Vingerafdrukken verplicht op paspoort, maar niet op ID-kaart

Vingerafdrukken verplicht op paspoort, maar niet op ID-kaart Het afnemen van een vingerafdruk van een persoon. Daar had je nog niet zo heel lang geleden liever niet mee te maken. Een vingerafdruk werd geassocieerd met criminaliteit, want een afdruk werd alleen maar afgenomen bij mensen die een misdrijf of misdaad hadden gepleegd. Maar dat is veranderd, want iedere ´gewone´ burger die tegenwoordig een paspoort aanvraagt, moet zelfs twee vingerafdrukken laten afnemen. Die worden dan digitaal opgeslagen in de chip van het paspoort en in een database van van het ministerie van Binnenlandse Zaken: de reisdocumentenadministratie. Deze bewaart alle gegevens die paspoorten bevatten. De Europese Unie wil dat iedereen die naar het buitenland op reis gaat een eigen paspoort bezit, dus ook kinderen. Vingerafdrukken hoeven niet op een ID- kaart. Vingerafdrukken werden alleen geregistreerd van personen, die met justitie in aanraking zijn gekomen. Maar dat is sinds juni 2009 veranderd. Vanaf die tijd worden van iedereen die een paspoort aanvraagt twee vingerafdrukken genomen.

Wat gebeurt er met die vingerafdrukken

  • Deze vingerafdrukken worden digitaal opgeslagen in de chip van het paspoort.
  • Ook worden zij opgeslagen in de database van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Deze database wordt reisdocumentenadministratie genoemd.

Wat herbergt de reisdocumentenadministratie

Alle gegevens die paspoorten en identiteitsbewijzen bevatten, zoals:
  • pasfoto's.
  • gelaatsscans.
  • kenmerken van de paspoorthouder.

Waarvoor dient de administratie

De registratie dient alleen voor de identificatie van personen.
Zo is het bijvoorbeeld justitie niet toegestaan zelf in de gegevens te zoeken. Zij kan wel een verzoek om informatie indienen. Die informatie zal dan niet verder gaan dan het kunnen vergelijken van afdrukken die al bij justitie bekend zijn. Indien de persoon in kwestie niet bij justitie is geregistreerd, dan mag er niet verder gezocht worden naar welke persoon er bij de vingerafdrukken hoort.

Biometrische kenmerken en persoonsgegevens

Het Nederlandse paspoort en de Nederlandse identiteitskaart zijn voorzien van een chip. De chip heeft de volgende informatie:
  • biometrische kenmerken
  • persoonlijke gegevens

Bron: Cyrillic, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Cyrillic, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Biometrische kenmerken
  • Biometrie maakt het mogelijk om unieke persoonsgebonden kenmerken waar te nemen, te meten en vast te leggen zoals: de gelaatsscan en de vingerafdrukken.
  • Een gelaatsscan is een digitale foto. Daarbij wordt elektronisch een aantal geometrische kenmerken gemeten en de contouren van het gezicht vastgelegd.
  • Geometrische kenmerken zijn: de positie van de ogen, afstand tussen de ogen, neus en mondhoeken.
  • Voor het paspoort worden afdrukken van linker- en rechterwijsvinger gemaakt,
  • De elektronische vingerafdruk wordt gemaakt door de lijnen, de eindpunten, takken, knopen, lussen en inkepingen in de afdruk te scannen evenals de richting en de dichtheid van de lijnen. Deze gegevens worden vervolgens opgeslagen.

Persoonlijke gegevens

Dit zijn de gegevens die zijn opgenomen in de machinaal leesbare code, zoals naam, documentnummer, nationaliteit,geboortedatum, geslacht, geldigheidsduur en Burger Service Nummer (BSN).

Geen irisscan op paspoort

Met de twee vingerafdrukken voldoet het Nederlands paspoort of ander reisdocument aan de eisen die door de Europese Unie zijn gesteld. Deze richtlijnen zijn in 2003 opgesteld, vooral door aandringen van de Verenigde Staten. Dit als reactie op het drama met de Twin Towers op 11-09-2001. De VS dreigden met een strengere visumplicht als Europa de passen niet zou aanpassen. De Verenigde Staten zagen het liefst dat er ook een irisscan in de paspoortchip werd opgenomen, maar dat ging de EU te ver. De irisscan komt dus niet op het paspoort.

Kinderen moeten ook een eigen paspoort

Bron: Nl.wikipedia.orgBron: Nl.wikipedia.org
Sinds 2012 worden kinderen niet meer bijgeschreven in het paspoort van de ouders, maar moeten een eigen reisdocument hebben.

Model paspoort fraudebestendiger

Nederland heeft sinds 2011 een model paspoort dat nog beter bestand moet zijn tegen misbruik en vervalsing. Producent is het Franse bedrijf Sagem Identification. Met Sagem Identification is afgesproken dat die continu onderzoek blijft doen om het document fraudebestendiger te maken. Paspoorten worden centraal gemaakt, waardoor de fraude met blanco reisdocumenten, die voor 2011 nog bij alle gemeenten lagen, nagenoeg is verdwenen.
© 2009 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paspoort vernieuwen. Hoe lang duurt dat?Paspoort vernieuwen. Hoe lang duurt dat?Als uw paspoort verloopt, moet u het laten vernieuwen. Verlengen bestaat niet meer. U kunt uw paspoort laten vernieuwen…
Paspoort kind 2021 aanvragenPaspoort kind 2021 aanvragenEen nieuw paspoort aanvragen in 2021? De bijschrijving van een kind in uw paspoort als ouders is niet meer geldig. De va…
Vingerafdruk op identiteitsbewijs weigerenVingerafdruk op identiteitsbewijs weigerenWie een paspoort of identiteitsbewijs aanvraagt bij de gemeente moet hiervoor een vingerafdruk achterlaten. Diverse mens…
Vingerafdrukken onderzoekenVingerafdrukken onderzoekenVinger afdrukken zijn uniek, iedereen heeft een eigen afdruk zelfs eeneiige tweelingen. De lijnen bij een vingerafdruk h…

Stichting LeergeldStichting LeergeldIn Nederland leeft 15% van de schoolgaande jeugd onder de armoedegrens. Dat zijn 400.000 - 600.000 kinderen, of anders g…
Bronnen en referenties
  • Gelderlander
  • Afbeelding bron 1: Cyrillic, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Nl.wikipedia.org
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 07-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.