Inzamelen plastic afval werkt

Vanaf 1 januari 2010 moeten alle gemeenten kunststof verpakkingsmateriaal verplicht inzamelen, waarna het voor hergebruik geschikt wordt gemaakt. Uit de eerste resultaten van het apart inzamelen van plastic afval blijkt dat de inzamelbereidheid groot is en boven verwachting verloopt. Het Recycling Netwerk ziet weinig in het inzamelen van plastic afval, omdat het succes sterk afhangt van de bereidheid van de burger. Het netwerk vindt een statiegeldsysteem van kleine petflesjes beter.

Plastic afval inzamelen

Pas als je het plastic afval thuis apart houdt, kom je erachter hoeveel plastic verpakkingsmateriaal we weggooien. Gemiddeld leveren twee personen per week twee tassen plastic afval op, dat kan worden hergebruikt.

Ons afval bestaat voor de helft uit plastic. Het weegt niet veel, maar is wel omvangrijk, waardoor de afvalton al snel is gevuld. Bovendien is het heel goed opnieuw te gebruiken, dus zonde dat het zo de verbrandingsoven in verdwijnt.

De rijksoverheid vindt dat ook en wil dat eind 2012 bijna de helft van het kunststof wordt gerecycled. Om dat doel te halen worden gemeenten verplicht om uiterlijk op 1 januari 2010 het plastic apart in te zamelen. Veel gemeenten zijn hiermee al begonnen.

De eerste resultaten

Uit de eerste pilots blijkt dat er gemiddeld 7,6 kilo kunststof afval per jaar, per huishouden wordt opgehaald, terwijl het gemiddelde jaaraanbod rond de 80 kilo per huishouden ligt. Tien procent van het totale aanbod lijkt weinig, echter als het wordt afgezet tegen het vrijblijvende karakter, gedurende de pilots, is de verwachting dat dit percentage veel hoger zal liggen, zodra gemeenten verplicht moeten gaan inzamelen. De verwachting is dat het verplichtende karakter ook burgers meer zal aansporen plastic apart aan te bieden. Daarnaast zal het apart inzamelen van plastic worden beloond.

De voorzieningen thuis

Het gescheiden inzamelen thuis is toch wel een heel gedoe. We hebben al de grijze- en groene container. Batterijen moeten in de chemobox. Verenigingen komen het oud papier ophalen en dan komt er nu het plastic afval bij. Je moet het wel allemaal ergens kunnen laten. En lekker is het ook al niet, omdat de inzamelaar vraagt of we het plastic afval willen pletten. Met als gevolg dat de restanten die nog in de verpakkingen zitten, zoals wasmiddel, boter en vleessap eruit geperst worden.

Ophalen of brengen?

Een aantal gemeenten hebben gratis inzamelzakken verstrekt en halen deze zakken eenmaal in de twee of drie weken op. Het blijkt dat ophalen 2,5 keer zoveel plastic oplevert als bij het brengsysteem. Ophalen is duurder, maar als de oogst groter is, kan het misschien toch uit.

Stimuleringsregelingen

Gemeenten krijgen uit het Afvalfonds 475 euro per ton ingezameld plastic vuilnis. Hoe meer tonnen worden opgehaald, hoe groter de opbrengst, waarmee de basiskosten van een ophaalsysteem aanzienlijk kunnen worden gereduceerd.
Naast deze stimulans richting de Gemeenten worden burgers ook gestimuleerd: het afvaltarief zal worden aangepast, wie meer vuilnis aanbiedt, gaat ook meer betalen, maar voor plastic afval dat kan worden gerecycled hoeft niet meer te worden betaald. De landelijke inzamelingscampagne 'Plastic Heroes ' is begonnen, getuige de grote, oranje plastic mensfiguren als symbool.

Plastic afvalscheiding in Nederland

Feiten:

  • Negen miljoen Nederlanders scheiden hun plastic afval
  • 214 gemeenten zamelen in, 216 gemeenten zijn van plan dat uiterlijk 1 januari te doen.
  • Door hergebruik van plastic afval wordt bespaard op de CO² uitstoot, die gelijk is aan het energieverbruik van 100.000 huishoudens.

Afbraaktijd in het milieu

  • Appelklokhuis: 14 dagen
  • Frisdrankblikjes: 50 jaar
  • Petfles: 5-10 jaar
  • Koffiebeker tientallen jaren

Wat levert recycling op?

  • 27 petflessen = 1 fleece trui
  • 19.000 stalen blikjes = 1 auto
  • 670 aluminium blikjes = 1 fiets
© 2009 - 2024 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plastic Keeper©: afvalzakhouder grijscontainer voor plasticDe Plastic Keeper© is een stalen afvalzakhouder die in de grijscontainer gehangen kan worden zodat plastic en het overig…
Omgekeerd inzamelen: een systeem voor afvalinzamelingOmgekeerd inzamelen: een systeem voor afvalinzamelingOmgekeerd inzamelen of omgekeerde afvalinzameling is een wijze van ophalen en verwerken van particulier afval. Waar bij…
Een eiland gevormd door plastic afval in zee, Plastic SoepEen eiland gevormd door plastic afval in zee, Plastic SoepEr drijft steeds meer plastic als afval in onze oceanen en zeeën. Dit plastic valt door verwering, zonlicht en golfslag…

mijn kijk opVoor- en tegenargumenten verhoging AOW-leeftijdDe AOW-leeftijd wordt verhoogd. De regering heeft geld nodig. Er wordt heel veel gezegd en beweerd met betrekking tot de…
nieuws uitgelichtVerplicht werken in de bijstandMensen die in de bijstand zitten hebben het moeilijk om een baan te vinden. Ze komen steeds verder van de arbeidsmarkt a…
Bronnen en referenties
  • Twentsche Courant Tubantia
Nautisc1 (45 artikelen)
Laatste update: 27-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.