Christendom en islam: wat is het belangrijkste verschil?

Christendom en islam: wat is het belangrijkste verschil? Moslims en christenen. Beide geloven in een grote almachtige God. Beide hebben een heilig boek dat het geopenbaarde woord van God of Allah is. En beide willen een plekje in de hemel krijgen na de dood. Komt het eigenlijk niet allemaal op hetzelfde neer? Wat is nu echt het verschil tussen het christendom en de islam? Het christendom en de islam behoren tot de grootste religies op de wereld. Ze behoren allebei tot de groep monotheïstische religies. Dat zijn religies waarin er sprake is van een enkele God. Het Jodendom hoort ook bij deze groep. Het boeddhisme en hindoeïsme behoren bijvoorbeeld niet tot deze groep.

Een enkele heilige God

Zowel in het christendom als de islam wordt er dus uitgegaan van een enkele God. Van deze God wordt gezegd dat Hij almachtig en alwetend is. Daarbij heeft Hij het universum geschapen. En mensen kunnen zich tot deze God bekeren, om zodoende een plekje bij God te verdienen in het hiernamaals. In de islam wordt van Allah gesproken wat eigenlijk niets meer is dan de vertaling van God in het Arabisch.

Beide geloven hebben een heilig boek

Daarbij hebben ook beide geloven een eigen heilig boek, waarvan gezegd wordt dat daarin het Woord van God te vinden is. Bij de christenen is dit de Bijbel en de moslims hebben de Koran. Het ontstaan van beide boeken is overigens wel erg verschillend.
  • De Bijbel is in een periode van zo'n 1600 jaar geschreven door meer dan 40 verschillende mensen van verschillende rangen en standen. De 66 boeken van de Bijbel zijn geschreven in drie verschillende talen: Hebreeuws, Grieks en Aramees.
  • De Koran is geschreven op basis van openbaringen aan de profeet Mohammed. Het boek is geschreven in een periode van ongeveer 23 jaar in de zevende eeuw, nadat Mohammed overleden was. Het boek bestaat uit 114 soera's, of hoofdstukken.

Overeenkomsten in verhalen en personen

Er zijn echter nog meer overeenkomsten als je naar de geschiedenis en ontstaan van beide geloven kijkt. Beide komen ze uit hetzelfde gebied. Maar ook inhoudelijk wordt er deels over dezelfde personen gesproken. Zo vind je namen als Abraham, Jozef, Maria en Mozes uit de Bijbel ook in de Koran. Daar heten ze Ibrahim, Joesoef, Marjam en Mousa. En de verhalen waar deze personen in voorkomen vertonen ook veel gelijkenis met elkaar.

Zijn het christendom en de islam niet gewoon hetzelfde?

Een geluid wat je tegenwoordig vaak hoort is dat al die geloven eigenlijk op hetzelfde neerkomen. Er zijn wel verschillen, maar dat gaat maar om details. Op hoofdlijnen is er veel overeenkomst. En daarom maakt het eigenlijk niet uit of je christen of moslim bent. Je gelooft toch in een God die alles gemaakt heeft. En na de dood hoop je naar Hem toe te gaan. Waarom zijn er dan toch twee geloven? Is dat gewoon koppigheid van de gelovigen en hun leiders? Of is er toch een fundamenteel verschil tussen beide religies?

Het verschil tussen de christelijke en islamitische theologie

Er zijn natuurlijk veel verschillen tussen beide geloven, maar het belangrijkste verschil is de persoon Jezus. Jezus komt ook in de Koran voor. Daar heet hij Isa. Binnen de islam wordt Jezus als één van de profeten gezien. Mohammed is echter de grootste profeet. In die zin is Jezus maar één van de vele profeten die er zijn geweest en dan ook nog niet de belangrijkste.

In het christendom is Jezus echter veel belangrijker. Zo belangrijk dat het hele geloof op Jezus gebaseerd is. Er wordt namelijk gezegd dat Jezus de Zoon van God is. dat betekent dat Hij heilig was en zonder zonde. Heel wat anders dan een profeet. Maar daar houdt het nog niet op.

In het christendom wordt Jezus gezien als Messias. Dat betekent dat de mensen Jezus nodig hebben om in het reine met God te komen. Volgens de christelijke traditie zijn mensen zondig en verdienen ze het daarom niet om bij God te zijn of komen. Met de dood van Jezus is er een weg vrij gemaakt voor zondige mensen om toch weer tot god te komen. Jezus is de enige manier om van je zonden vrij te komen. Om die reden belijdt een christen dat hij Jezus nodig heeft en zonder Hem geen kans maakt.

In de islam is van een dergelijk concept geen sprake. Het concept van zonde en vergeving is niet zo sterk aanwezig. En er is zeker geen sprake van een door God of Allah bedacht plan om zondige mensen via een intermediair tot God te laten komen. In plaats daarvan is het veel belangrijker om een zo goed mogelijke moslim te zijn, om daarmee de gunst van Allah te winnen.

Conclusie

Ook al zijn er veel overeenkomsten tussen christenen, moslims, de Bijbel en de Koran, toch is er één belangrijk verschil. De rol van Jezus in het christendom is cruciaal. Het is de basis van het geloof en bepaalt daarmee ook de levenshouding die bij een christen past. In de islam speelt Jezus slechts een bijrol en is er geen sprake van een persoon die ervoor zorgt dat je als gelovige gered wordt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Islam en haar pijlersHedentendage is de Islam een veelbesproken en helaas ook veel bekritiseerde religie. Helaas, omdat het grootste deel van…
De islam wordt de grootste religieDe islam wordt de grootste religieHet christendom is anno 2015 de grootste religie gevolgd door de islam en het hindoeïsme. Nieuwe onderzoeken proberen de…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Het ChristendomHet ChristendomHet Christendom is de grootste religie ter wereld. Het is gebaseerd op het heilige boek van de Christenen: De Bijbel. Wa…

Opvattingen, standpunten en beelden van humanistenEr zijn bepaalde waarden die erg belangrijk zijn voor de humanisten. Hieronder vallen zelfbeschikking, gelijkwaardigheid…
De leer van de Drie-eenheidDe leer van de Drie-eenheid (Triniteit) van Vader, Zoon en Heilige Geest, wordt door de meeste orthodoxe christenen were…
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 08-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.