Aanvulling op uitkering (toeslag bij uitkering)

Arbeidsongeschikte of werkloze werknemers kunnen met hun uitkering van de Ziektewet, de WW of de WIA onder het sociaal minimum zitten. Dan kan de uitkering worden aangevuld met een toeslag. In dit artikel: wat is de Toeslagenwet, wie kan een toeslag krijgen en hoe hoog is de toeslag? Wanneer is er recht op aanvulling op uitkering?

Aanvulling op uitkering

De Toeslagenwet (TW) is een sociale voorziening die wordt uitgevoerd door het UWV. De TW vult inkomens aan tot het sociaal minimum. De Toeslagenwet geldt voor:
  • WW
  • WIA
  • WAO
  • WAZ
  • Ziektewet
  • Wajong

Voorwaarden toeslag

Wie met zijn uitkering onder het sociaal minimum zit, heeft recht op een toeslag op grond van de Toeslagenwet. De toeslag moet worden aangevraagd bij het UWV. Het UWV kijkt naar de uitkering van de aanvrager, maar ook naar het inkomen van de partner met wie hij een gezamenlijke huishouding voert. Een belangrijke voorwaarde voor het krijgen van een toeslag is dan ook dat beide partners onder het sociaal minimum zitten.

Wie heeft recht op toeslag?

Mensen die voldoen aan de voorwaarden hebben in principe recht op toeslag. Maar er gelden uitzonderingen:
  • Thuiswonende jongeren tot 21 jaar hebben geen recht op toeslag.
  • Werknemers met een partner is die geboren na 31 december 1972 hebben geen recht op toeslag, tenzij ze een kind hebben dat nog geen twaalf jaar oud is.

Toeslag aanvragen

Op de website van het UWV is een aanvraagformulier te vinden voor het aanvragen van een toeslag. De toeslag wordt tegelijk met de uitkering betaald. De duur van de toeslag is gelijk aan de duur van de uitkering.

Vermogen en toeslagen

Er wordt niet gekeken naar het vermogen van de aanvrager en zijn partner. Spaargeld en een eigen huis hebben dus geen invloed op de hoogte van de toeslag.

Hoogte van de toeslag

De toeslag is een aanvulling van de uitkering tot het sociaal minimum. Het sociaal minimum is gebaseerd op een fulltime werkweek. Wie parttime werkte voor hij werkloos of arbeidsongeschikt werd, krijgt een lagere uitkering en ook minder toeslag. De hoofdregel is dat de uitkering en de toeslag nooit hoger zijn dan het oude inkomen. Dus zelfs met een toeslag kunnen mensen onder het sociaal minimum komen. In dat geval kan een beroep worden gedaan op aanvullende bijstand. Deze kent echter wel een vermogenstoets.

Hoogte sociaal minimum/ Wat is het sociaal minimum?

In dit artikel zijn we de term “sociaal minimum” meerdere keren tegengekomen. Het sociaal minimum is een bedrag dat u ten minste nodig hebt om in uw levensonderhoud te voorzien. Het sociaal minimum is een percentage van het minimumloon.

LeefsituatieSociaal minimum (percentage van het minimumloon)
Alleenstaande (vanaf 23 jaar)70%
Alleenstaande ouder 90%
Samenwonend of gehuwd100%
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitkering: WW, AOW, ANW, WIA, WAO, Wajong 2019 en 2020Uitkering: WW, AOW, ANW, WIA, WAO, Wajong 2019 en 2020Twee keer per jaar op 1 januari en op 1 juli wordt het minimumloon verhoogd, dat betekent ook een stijging van uitkering…
Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?Bij onvrijwillige werkloosheid hebt u onder voorwaarden recht op een WW-uitkering. De hoogte van het bedrag is afhankeli…
Toeslag UWV omlaag voor alleenstaand woningdeler in 2019Toeslag UWV omlaag voor alleenstaand woningdeler in 2019Als uw inkomen lager is dan het sociaal minimum, dan kunt u in 2019 van het UWV een toeslag krijgen op uw uitkering en i…
Loondispensatie (Wajong)Loondispensatie houdt in dat de werkgever een werknemer met een Wajong of WWB uitkering minder loon hoeft te betalen dan…

WGA-uitkering: Hoogte, duur en voorwaardenDe WGA-uitkering is onderdeel van de WIA en bedoeld voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. In dit artikel: de…
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof: hoogte en duurZwangerschaps– en bevallingsverlof zijn geregeld in de Wet arbeid en zorg. Deze wet biedt een aantal verlofregelingen, z…
Bronnen en referenties
  • UWV
  • Rijksoverheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 27-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.