Is vasten tijdens Ramadan moeilijk?

Is vasten tijdens Ramadan moeilijk? Tijdens Ramadan vasten moslims. Dit betekent dat ze vanaf zonsopgang tot zonsondergang niet mogen eten, drinken, kwaad spreken of gemeenschap hebben. Maar hoe moeilijk is dat? En mag je bepaalde dingen ook wel doen? En waarom is er de Ramadan? Hoe moeilijk is vasten en waar is het goed voor.

Is vasten moeilijk?

Op de vraag of vasten moeilijk is, is niet een eenduidig antwoord te geven. Heel kort door de bocht is het antwoord natuurlijk ja. Want de hele dag niet eten en drinken is geen sinecure. Zeker niet als je bijvoorbeeld in een warm land woont op een continent als Afrika of Azië. Overigens zijn de dagen daar in 2014 wel korter als het gaat om de vasten. In Nederland vasten moslims in 2014 van 5.30 uur tot 22.00 uur. In vergelijking: In West-Afrika start de vasten ook om 5.30 uur, maar wordt het gebroken om 19.45 uur. Dat scheelt toch een dikke 2 uur. Maar het vasten tijdens de Ramadan is veel meer dan die beperkingen. Mensen verstevigen hun band met Allah tijdens die maand en velen zullen dan ook zeggen dat het zwaar is, maar ook mooi om te doen. Ze zijn ook vastberaden om te vasten omdat ze weten dat hen dit een diepere band met hun God oplevert. Bovendien vinden ze dat het goed voor hun lichaam is en dat ze door te vasten veel beter kunnen invoelen wat andere mensen die in honger of nood verkeren voelen. Veel moslims die vasten draaien tijdens die maand ook geen wereldse muziek, maar luisteren veel naar gezangen of gebeden uit de Koran.

Bidden en vasten

Hoewel per land verschillen zijn te vinden qua gebruiken wordt er ’s ochtends vroeg door bijna alle moslims eerst in alle vroegte gegeten. Daarna volgt het eerste gebed. De 5 gebeden die een moslim altijd al moet doen zijn tijdens de Ramadan nog belangrijker dan tijdens “gewone’ dagen. Gebeden kunnen overigens altijd ingehaald worden, maar de meeste moslims zullen er voor zorgen dat ze tijdens de gebedstijden in de Ramadan hun kleedje kunnen uitrollen om daarop hun gebed te doen. Overigens moeten ze zich daarvoor altijd reinigen ook wel aangemerkt als ablution. Je stapt niet zomaar op je gebedsmat. Eerst bereid je je geestelijk voor op het gebed. Daarna worden de handen gewassen en daarna het gezicht, de oren, de neus, mond, het hoofd en de voeten. Dit gebeurt op een speciale manier en moet voldoen aan de voorwaarden. Daarna mogen in principe ook geen handen meer worden geschud of bijvoorbeeld het toilet bezocht. Doet iemand dat wel, dan moet opnieuw gereinigd worden voordat het gebed kan worden ingezet.

Begin van de ramadan

Op de avond voor de Ramadan vragen veel moslims hun naasten om vergiffenis. Als zij iets hebben gedaan dat de ander eventueel kan hebben geschaad dan vragen ze daarvoor vergiffenis. Dit betekent niet dat iemand altijd denkt dat hij echt iets heel verkeerd heeft gedaan. Dat kan wel, maar het hoeft dus niet. Het is meer algemeen, ook als een soort geestelijke reiniging.

Hoe streng moet je vasten?

Vasten betekent echt niets drinken, niets eten, niet kwaad spreken en geen gemeenschap. Maar per stroming en per land kunnen de regels nog verschillen. In principe is het gewoon toegestaan dat man en vrouw elkaar licht aanraken. Er mag niet zo gekust worden dat er speeksel wordt uitgewisseld, maar een man die zijn vrouw gewoon even aanraakt of haar kust is toegestaan. Er mag geen opwinding ontstaan tijdens de dag gedurende de Ramadan, want dan wordt het vasten verbroken. In bepaalde landen of in bepaalde stromingen vinden ze overigens dat ook een lichte aanraking niet mag.

Slechte adem

Een lichaam dat de hele dag geen vocht of voedsel tot zich mag nemen, wordt er niet frisser op. In de praktijk betekent het dat Moslims tijdens de vasten overdag uit hun mond ruiken en soms zelfs een wat vreemde lichaamsgeur ontwikkelen. Tandenpoetsen mag wel, maar er mag dan geen vocht worden doorgeslikt. Dus doen veel moslims dat alleen ’s ochtends voordat het vasten begint en ’s avonds na het breken van het vasten.

Het breken van de vasten

Het breken van de vasten is niet anders dan het vasten beëindigen. Veel mensen doen dat door eerst een kopje thee te drinken zodat de maag weer even kan wennen. Die thee wordt dan vaak heel zoet gedronken en sommigen voegen dan ook nog melk toe. Anderen breken de vasten met het eten van een dadel. Vaak wordt na het breken van de vasten eerst gebeden, hoewel sommigen ook wel zo hongerig zijn dat ze daar niet op kunnen wachten. Wie wel eerst gaat bidden, gaat daarna een echte maaltijd genieten.

Eten na het verbreken van de vasten

Hoewel het idee bestaat dat mensen die vasten na een dag niets eten en drinken vast als een gek gaan eten is dat vaak niet het geval. De maag is daar helemaal niet aan gewend na zo’n dag namelijk. Bovendien is de vermoeidheid vaak groot tijdens de Ramadan omdat mensen weinig energie hebben. Na een paar happen eten komt de slaap vaak opzetten.

Niet boos worden tijdens de Ramadan

Er is een gezegde dat luidt: A hungry man is an angry man of te wel een hongerige man is een boze man. Tijdens Ramadan kunnen de irritaties dan ook behoorlijk oplopen en zijn mensen vaak eerder geprikkeld. Toch mag dat eigenlijk niet, want naast het verbod op kwaadspreken is het ook niet toegestaan om boos te worden of bijvoorbeeld lichamelijk geweld te gebruiken.

Ramadan is 1 van de 5 zuilen van de Islam

De Ramadan is één van de 5 zuilen van de Ramadan. De anderen zijn:
  • Geloofsbelijdenis dat er geen andere God is dan Allah en dat de profeet Mohammed zijn boodschapper is
  • Vijf keer per dag bidden
  • Het geven van aalmoezen aan de armlastigen
  • De pelgrimstocht naar Mekka of Hadj

De dag voor de Ramadan
In Gambia maken ze van de laatste dag voor de Ramdan en zeker van de laatste zondag voor de Ramadan een groot feest. Dan gaan ze met z'n allen naar het strand en vieren ze daar dat ze nog lekker kunnen eten en drinken en sporten en zwemmen ze veel. Zie hier hoe dat er uitziet: Laatste dag voor Ramadan
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ramadan op het werkRamadan op het werkElk jaar zullen er moslims zijn die meedoen aan de Ramadan, een periode van vasten. Het kost voor hen veel inspanning om…
Hoe werkt de Ramadan?Tijdens de Ramadan vasten moslims een maand lang tussen het opgaan van de zon en het ondergaan van het hemellichaam. In…
Vasten buiten Ramadan in de IslamVasten buiten Ramadan in de IslamWie aan Islam en vasten denkt, denkt onmiddellijk aan Ramadan. Maar er zijn nog veel meer dagen waarop een moslim kan va…
Lichamelijke voordelen van vastenLichamelijke voordelen van vastenAan vasten zitten grote voordelen. Zo is het de ideale manier om af te vallen. Ook wordt het lichaam langzaam ontgift. I…

Mensen veranderen door Jezus Christus: invloed samenlevingMensen veranderen door Jezus Christus: invloed samenlevingJezus Christus —zijn geboorte, leven, dood en opstanding— heeft een diepgaande invloed (gehad) op ontzettend veel mensen…
Opvattingen, standpunten en beelden van humanistenEr zijn bepaalde waarden die erg belangrijk zijn voor de humanisten. Hieronder vallen zelfbeschikking, gelijkwaardigheid…
Bronnen en referenties
  • Diverse Islamitische sites
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-07-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.