Samenlevingscontract: voordelen & nadelen

Samenlevingscontract: voordelen & nadelen Omdat de wet voor samenwoners vrijwel niets regelt, zullen zij zelf actie moeten ondernemen, door bijvoorbeeld een samenlevingscontract op te stellen. Wat is een samenlevingscontract? Welke afspraken worden in het samenlevingscontract vastgelegd? Wat zijn de voordelen en nadelen van het samenlevingscontract en hoe kan het contract worden ontbonden?

Samenlevingscontract: wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst waarin u afspraken maakt die betrekking hebben op het samenwonen. De afspraken kunnen gaan over de verdeling van de boedel, de bijdrage in de kosten van levensonderhoud et cetera.

Afspraken in samenlevingscontract

De exacte invulling van het samenlevingscontract bepaalt u in overeenstemming met uw partner. U mag zelf bepalen welke afspraken u in het samenlevingscontract vastlegt, mits ze niet in strijd zijn met de wet. U kunt afspraken maken over bijvoorbeeld:
  • De financiële bijdrage in de kosten van levensonderhoud
  • De verdeling van de kosten van het huishouden
  • Wel of geen gezamenlijke bankrekening
  • De verdeling van de boedel na ontbinden van het samenlevingscontract
  • Afspraken over de woning
  • Verblijfsbeding

Wat is een verblijfsbeding?

Het is mogelijk om een verblijfsbeding op te laten nemen in het samenlevingscontract. Een verblijfsbeding regelt dat gemeenschappelijke bezittingen na het overlijden van een partner tot het eigendom behoren van de andere partner.

Samenlevingscontract opstellen bij notaris

Het is verstandig om een samenlevingscontract te laten opstellen bij de notaris. Een notaris hanteert een hoog uurtarief. Daarom is het aan te raden om voorafgaand aan het gesprek informatie in te winnen over de voordelen, nadelen en voorwaarden van het samenlevingscontract.

Voordelen samenlevingscontract

Een notarieel samenlevingscontract biedt een groot aantal voordelen.:
  • Recht op nabestaandenpensioen. Bij veel pensioenfondsen is een notarieel samenlevingscontract verplicht om de partner te kunnen aanmelden voor het nabestaandenpensioen/partnerpensioen. De eisen verschillen per fonds.
  • Afspraken over een mogelijke scheiding: Rechtszaken kunnen worden voorkomen door zaken rondom boedelverdeling/de gezamenlijke woning te regelen in het samenlevingscontract
  • Belastingvoordelen met samenlevingscontract: grotere belastingvrijstellingen en minder belasting
  • U kunt regelen dat u allebei in het huis kunt blijven wonen als de ander iets overkomt
  • De boedelverdeling is duidelijk
  • Duidelijke afspraken op het gebied van wie welk deel van de huishouding betaalt
  • U bepaalt wie welk deel van de hypotheek bepaalt
  • Minder kans op ruzie of onenigheid met familieleden in het geval van overlijden

Nadelen samenlevingscontract

  • U kunt alleen met betrekking tot de gezamenlijke goederen afspreken dat u deze aan de overblijvende partner wilt nalaten. U bent namelijk nog steeds geen erfgenaam van elkaar: dat blijft de familie van de overledene. Daarvoor moet u een testament op laten maken. Om dezelfde reden kan een samenlevingscontract ook problemen opleveren als u kinderen heeft (in verband met het erfrecht)
  • De notariskosten die verbonden zijn aan het opstellen van de samenlevingsovereenkomst worden uiteraard ook tot de nadelen gerekend
  • Het samenlevingscontract moet worden bijgesteld als uw situatie veranderd, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding.

Conclusie: voordelen & nadelen samenlevingscontract

Het opstellen van een samenlevingscontract middels een notariële akte biedt vele voordelen, zoals het regelen van recht op nabestaandenpensioen, het vastleggen van afspraken op financieel gebied, belastingvoordelen en het voorkomen van slepende rechtszaken als gevolg van scheiding. De nadelen zijn de hoge notariskosten, het feit dat u een apart testament moet opstellen om elkaars erfgenaam te worden en dat het samenlevingscontract moet worden bijgesteld als er veranderingen optreden in uw situatie. De conclusie is dat het verstandig is om een samenlevingscontract op te stellen, omdat er duidelijk meer voordelen dan nadelen zijn.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenwonen met samenlevingscontractSamenwonen met samenlevingscontractJe besluit te gaan samenwonen én samen een huis te kopen. Het samen kopen van een huis om te gaan samenwonen is een leuk…
Waarom een samenlevingscontract?Waarom een samenlevingscontract?Samenwonen met of zonder samenlevingscontract in 2022? Samenwonen zonder samenlevingscontract betekent dat er wettelijk…
Samenwonen met verblijvingsbedingSamenwonen met verblijvingsbedingOok wie gaat samenwonen in 2022 of 2023, doet er goed aan om na te denken over een verblijvingsbeding. Een verblijvingsb…
Wat kost een notaris: hoeveel notariskosten?Wat kost een notaris: hoeveel notariskosten?Een testament opstellen of de aankoop van een huis gaat via de notaris en dat betekent dus notariskosten betalen, maar b…

Wajongers in dienst nemen: voordelen werkgeverDe overheid stimuleert middels diverse middelen werkgevers om Wajongers in dienst te nemen. Voor werkgevers zijn er voor…
Een goed pensioenplan? - regel het zelf!Een goed pensioenplan? - regel het zelf!Een pensioen krijgen was altijd zo simpel: je werkte hard en als je dan tussen de 60 en 65e stopte met werken dan kreeg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Rijksoverheid
  • Basisboek Recht - L. Janssen
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.