Depressief? Probeer er eerst zelf iets aan te doen

Depressief? Probeer er eerst zelf iets aan te doen Al sinds mensenheugenis en in alle culturen door de eeuwen heen, is depressiviteit alom aanwezig. Daar zal de komende decennia niets aan veranderen. Wat wel veranderd is en nog verder zal veranderen, is de manier waarop we ermee omgaan. Dat komt omdat de kennis over depressie groter is geworden en met de jaren steeds door zal groeien. Doordat de kennis over depressie groter is geworden kunnen we meer doen om onszelf te helpen.

Depressie door de eeuwen heen

Het blijkt maar weer dat ze in de oudheid veel dingen wisten over hoe de menselijke geest in elkaar zit. De oude Egyptenaren probeerden depressie te genezen met planten en kruiden. De oude Grieken dachten dat geneesmiddelen als papaver en ezelinnenmelk zouden helpen. Daarnaast werden er bepaalde therapieën aangeraden zoals gymnastiek, baden en massages. Ook waren er theaterstukken waar de patiënten ontspanning konden vinden. Het lijkt erop dat ze in de middeleeuwen, al die oude methodes vergeten zijn en mensen met een depressie zagen, als door de duivel bezeten. Opsluiten en vastbinden was dan ook de middeleeuwse remedie. Tegenwoordig lijkt het erop dat we de kennis die de oude Egyptenaren en de Grieken toen al hadden, weer opnieuw hebben uitgevonden. Verschillende medicijnen die hun oorsprong uit de natuur hebben en het kruidenmiddel sint-janskruid worden tegenwoordig weer gebruikt.

Symptomen

We zijn allemaal weleens somber en soms zien we het even niet meer zitten. Of je wordt wakker en hebt geen zin om je bed uit te komen. Toch zijn we dan niet depressief. Depressief zijn we, wanneer we vijf of meer van de onderstaande symptomen hebben en deze langer aanhouden dan een week.

  • Het hebben van suïcidale gedachten
  • Jezelf lichamelijk pijnigen
  • Slaapproblemen
  • Oververmoeid zijn en geen energie hebben
  • Je bent rusteloos en nerveus
  • Je eetpatroon wijkt af van je normale patroon, je valt af of komt juist aan
  • Je hebt geen zin om te vrijen
  • Je huilt heel veel
  • Het zelfvertrouwen is ver te zoeken
  • Niets is goed genoeg
  • Onverklaarbare pijntjes

Oorzaak

De oorzaak van een depressie kan door veel verschillende factoren komen. Traumatische ervaringen in je jeugd, een sterfgeval, een scheiding of een grote verandering in je leven. Je kunt depressief worden wanneer je met pensioen gaat en ineens in een gat lijkt te vallen. Vaak denkt men dat ze vanaf nu niets meer kunnen bijdragen aan de maatschappij en het gezin en dat kan een depressie tot gevolg hebben. Je manier van leven kan er ook toe bijdragen dat je depressief wordt. Een ongezonde levensstijl met onregelmatig en ongezond eten, weinig beweging en veel alcohol kan ook een oorzaak van depressie zijn. En soms ligt er een lichamelijke oorzaak aan de basis van een depressie. Een te langzaam werkende schildklier kan ervoor zorgen dat men snel vermoeid raakt, in gewicht aankomt en in een depressie terechtkomt. Een te snel werkende schildklier maakt je rusteloos en veroorzaakt gewichtsverlies. Ook wordt er tegenwoordig veel te snel antidepressiva voorgeschreven aan mensen die eigenlijk helemaal niet depressief zijn, maar gewoon even een poosje wat minder lekker in hun vel zitten. Het stellen van een diagnose is nog steeds erg moeilijk omdat een depressie voor iedereen anders is.

Wat kun je zelf doen om gelukkig(er) te worden?

De eerste stap is de manier hoe we over geluk denken, veranderen. Geluk is niet iets dat iemand jou kan bezorgen, ook is het niet iets dat je kunt behalen, zoals een diploma. Geluk is niets anders dan een effect op je gesteldheid. Je kunt dit effect zelf beïnvloeden. Er zijn verschillende manieren om een gevoel van geluk bewust op te roepen. Het resultaat zal je werkelijk een gevoel van geluk geven. Het is echter niet zo dat het hier om een eenmalige actie gaat. Het werkt alleen als je er een langdurige activiteit van maakt. Het moet een automatisme worden.

Zeg eens een keer ‘nee’

Als je tegen iedereen altijd maar ‘ja’ zegt dan is het onvermijdelijk dat je regelmatig voorbij gaat aan je eigen grenzen. Geef niet meteen antwoord als iemand je iets vraagt, maar neem de tijd om er even over na te denken. Wil je echt die dienst van je collega overnemen? Heb je echt zin om naar die film te gaan? Of zeg je alleen maar ‘ja’ om niemand voor zijn hoofd te stoten? Bedenk dat het echt niet altijd egoïstisch is om voor jezelf te kiezen en doe dingen die gevraagd worden alleen als je dat zelf ook echt wil. Je zult merken dat je veel gelukkiger bent als je kunt zijn wie je bent.

Geld maakt gelukkig… Of niet?

Veel mensen denken dat als ze meer geld zouden hebben ze gelukkiger zouden zijn. Niets is minder waar. Er zijn onderzoeken gedaan naar mensen die veel geld hebben gewonnen met een kansspel. Het bleek, dat deze mensen over het algemeen niet gelukkiger waren geworden, sterker nog, de meeste waren juist ongelukkiger geworden. Hoe meer geld je hebt, hoe meer geld je wilt en het is nooit genoeg. Je kunt ook genieten van dingen die geen geld kosten. Maak een wandeling en kijk naar de natuur, die is in elk seizoen prachtig op zijn eigen manier. Je kunt ook een boek lezen, verre reizen maken en nieuwe mensen leren kennen zonder uit je stoel op te staan.

Relaties

Mensen die sociale contacten hebben zijn gelukkiger dan mensen die vaak in hun eentje achter de computer zitten of altijd alleen thuis zijn. Getrouwde mensen zijn gelukkiger en energieker, en leven langer dan mensen die ongetrouwd zijn. Een stel dat net een kindje heeft gekregen is heel gelukkig, maar daar staat tegenover dat dit geluksgevoel twee jaar erna sterk afneemt. Wanneer je werkt aan je familiebanden en gezinsleven maakt dat je gelukkiger.

Doelen stellen

Mensen vinden het prettig om zichzelf een doel te stellen en wanneer ze dat doel bereiken voelen ze zich veel gelukkiger. Een stel dat samen een doel stelt en dat doel ook echt bereikt hebben, krijgen een betere band.

Een lach op je gezicht

Wanneer je een lach op gezicht hebt voel je je vanzelf ook veel gelukkiger. Een half uur de slappe lach hebben verbrand zomaar 250 calorieën. Elke dag even flink lachen is erg belangrijk voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Als mensen lachen, maken de hersenen endorfine aan en je voelt je meteen blij. Zelfs als er niets te lachen valt, want ook neplachen heeft hetzelfde effect als een echte lachbui. Wanneer je begint met neplachen dan volgt het echte lachen vanzelf.

Positief denken

Probeer de positieve dingen in je leven te onthouden en schrijf aan het einde van elke dag drie positieve dingen op. Meestal onthouden we de trein die te laat was of die vervelende kerel die zo langzaam reed. Probeer vanaf nu de trein die op tijd was te onthouden en die mevrouw die je voorrang gaf. Kijk eens naar de dingen die je wel hebt en niet naar de dingen die je niet hebt.

Wees blij met jezelf

Als we in de spiegel kijken zijn we vaak niet tevreden met wat we zien. Er is altijd wel iets dat we niet mooi vinden. Begin vanaf nu op een andere manier naar jezelf te kijken. Ook jij bent een mooi mens.

Jij bent wie je bent en niemand anders

Vergelijk jezelf niet met anderen, je bent precies goed zoals je bent. Het is nergens voor nodig om een ander te willen zijn. De kans is groot dat die ander hetzelfde denkt en jou wil zijn.

Niemand is perfect

Wees niet bang om fouten te maken, iedereen maakt fouten en door fouten te maken leer je. Veel vrouwen willen de perfecte moeder zijn. Niemand is perfect en kinderen leren juist van de fouten die hun ouders maken. Schuldgevoelens horen erbij, maar houdt die gevoelens niet te lang vast. Ze zijn nergens goed voor en helpen je niet om iets goeds te bereiken. Het is beter, om te leren van de gemaakte fout en deze niet nog een keer maken, dan te blijven hangen in een schuldgevoel.

Hoe gaat het?

Als mensen aan je vragen hoe het met je gaat, geef dan een eerlijk antwoord. Wanneer je een oprecht antwoord geeft, dan krijg je ook een oprecht antwoord terug.

Weg met negativiteit

Probeer meer tijd door te brengen met optimistische mensen. Dan wordt je vanzelf ook optimistisch. Omgaan met negatieve mensen, maakt jou ook negatief.

Spontaniteit

Doe eens iets geks, neem een andere route naar je werk of bestel een heel ander broodje dan gewoonlijk. Doe elke dag iets spontaans om uit het ritme te komen. Dan leer je om te gaan met risico’s en zo ga je makkelijker om met veranderingen.

Waar ben je goed in?

Wanneer mensen precies weten waar ze goed in zijn, dan wordt dat vaak gezien als arrogant. Toch is het juist goed om precies te weten waar je goed in bent. Bedenk vijf dingen waar je goed in bent en gebruik elke week een van die dingen om iets mee te doen. Je zult je al snel blijer voelen.

Ik heb alles en nu ben ik gelukkig

Veel mensen denken dat wanneer ze alles hebben wat belangrijk voor ze is, dat ze dan gelukkig zijn. Ik heb een gezin, werk, een huis en kan elk jaar op vakantie, nu moet ik gelukkig zijn. Zo werkt dat echter niet, geluk is niet iets dat je ‘moet’ zijn omdat je alles hebt wat je ooit wenste. Positief denken draagt bij aan het geluksgevoel. Denk positief en doe positieve dingen en stop met denken dat je gelukkig ‘moet’ zijn. Je zult zien dat je je meteen een stuk gelukkiger voelt.

Lichaam en geest

Wanneer je altijd al actief sport, dan weet je vast wel dat je je na een tijdje bewegen heel blij gaat voelen. Dat komt omdat het lichaam een stofje aanmaakt waardoor je een blij gevoel krijgt. Je hoeft niet eens heel hard te sporten om dit gevoel te krijgen. Een flinke wandeling is al genoeg. Een bijkomend voordeel is dat je je al snel fitter gaat voelen en dat komt zeker ten goede aan het humeur.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie en diabetesHoe groot is de kans op een depressie in combinatie met diabetes? Waar kunt u op letten? Kan een depressie voorkomen wor…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Minder kans op hartziekten met positieve instellingMensen met een positieve instelling lopen minder kans om hartziekten te krijgen dan zij die negatief door het leven gaan…

Humor uitgelichtWel of geen humor. Hoe groot is het verschil in gevoel voor humor tussen Nederlanders en buitenlanders, mannen en vrouwe…
Hoe goed ken je jezelf?Hoe goed ken je jezelf?We pretenderen vaak dat we zoveel zelfkennis hebben en toch als we diep in onszelf gaan, wat niet altijd even gemakkelij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RyanMcGuire, Pixabay
  • Healthy magazine nummer 28
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.