De ballast van doemdenkers en negativisten

De ballast van doemdenkers en negativisten Iedereen heeft wel iemand in de buurt of erger nog, hij of zij is er zelf een. De doemdenker of de negativist. De man of vrouw die de negatieve kant van alles ziet, de pessimist, de zwartkijker. Of het een genenkwestie is danwel een of meerdere slechte ervaringen, het is voor de persoon in kwestie én voor de omgeving een ballast. Hoe kan je hier mee om gaan?

Leven is een keuze

Natuurlijk wordt niet iedereen in een gespreid bedje geboren en groeit op zonder negatieve invloeden. Zo dacht Boeddha’s vader nog dat hij zijn prins binnen de muren kon houden om hem niet de beelden van armoede, criminaliteit, ouder worden en de dood te hoeven laten zien. Pas toen de jonge prins zag wat de werkelijke wereld inhield, brak hij uit zijn keurslijf en leerde het echte leven kennen. De rest van zijn leven is bekend. Positief in deze was zijn compassie en hij wilde het leven leren kennen. Op zich is daar niets mis mee, maar als je het gevoel overneemt dan kan je een grens over gaan die niet wenselijk is.

Stel je grens als doemdenker/negativist

Iedereen heeft altijd een keuze en als je een negatieve inslag hebt, kan je er nog steeds voor kiezen het los te laten en daarmee de grens te trekken, tot hier en niet verder. Niet alle psychologen zijn het er over eens, maar overanalyse van je ‘probleem’ werkt over het algemeen averechts. Als je er mee aan de slag wil, is het prima om er over te praten. Echter, als je er over door blijft praten, loop je de kans dat het probleem groter wordt dan dat het oorspronkelijk was. Gericht zoeken naar de momenten dat het je ‘overkomt’ levert over het algemeen meer inzichten op.

Verder is het als doemdenker/negativist belangrijk te beseffen dat je niet alles kunt controleren of dat je dit zou moeten willen. Probeer bij ieder moment dat je wilt gaan klagen of dat er negatieve ideeën opdoemen, dat het ook anders kan. In het begin kom je mogelijk nog niet veel verder dan alert zijn. Maar je kunt jezelf uiteindelijk trainen om bij het opkomen van deze gedachten, aan iets anders (positiefs) te denken. Neem er wel de tijd voor, want iets wat al jaren zo gaat, haal je niet van de een op de andere dag onderuit. Gun jezelf die tijd ook vooral en vraag desnoods om hulp uit de directe omgeving (al is het maar dat ze alert zijn, als je weer je negatieve hoek in dreigt te gaan).

Stel als omgeving van de doemdenker/negativist je grens

Daarnaast speelt ook de ballast die de omgeving opgelegd krijgt, een rol. Tenminste, als je het toelaat. In gesprek gaan kan natuurlijk altijd, maar waak voor de negatieve energie die je eigen energie opsoupeert. Vaak zijn gesprekken met doemdenkers/negativisten uitputtend. Er zijn verschillende methodes voor om er voor te zorgen dat de energie niet uit jezelf gezogen wordt.

Het helpt om je in de vroege ochtend uren stevig neer te zetten. Ze noemen dit ‘aarden’ en er zijn verschillende manier om dit te doen. Enkele voorbeelden:
  • Ga staan met de benen iets uit elkaar. Laat je armen soepel hangen, voel je voeten goed op de grond staan en adem goed door. Visualiseer dat er een soort wortels uit de voeten komen en laat deze de grond in gaan.
  • Ga liggen, adem goed door en voel je lichaam. Voel hoe je bloed door je aderen stroomt en laat vanaf je stuit een soort rode draad, een stevige draad, de grond in lopen.
  • Ga zitten met je benen recht vooruit en een rechte rug (eventueel met je rug tegen de muur). Adem weer goed door en voel hoe je stuit de grond probeert te raken. Probeer je stuit iedere keer opnieuw de grond te laten raken.

Als aarden niet toereikend is, kan je altijd nog jezelf in een soort cocon plaatsen. Een cocon zorgt ervoor dat hetgeen je gesprekspartner zegt wel aankomt, maar het je feitelijk niet raakt. En als het je toch overkomen is, sluit je dag dan goed af met een lekkere ontspanningsoefening. Haal in een ogenblik voor jezelf de momenten terug die goed zijn gegaan. Voel de momenten in je lichaam en het zal je wat lichter maken. Je neemt de negativiteit in ieder geval niet meer je slaap in.

Tot slot

In een tijd dat het niet iedereen voor de wind gaat, zal het koren op de molen zijn voor de doemdenker/negativist. Maar des te belangrijker voor de omgeving om hier alert op te zijn. Iedereen heeft een keuze en als iemand er niet voor kiest er iets mee te doen, laat het je als omgeving dan ook niet overkomen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Optimist zijn is een keuzeOptimist zijn is een keuzeDe rasoptimist kenmerkt zich door het positieve altijd in alles te zien, dat alles zich ten goede zal ontwikkelen en in…
Pessimisme en hoe te leven met een pessimistPessimisme en hoe te leven met een pessimistIedereen kent wel een pessimist in zijn leven maar als partner dagelijks leven met een pessimist is niet te onderschatte…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Je eigen onzekerheden oplossenJe eigen onzekerheden oplossenNogal wat mensen hebben onzekerheden over zichzelf, zowel over het innerlijk als over het uiterlijk. Tijdens de zomermaa…

Handelen vanuit passieHandelen vanuit passieDe een doet het met het grootste gemak (het gaat als het ware vanzelf), de ander heeft er de grootste moeite mee. Maar w…
Als je weet wat je wilt!Als je weet wat je wilt!Typisch dat als je echt weet wat je wilt, je snel schakelt en je ergens voor gaat, het niet altijd in dank afgenomen wor…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.