Het samenlevingscontract

Het samenlevingscontract Een samenlevingscontract is een contract waarin twee levenspartners allerlei zaken regelen en vastleggen met betrekking tot het samen leven. Een samenlevingscontract wordt vaak gebruikt door mensen die niet willen trouwen of een geregistreerd partnerschap willen aangaan, maar toch een aantal dingen willen vastleggen.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een contract dat twee levenspartners opstellen om belangrijke zaken met betrekking tot het samen leven te regelen. Dit gaat meestal vooral om dingen zoals de financiën, de kinderen en de verdeling bij eventueel uit elkaar gaan. De partijen bespreken samen wat en op welke manier alles in het contract wordt geregeld en ondertekenen hierna het contract. Een samenlevingscontract wordt ook wel een samenlevingsovereenkomst genoemd.

Anders dan bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap, heb je bij een samenlevingscontract bepaalde plichten niet. De plichten die je niet hebt zijn bijvoorbeeld de onderhoudsplicht en het erfrecht, deze zijn alleen bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap van toepassing. Ook is er bij een samenlevingscontract geen automatische gemeenschap van goederen indien je hier niks over laat opnemen, dit is alleen het geval als je dit in het contract vastlegt. Ook is er bij een samenlevingscontract geen automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag als je hier niks over vastlegt, alleen de moeder krijgt automatisch het ouderlijk gezag.

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben de ouders automatisch gezamenlijk het ouderlijk gezag, bij een samenlevingscontract moet de vader hiervoor eerst de kinderen erkennen. Als je een samenlevingscontract afsluit, ben je automatisch elkaars fiscale partners. Hiervoor moet je verplicht op het zelfde adres ingeschreven staan, anders is het niet mogelijk om een samenlevingscontract officieel vast te laten leggen.

Wat kun je regelen in een samenlevingscontract?

De inhoud van een samenlevingscontract bepalen de partijen zelf, alles mag hierin geregeld worden, als het maar niet wettelijk verboden is. De zaken die meestal in een samenlevingscontract worden geregeld zijn:
  • het verdelen van de kosten van het dagelijks leven zoals boodschappen, kleding, huur, hypotheek, de auto, e.d.
  • het geld, zoals de individuele en gezamenlijke bankrekeningen en de creditcards
  • de kinderen, met name de kosten voor het opvoeden en verzorgen en de scholingskosten
  • het verdelen van de bezittingen als je uit elkaar gaat
  • een verblijvensbeding, dit houdt in dat bij overlijden van een van de partners, de andere partner de gemeenschappelijke bezittingen mag houden

Waar kun je het contract regelen?

Een samenlevingscontract kun je zelf maken en ondertekenen, maar hiermee ben je altijd gebonden aan de bereidheid van allebei de partijen om zich aan het samenlevingscontract te houden. Je kunt een samenlevingscontract ook laten opstellen en vaststellen door een notaris, dan is het een formeel samenlevingscontract waar alle partijen zich aan moeten houden. Voor bepaalde zaken zoals het partnerpensioen is een zelf opgesteld samenlevingscontract niet geldig, dit moet echt geregeld worden in een samenlevingscontract bij de notaris.

Over het algemeen is het dus altijd verstandiger om je samenlevingscontract gewoon bij de notaris te laten vastleggen. Om een samenlevingscontract bij de notaris te laten vaststellen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet hiervoor ouder zijn dan 18 jaar en je mag niet onder curatele staan.

Zit je voor altijd aan het contract vast?

Ja, tijdens het samen leven wel, of er moet anders bepaald zijn in het contract. Partijen kunnen bijvoorbeeld bepalen dat het contract voor een aantal jaren geldt en dat ze er na deze tijd weer opnieuw naar kijken. In het samenlevingscontract staat hoe dit contract kan eindigen. Meestal is dit bij het einde van de relatie, bij overlijden van een van de partners of bij een huwelijk. Partijen mogen zelf bepalen op welke manier het samenlevingscontract kan eindigen.

Wat kost een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract laten vaststellen bij een notaris kan enorm in prijs verschillen, omdat de notaris deze tarieven zelf mag bepalen. Een eerste gesprek ter oriëntatie is vaak gratis, maar daarna betaal je meestal per uur en voor het daadwerkelijke vaststellen van het contract nog een vast bedrag. De prijzen variëren in totaal tussen ongeveer 200,- en 800,- euro.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samenlevingscontract: voordelen & nadelenSamenlevingscontract: voordelen & nadelenOmdat de wet voor samenwoners vrijwel niets regelt, zullen zij zelf actie moeten ondernemen, door bijvoorbeeld een samen…
Een samenlevingscontractGeregeld hoor je van samenwonende stelletjes dat ze een samenlevingscontract hebben ondertekend. Hierin hebben ze afspra…
Redenen om een samenlevingscontract te makenRedenen om een samenlevingscontract te makenHet laten opmaken van een samenlevingscontract is om meerdere redenen belangrijk voor samenwoners. Bij overlijden of ver…
Samenwonen met samenlevingscontractSamenwonen met samenlevingscontractJe besluit te gaan samenwonen én samen een huis te kopen. Het samen kopen van een huis om te gaan samenwonen is een leuk…

Schadevergoeding na onterechte arrestatieSchadevergoeding na onterechte arrestatieWie in Nederland te maken heeft gehad met een onterechte arrestatie en na een inverzekeringstelling meer dan zes uur hee…
Recht op een sociale huurwoning en huurtoeslag?Recht op een sociale huurwoning en huurtoeslag?Als je een woning wilt huren, maar je hebt niet zoveel inkomen, kan het zijn dat je recht hebt op een sociale huurwoning…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.degoedkoopstenotaris.nl/familiezaken/resultaat/producten/samenlevingscontract?ref=adwords&gclid=CL6D8eiV3ccCFWPnwgodDi8LHw
  • https://www.juridischloket.nl/familie-en-relatie/samenwonen/samenlevingscontract/
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.