen. Van de andere punten zou hij vrijgesproken worden. Hierdoor zou zijn straf veel lager uitvallen. Daarnaast werd afgesproken dat hij zich tijdens zijn gevangenschap niet zou uitspreken in de media.

Verenigde Staten en de Taliban

Of hiermee de Amerikaanse bevolking tevreden is gesteld is moeilijk in te schatten. Wel is het bijzonder dat Lindh bestraft is vanwege zijn lidmaatschap van de Taliban, want tot vlak voor de War on Terror waren de Verenigde Staten zeker geen tegenstanders van deze organisatie. Ze hadden hoogstens wat kritiek op de manier waarop de Taliban met vrouwen omging. Het lijkt erop dat Lindh vooral pech had, doordat hij net op het moment dat er een omslag in de geschiedenis plaatsvond hij zich op een cruciaal punt bevond.
© 2014 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Boeddha's van BamiyanToen de Taliban in Afghanistan in 2001 besloten om de eeuwenoude Boeddha-beelden in de Bamiyan Vallei te vernietigen was…
Malala: meisje dat door de Taliban in hoofd werd geschotenMalala Yousafzai werd door de Taliban in het hoofd geschoten omdat ze naar school wilde. Ze werd in Birmingham opgenomen…
Thee met de Taliban: journaliste in AfghanistanrecensieThee met de Taliban: journaliste in AfghanistanEen journaliste woont in Afghanistan en drinkt thee met de Taliban. Verrassend, maar waar. Deedee Derksen vestigde zich…
Afghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan heeft een rijke geschiedenis, maar heeft tevens een geschiedenis die door geweld en oorlog gekenmerkt is. De…

Extremisme en terrorisme omwille van het geloofExtremisme en terrorisme omwille van het geloofGodsdiensten kunnen prachtige dingen voortbrengen, zoals troost, verbondenheid, kunst, muziek en architectuur en ze kunn…
Bronnen en referenties
  • http://www.bbc.co.uk/news/magazine-15101776
  • www.peterbcollins.com
  • http://en.wikipedia.org/wiki/John_Walker_Lindh
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.