Rookverbod Horeca

Het doel van het rookverbod in de horeca is werknemers de gelegenheid te geven op een rookvrije werkplek. Het rookverbod in de horeca werd in 2008 ingevoerd. Uitzondering zijn de “kleine café’s” zonder personeel, waar roken wel is toegestaan, mits de eigenaar akkoord gaat. In de andere gevallen riskeert de eigenaar een fikse boete. Dit artikel gaat over de invoering en argumenten voor en tegen het rookverbod in de horeca.

Uitzondering rookverbod kleine cafés

De zogenaamde “kleine cafés” met een perceeloppervlak van maximaal 70 m2 ontspringen wellicht de dans. Het kabinet-Rutte wil het rookverbod in kleine cafés opheffen. De Raad van State moet zich nog over dit ontwerpbesluit buigen. Enkele eigenaren van (kleine) eenmanszaken zijn in 2009 naar de rechter gestapt met het verzoek om het rookverbod in kleine cafés af te schaffen. Vanwege ruimtegebrek zagen zij geen mogelijkheden om een aparte rookruimte in te richten.

Rookverbod horeca

In de andere horeca, zoals restaurants, discotheken, cafés en sportkantines blijft het rookverbod van kracht. De luchtkwaliteit in de horeca is verbeterd en rokers hebben meer succesvolle pogingen ondernomen om hun rookverslaving te stoppen.

Boetes overtreden rookverbod

De boetes voor het overtreden van het rookverbod in de horeca zullen fors gaan stijgen. Dit heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in januari 2011 aangekondigd. De huidige boetes hebben een onvoldoende afschrikkende werking. Soms wordt het rookverbod openlijk overtreden. Bovendien zijn kleine cafés zonder personeel al vrijgesteld van het rookverbod in de horeca.

Argumenten voor rookverbod horeca

  • Roken is slecht voor de gezondheid, want in sigaretten zitten schadelijke stoffen die aandoeningen zoals kanker kunnen veroorzaken. Meeroken heeft hetzelfde effect.
  • Rokers hebben recht op een rookvrije werkplek
  • Wat betreft het rookverbod in restaurants: het bederft de eetlust als degene die naast je zit, rookt.
  • De stankoverlast die roken met zich meebrengt
  • Stoppen met roken: mensen die willen stoppen met roken, worden niet meer in de verleiding gebracht als zij een avondje uit gaan.

Argumenten tegen rookverbod horeca

  • Roken is gezellig, een gewoonte. Met de invoering van het rookverbod blijft een bepaalde groep rokers thuis, onder het motto “daar mag het wel”.
  • Een andere argument tegen de invoering van het rookverbod is dat het horecapersoneel weet dat zij met sigarettenrook te maken kunnen hebben. Dat hoort bij hun baan.
  • Het rookverbod heeft als gevolg dat veel mensen niet meer naar uitgangsgelegenheden en restaurants gaan. Als er minder mensen komen, leidt dat tot daling van de omzet. De eigenaar ziet zich dan genoodzaakt om personeel te ontslaan. Baanverlies is het gevolg.
  • Café-eigenaren zijn prima in staat om het rookverbod te reguleren
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet meer roken in de kroeg, eindelijk!mijn kijk opNiet meer roken in de kroeg, eindelijk!Op 6 juni 2007 was het zover: eindelijk zou er een rookverbod komen voor de horeca. Het enige nadeel was dat het pas rui…
Vakantiewerk in de horecaVakantiewerk in de horecaZoek jij vakantiewerk in de horeca? Er zijn heel veel baantjes die je kunt doen in de zomermaanden en waar jij wat extra…
Wat is horeca precies?Wat is horeca precies?De horeca is een term die we heel vaak horen en de meeste mensen weten ook wel wat het ongeveer is. Toch blijkt dat het…
OverheidscommunicatieOverheidscommunicatie speelt zich af in het publieke domein: daar waar de burger en de overheid elkaar ontmoeten. Omdat…

Wie heeft er recht op gratis rechtsbijstand?Wie heeft er recht op gratis rechtsbijstand?De kosten van een gerechtelijke procedure kunnen eenvoudig in de duizenden tot tienduizenden euro’s lopen. Om ook juridi…
Loondispensatie (Wajong)Loondispensatie houdt in dat de werkgever een werknemer met een Wajong of WWB uitkering minder loon hoeft te betalen dan…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.