Wat te doen bij een ramp en met het noodpakket

Wat te doen bij een ramp en met het noodpakket Veel mensen hebben er vaag wel eens iets over gehoord, maar het merendeel van de Nederlandse bevolking weet niet wat het noodpakket is bij een ramp. Dit terwijl de overheid er alles aan heeft gedaan om de burgers van Nederland op dit noodpakket te wijzen, waarbij iedereen 3 dagen kan overleven zonder hulp van buitenaf. Een website moet tevens duidelijk maken wat mensen moeten doen bij een ramp. Alles over het gebruik van het noodpakket bij rampen.

Wat is het noodpakket?

Het noodpakket is dus een pakket met allerlei zaken waardoor mensen bij ernstige gebeurtenissen 3 dagen kunnen overleven zonder dat ze daarvoor hulp van anderen nodig hebben. In zo’n pakket zit ondermeer:
  1. Radio op batterijen of op zonnecellen
  2. Kaarsen met lucifer die tegen water kunnen
  3. Drie liter water per persoon (1 liter water per dag per persoon is voldoende om iemand inleven te houden)
  4. Eten dat houdbaar is met eventueel een blikopener
  5. Warmhouddekens
  6. Waarschuwingsmiddelen
  7. Zakmes
  8. EHBO Spullen om hulp mee te verlenen
  9. Gereedschap
  10. Een voorraad van medicijnen die iemand gebruikt
  11. Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren
  12. Reservesleutels van huis en auto
  13. Plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers en adressen van mogelijke schuiladressen
  14. Desinfecterende handgel
  15. Verzorgingsartikelen zoals wc-papier, doekjes, zeep, wasmiddel, maandverband, tandpasta, tandenborstels.
  16. Lichte regenponcho per gezinslid
  17. Een rampenplan

Waarom is een noodpakket eigenlijk nodig?

De Nederlandse regering vindt dat haar burgers ook voorbereid moeten zijn op situaties die we ons nu bijna niet voor kunnen stellen. Situaties waarbij alles opeens uitvalt zoals stroom, water en of de verwarming niet meer werkt. Omdat de hulpdiensten niet iedereen tegelijkertijd kunnen helpen als zoiets zich voordoet, wil de overheid dat Nederlanders zich gaan wapenen en zelf goed voorbereid zijn.

Luisteren naar de rampenzender

Naast tastbare zaken die gebruikt kunnen worden wil de overheid ook dat mensen weten wat ze moeten doen bij een ramp. Zo is de radio in het rampenpakket bedoeld om te luisteren naar de rampenzender. Vaak is dat een zender die regionaal uitzendt en instructies geeft bij brand, ontploffing, noodweer of andere calamiteiten. Tevens wordt aangeraden om een EHBO cursus te doen om anderen te helpen.

Waarom nu een noodpakket

De overheid denkt dat het gevaar van rampen reëel is, dan jaren geleden blijkbaar. Het gaat daarbij niet om terroristische aanslagen, maar bijvoorbeeld wel om weersomstandigheden die ontregeling van allerlei openbare diensten tot gevolg hebben. Om die reden wordt in een apart document op de website www.denkvooruit.nl ook aangegeven wat er moet gebeuren bij bepaalde rampen. Beschreven staan maatregelen in het geval van:
  • Grote brand
  • Terroristische aanslag
  • Groot verkeersongeval
  • Ziektegolf
  • Instortingsgevaar
  • Ordeverstoring
  • Extreem weer
  • Uitval stroom, gas, water of telefoon
  • Overstroming
  • Kernongeval
  • Gevaarlijke stoffen

Noodpakket kopen

Wie dat wil kan een noodpakket kopen via www.denkvooruit.nl. Dit kost echter wel een lieve duit en er moet 50 euro worden neergeteld voor de waxinelichtjes, het water en het EHBO pakket. Er is ook een noodton die zelf gevuld kan worden. Vullen kan met behulp van de website die allerlei zaken aanbiedt. Vanzelfsprekend kunnen ook zaken toegevoegd worden die iemand al heeft. En mensen kunnen zelf zo’n noodpakket maken en er voor uitgeven wat ze willen. Veel kant en klare pakketten zijn er overigens nog niet verkocht. Nederland is blijkbaar niet zo bang voor rampen dat ze een speciale rampentas klaar bij de deur heeft staan.

Instructies bij een ramp

Meer informatie is te vinden op Denk vooruit. Daar zijn ook instructies te downloaden als er rampen gebeuren. Die instructies zouden mensen altijd bij de hand moeten hebben. Bij uitval van stroom namelijk doet de computer het niet meer (of is er geen verbinding te leggen met de website) en dan kan er niets meer snel opgezocht worden.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een noodpakket?Wat is een noodpakket?Burgers worden geadviseerd om een noodpakket in huis te hebben, die in geval van nood gebruikt kan worden om een bepaald…
Bent u voorbereid op een ramp?Bent u voorbereid op een ramp?Nederland is een relatief veilig land. Rampen, crises en oorlogen gebeuren nauwelijks. Toch kan het gebeuren dat de stro…
Preppen: een noodsituatie overlevenPreppen: een noodsituatie overlevenAls je bekend bent met het programma Doomsday Preppers op National Geographic Channel dan zou je wellicht kunnen denken…

Wat is Wajong? voorwaarden en uitkeringsbedragenDe Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) is een inkomensvoorziening voor jongeren die op een…
Verzekeringen splitsen na scheidingEen scheiding heeft emotioneel een zeer grote impact op de betrokkenen. Naast de emotionele problemen komen er ook zorge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaboompics, Pixabay
  • Esta
  • www.denkvooruit.nl
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 19-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.