Verkeersboetes voor automobilisten

Verkeersboetes voor automobilisten Je krijgt een verkeersboete als je betrapt bent op het begaan van een verkeersdelict, dat wil zeggen, een verkeersovertreding of een verkeersmisdrijf. Met welke verkeersdelicten kun je als bestuurder van een auto te maken krijgen? En hoe hoog zijn de boetes op de verschillende verkeersovertredingen en verkeersmisdrijven? Hoe zit het met de verschillende beschikkingen die je in je brievenbus kunt verwachten nadat je als automobilist een verkeersdelict hebt begaan?

Wat voor verkeersdelicten bestaan er?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een verkeersovertreding of verkeersmisdrijf kunt begaan.

Bij verkeersovertredingen gaat het om gedragingen waarop een relatief lichte straf staat. Als je bijvoorbeeld geen autogordel draagt, kan je daarvoor (in 2014) een boete van maar liefst 140 euro krijgen. Ook boetes voor in lichte mate te snel rijden, vallen onder de categorie verkeersovertredingen.

Bij verkeersmisdrijven daarentegen gaat het om ernstige misdragingen. Denk bijvoorbeeld aan het veel te snel rijden met je auto, het veroorzaken van een verkeersongeval of het rijden onder invloed van drank of drugs of bepaalde medicijnen.

De meest geconstateerde verkeersdelicten leiden tot een boete, maar in de zwaardere gevallen kun je ook te maken krijgen met sancties zoals een rijverbod voor een bepaalde periode, inname van het rijbewijs, inbeslagneming van je auto of motor en zelfs gevangenisstraf.

Hoe hoog zijn de verkeersboetes?

De bedragen van de verkeersboetes worden geregeld bijgesteld. De nieuwste vastgestelde bedragen vind je op de site van het OM.

Wil je een beeld krijgen van de hoogte van boetes voor de verschillende verkeersovertredingen en verkeersmisdrijven, werp dan eens een blik op onderstaande selectie van de verkeersdelicten en de boetes daarop in 2013 zoals die gelden voor auto's en hun bestuurders.

Gestelde eisen aan de bestuurder van een auto

Als je niet voldoet aan de eisen die aan bestuurders van auto's worden gesteld, is het mogelijk dat je met de volgende boetes te maken krijgt.

Autogordels

Als jezelf of een passagier geen autogordel draagt, of of als een kind voorin je auto hebt zitten zonder een speciaal beveiligingsmiddel, bedraagt de boete in 2014 wel 140 (in 2013 was dat nog 130 euro).

Rijbewijs

Als je je rijbewijs niet kunt tonen, kost je dat in 2014 een bedrag van 90 euro. Dat is hetzelfde bedrag als in 2013

Is je rijbewijs minder dan een jaar verlopen, dan komt je dat op 90 euro te staan. Is je rijbewijs echter al meer dan een jaar verlopen, dan bedraagt de boete in 2014 het stevige bedrag 340 euro (een tientje meer dan in 2013). In het tweede geval word je bovendien bij een tweede overtreding binnen 4 jaar gedagvaard voor de rechtbank.

Als je 17-jarige met rijbewijs een motorvoertuig bestuurt zonder dat de in de begeleiderspas vermelde begeleider aanwezig is, kost je dat in 2014 140 euro (in 2013 was dat nog 130 euro). In dat geval doet de politie ook melding aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) Vervolgens kan het CBR je rijbewijs ongeldig verklaren.

Claxonneren of lawaai maken

Als geconstateerd is dat je op niet toegestane wijze hebt geclaxonneerd, dan levert je dit in 2014 een geldboete op van 90 euro. Dit is hetzelfde bedrag als in 2013.

Het onnodig geluid of lawaai veroorzaken, komt je in 2014 nog duurder te staan en wel op 370 euro (dit was een jaar eerder nog 360 euro).

Alcohol, drugs of bepaalde medicijnen

Het rijden onder invloed van bedwelmend middelen zoals alcohol, drugs of bepaalde medicijnen kan je in 2014 een boete van 360 (was in 2013 nog 350) tot wel 750 euro opleveren.

Eisen aan voertuig, verzekeringsbewijs, keuringsbewijs of kenteken

Radardetector

Heb je in of aan je auto een radardetector, dan komt je dit duur te staan, en wel op een bedrag van 430 euro (in 2014, het bedrag in 2013 lag een tientje lager). Verder wordt je radardetector in beslag genomen.

Banden, ruitensproeier, ruitenwissers, verlichting

Heb je een ondeugdelijke band? De boete daarvoor bedraagt in 2014 140 euro, een tientje meer dan in 2013.
Is er iets mis met de ruitensproeier, ruitenwissers of verlichting? Dan moet je in 2014 120 euro lappen. Dat is 20 euro meer dan het jaar ervoor.

Te donkere voorruit of zijruiten

Laten de voorruit en/of zijruiten naast de bestuurdersplaats in je auto te weinig licht door, dat wil zeggen minder dan 55%, dan gaat je dit in 2014 230 euro kosten, een tientje meer dan in 2013.

Verzekeringsbewijs

Het beschikken over een verzekeringsbewijs is van groot belang. Heb je dat niet, dan kost dat je een boete van wel 550 euro. Dit bedrag is in 2014 ongewijzigd gebleven ten opzichte van 2013.

Keuringsbewijs

Beschik je niet over een keuringsbewijs of is dit ongeldig? De boete bedraagt in 2014 130 euro. Dit bedrag is niet veranderd ten opzichte van 2013.

Kentekenplaten en kentekenbewijs

Zijn je kentekenplaten ondeugdelijk? Dit gaat je in 2014 het lieve bedrag van 130 euro kosten. Dit bedrag is ongewijzigd ten opzichte van een jaar eerder.

Kun je je kentekenbewijs niet tonen? De boete bedraagt in 2014 45 euro (dit bedrag is ongewijzigd ten opzichte van 2013). Staan er foutieve gegevens op je kentekenbewijs? Dat is een ernstige zaak die in 2014 met een boete van 370 euro wordt bestraft. Dat is een verhoging met 40 euro ten opzichte van het jaar 2013.

Verkeersborden en verkeersregels

Te snel rijden

Ben je betrapt op te snel rijden? De boete varieert in 2013 van 23 euro (voor 4 km te hard rijden) tot 303 euro (voor 30 km per uur te snel rijden binnen de bebouwde kom) tot 390 euro voor meer dan 39 km per uur te snel rijden op de snelweg. Deze boetes zijn voor 2014 op 13 maart 2014 nog niet zichtbaar in de database van het Openbaar Ministerie. Voor niet stapvoets rijden binnen een erf krijg je in 204 een boete van 140 euro.

Boete van 90 euro

Je maakt in 2013 kans op een boete van 90 euro voor:
  • Stilstaan of parkeren waar dat verboden is of parkeren waar alleen laden/lossen mag.
  • Geen richtingaanwijzer gebruiken waar dat nodig is
  • Verplichte rijrichting negeren (bord D1 t/m D7)
  • Inrijden waar dat verboden is (borden C1, C6,C12). In het geval het een doelgroepenstrook betreft, bedraagt de boete €130 (feitcode 550b)
De bedragen voor 2014 staan op 13 maart 2014 nog niet in de database van het Openbaar Ministerie.

Boete van 130 euro

Je kunt een geldboete van 130 euro oplopen voor:
  • Keren waar dat verboden is (bord F7)
  • Niet stoppen voor stopstreep
  • Op de busbaan rijden
  • Tegen de rijrichting inrijden (borden) C2, C3 en C4. Doe je iets dergelijks op een autoweg of autosnelweg, dan krijg je voor dit spookrijden een dagvaarding en moet je voor de rechter komen.
De bedragen voor 2014 staan op 13 maart 2014 nog niet in de database van het Openbaar Ministerie.

Boete van 220 euro

Je loopt het risico van een boete van 220 euro voor:
  • Inhalen waar dat verboden is (bord F1)
  • Niet stoppen bij stopgebod (bord F10)
  • Afslaan op snelweg of autoweg waar dat verboden is
  • Geen voorrang verlenen bij een stopbord (bord B7)
  • Niet voorsorteren op een voorsorteerstrook
  • Overschrijden van een doorgetrokken streep
De bedragen voor 2014 staan op 13 maart 2014 nog niet in de database van het Openbaar Ministerie.

Bumperkleven

Bumperkleven is niet alleen een irritante, maar vooral ook gevaarlijke manier van autorijden. Afhankelijk van de snelheid waarmee je hebt gereden en de afstand tot de voorligger bedraagt je boete in 2014 ergens tussen de 280 euro en de 700 euro. Deze bedragen lagen in 2013 respectievelijk tussen de 260 euro en de 700 euro).

De M-beschikking, de T-beschikking en de S-beschikking

Als je bent betrapt op een verkeersdelict dan krijg je te maken met een zogenaamde M-beschikking, T-beschikking of de S-beschikking.

De M-beschikking, ook wel Mulderbeschikking genoemd is voor lichte verkeersovertredingen. De T-beschikking is in feite een transactievoorstel dat gebruikt wordt voor wat zwaardere verkeersovertredingen. De S-beschikking is een strafrechtbeschikking voor de zwaardere verkeersovertredingen en verkeersmisdrijven.

Het is belangrijk om goed te kijken wat voor beschikking je precies in de brievenbus hebt ontvangen en op welke manier en binnen welke termijn je daartegen eventueel bezwaar kunt maken of beroep instellen. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je op de achterkant van de beschikking. In geval van relatief zware straffen kan het verstandig zijn om een advocaat of juridisch raadsman in te schakelen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezwaar maken tegen (hogere) verkeersboetesEen verkeersboete is nooit leuk. Het is weggegooid geld waar niemand een seconde plezier voor heeft gehad. Bovendien wor…
Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?In een leaseauto rijden betekent dat je baas de kosten van je auto betaalt. Je tankt als je een leasauto hebt met een pa…
Verkeersboetes 2021: bezwaar en beroepschriftVerkeersboetes 2021: bezwaar en beroepschriftU wilt in 2021 of 2022 bezwaar maken tegen een verkeersboete van de politie. Dat kan een in 2020 uitgeschreven bekeuring…
Buitenlandse verkeersboetes worden in Nederland geïndBuitenlandse verkeersboetes worden in Nederland geïndWie in Europa een verkeersovertreding begaat en daar door de politie bekeurd wordt, heeft grote kans dat hij een acceptg…

Vingerafdruk op identiteitsbewijs weigerenVingerafdruk op identiteitsbewijs weigerenWie een paspoort of identiteitsbewijs aanvraagt bij de gemeente moet hiervoor een vingerafdruk achterlaten. Diverse mens…
Bronnen en referenties
  • Wet Administratieve Handhaving Verkeersvoorschriften; http://wetten.overheid.nl/BWBR0004581/
  • Wetboek van Strafvordering; http://wetten.overheid.nl/BWBR0001903/
  • Wegenverkeerswet; http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/
  • http://www.cjib.nl/
  • http://www.om.nl
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.