Hemelvaartsdag en Pinksteren

Hemelvaartsdag en Pinksteren "Vrije dag of toch het gedachtegoed …” Voor de een is het een extra vrije dag en voor de ander zit er een diepere betekenis onder Hemelvaartsdag en Pinksteren. Ieder moet denken over deze dagen wat hem/haar goeddunkt. Maar wat je achtergrond ook is, het is nooit verkeerd te weten wat de basis is waarop deze vrije dag gebaseerd is én misschien het gedachtegoed de revue te laten passeren.

Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag valt 10 dagen voor Pinksteren en aangezien Pinksteren op zondag valt, valt Hemelvaartsdag op donderdag. Hemelvaartsdag valt binnen de paascyclus en betref de 40ste dag na Jezus zijn opstanding (Pasen*) dat hij zover is dat hij naar God gaat. Aangezien Pasen altijd op een andere dag valt, wil dat dus automatisch zeggen dat Hemelvaartsdag ook iedere keer op een andere dag valt.

* Pasen vindt zijn oorsprong in de Joods religie. Pasen valt op de 1ste zondag na de éérste volle maan van de lente. Een volle maan op de éérste dag van de lente telt ook, echter als de éérste volle maan van de lente op de zondag valt, wordt Pasen de volgende zondag gevierd.

Het verhaal

Op het moment dat ongelovige Thomas Jezus zijn wonden na zijn verrijzenis (verheerlijking, wat niet rationeel uit te leggen is) met Pasen kan aanraken, geloofd hij wat er heeft plaatsgevonden. Jezus verschijnt tot Hemelvaartsdag vaker aan zijn leerlingen/volgelingen en op Hemelvaartsdag verdwijnt hij definitief naar zijn vader (hij geeft zijn leerlingen/volgelingen nog mee dat hij hen niet gaat verlaten). Op een soort wolk wordt hij onttrokken aan het zicht. Het Evangelie geeft dit aan, evenals het hemelse wat als ultiem wordt gezien wordt en dus niet het aardse. Men wordt uitgenodigd om uiteindelijk ook te komen.

Pinksteren

Afkomstig van het Griekse “pentekoste” wat vijftig betekent en Pinksteren is dus 50 dagen na Pasen. Met Pinksteren herdenken we dat de Heilige Geest is neergedaald over de apostelen en de basis die we tegenwoordig Christelijke kerk noemen.
De Heilige Geest (als het ware de geest van Jezus) is datgene wat Jezus ze eerder beloofd heeft, hij zou ze immers niet verlaten. De leerlingen/volgelingen konden op dat moment plots meerdere talen spreken en gaven het woord door. Dat leverde in geen tijd een grote groep overtuigde mensen op en dat werd het moment van ontstaan van de kerk. Het moeilijke aan het verhaal, althans voor de mens om te bevatten, is dat er ook wordt gezegd dat god, Jezus en de Heilige Geest één zijn. Rationeel allemaal moeilijk te plaatsen, maar daarom is het geloof ook het geloof.

Bezinning of even niets?

Even niets

Wat je met je vrije dagen doet, is helemaal je eigen beslissing. De een zal de normaal zo drukke werkweek even gedag zeggen en lekker ontspannen, al dan niet met het gezin. Met een beetje aardig weer zijn er allerlei activiteiten in de verschillende plaatselijke centra. De pretparken doen het goed, evenals de recreatieve plekken of je gaat heerlijk wandelen in de natuur of uitwaaien langs zee.

Een moment van bezinning (met of zonder geloof)

Natuurlijk kan je ook de kerk bezoeken (live of virtueel) en het verhaal nog eens tot je door laten dringen en het te plaatsen in de eigen geest. Noem het een moment van bezinning om het verhaal rond Jezus nog eens de revue te laten passeren achter je eigen oogleden. Je kunt er je eigen beeld bij vormen en of je nu gelovig bent of niet, is dan helemaal niet relevant. Sterker nog, als je beeltenissen uit de kerk laat voor wat ze zijn, kan je in ieder geval bedenken dat het een goede en vooral zuivere gedachte is wat er – volgens de bijbel – heeft plaatsgevonden.

Stel dat je er niets van geloofd, dan nog is hetgeen er opgetekend is als zijnde de waarheid, een mooie gedachte van de schrijver(s). Een gedachte waar je niet op tegen kunt zijn en misschien gaat het wel om niet in letterlijke zin alles te geloven, maar juist het gedachtegoed te verspreiden. “Goed doen” en “zuivere zijn” is altijd goed.

Dat de uitvoerders van de kerk zelf niet altijd even koosjer gehandeld hebben (ondermeer geld en misbruik), doet niets af aan het gedachtegoed van het oorspronkelijke verhaal. En alleen het verhaal uit het meest gelezen boek, is al een verhaal om minimaal de gedachten eens over te laten gaan.

Tot slot

Iedereen doet met de dagen en bijbehorende verhalen wat hem/haar goeddunkt. En al laat je maar enkele dagen per jaar de gedachten van dit pure verhaal je hoofd passeren, dan win je daar zelf en je omgeving al mee.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…
Jezus Christus (christendom)Jezus Christus is binnen het christendom de enig geboren zoon van God en voor christenen de beloofde Messias, die door d…
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…
Het christendom, een wereldgodsdienstHet christendom, een wereldgodsdienstHet christendom is de grootste godsdienst van Nederland. Maar wat geloven christenen eigenlijk en wat zijn hun leefregel…
Zijn Christenen schijnheilig of bedriegt de schijn?Schijnheiligheid is iets waar gelovigen en vooral Christenen nogal eens van worden beschuldigd. Het idee is dan dat een…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.