Zwangerschap faken

Zwangerschap faken Een zwangerschap faken: het komt meer voor dan men zou denken. Vrouwen die een relatie op de klippen zien lopen, psychische klachten hebben of een schreeuw om aandacht doen: allemaal redenen om een zwangerschap te faken. Het faken van een zwangerschap is iets dat je niet in dank wordt afgenomen: wanneer de waarheid boven tafel komt, is het vertrouwen bij anderen vaak helemaal weg.

Wat is faken?

Faken betekent: net doen alsof. Fake komt van het Engels en betekent list, bedrog, nep, vervalsing etc. Wie faked, doet dus net alsof. Faken kan op vele manieren: je kan doen alsof je een orgasme krijgt (een van de bekendste manieren van faken), maar je kan ook doen alsof je ziek bent zodat je niet hoeft te gaan werken of naar school hoeft. Bijna iedereen heeft al eens gefaked.

Een zwangerschap faken

Er zijn vrouwen die een zwangerschap faken. Vaak doen ze dit met een bepaalde reden, bijvoorbeeld wanneer een relatie op de klippen dreigt te lopen of om aandacht te krijgen.

Wanneer de man de relatie wil beëindigen, is dit vaak moeilijk te verwerken voor de vrouw. In sommige gevallen probeert de vrouw het beëindigen van de relatie tegen te gaan door een zwangerschap te faken. Door te doen alsof ze zwanger is heeft de vrouw een kans dat de man toch nog bij haar blijft. Sommige mannen voelen zich inderdaad verplicht om bij de vrouw te blijven wanneer ze te horen krijgen dat deze zwanger is. Uit plichtsbesef wordt de relatie niet beëindigd. Echter, de vraag is of deze relatie stand zal houden: de man voelt zich verplicht bij de vrouw te blijven terwijl hij dit gevoelsmatig niet wil.

Een andere reden om een zwangerschap te faken is een schreeuw naar aandacht. Door het doen alsof men zwanger is, krijgt de betreffende vrouw veel aandacht. Immers, iedereen kijkt tegen een zwangere vrouw op. Een zwangere vrouw krijgt over het algemeen meer aandacht van haar omgeving dan een niet-zwangere vrouw. In sommige gevallen faked een vrouw zelfs meerdere zwangerschappen achter elkaar.

In andere gevallen wordt er een zwangerschap gefaked om onder zwaar werk uit te komen: een zwangere vrouw moet immers ontlast worden van zwaar werk. Soms wordt er daarom tegenover de werkgever of tegenover anderen een zwangerschap gefaked om zo onder het werk uit te kunnen komen.

Een nepzwangerschap: beëindigen of volhouden?

De eerste drie tot vier maanden is het niet zo moeilijk om een zwangerschap te faken. De buik groeit in deze periode nog niet zo hard, dus bijna iedereen zal de nepzwangerschap geloven. Echter, vanaf vier maanden zou er toch een buik moeten gaan groeien. Op dit punt worden veel nepzwangerschappen beëindigd: de vrouw zegt een miskraam gehad te hebben. Wanneer de vrouw de zwangerschap heeft verzonnen om aandacht te krijgen, zal ze vaak al snel weer opnieuw "zwanger" raken.

Sommige vrouwen gaan verder in het faken van de zwangerschap: ze gaan over tot het dragen van een nepbuik of een kussen onder de kleding. Hierdoor lijkt de vrouw daadwerkelijk te groeien in haar zwangerschap. Rond de zes maanden nepzwangerschap zijn er vrouwen die alsnog afhaken en een doodgeboren kindje weten te verzinnen. Anderen gaan echt door tot negen maanden zwangerschap, waarbij ze alsnog een doodgeboren kindje krijgen, dat niemand ooit te zien krijgt.

Hoe herken je een nepzwangerschap?

Het is moeilijk om te ontdekken of iemand een zwangerschap faked of niet, vooral de eerste drie maanden. Van buitenaf is er immers niks te zien. Wel kan het gedrag vaak wat afwijkend zijn dan bij een zwangere vrouw. Zo heeft een fake-zwangerschap vaak geen last van ochtendmisselijkheid of bandenpijn. Vooral vrouwen die nog nooit eerder zwanger zijn geweest en een zwangerschap faken, weten vaak niet waarover ze praten.

Ook komt de zwangerschap vaak op een ongewenst moment: bijvoorbeeld wanneer een relatie dreigt beëindigd te worden of wanneer de vrouw wel erg vaak aandacht wil hebben. Maar ook wanneer de vrouw psychische klachten heeft, kan er vaak ineens een zwangerschap opdoemen.

Een vrouw die meerdere malen achter elkaar zwanger is en telkens weer een miskraam krijgt, waarbij het ook nog eens onduidelijk is wie de vader is, kan in twijfel getrokken worden. Ook een zichtbare zwangere vrouw die haar zwangere buik niet wil laten zien, niet aan wil laten raken of geen echofoto wil laten zien, is soms een teken dat er iets aan de hand is.

Een zwangere vrouw straalt: meestal is dit duidelijk aan de huid te zien. Ook het haar wordt voller en glanzender. De borsten kunnen ook voller worden. Wanneer een zwangere vrouw deze kenmerken niet vertoont, wil dit niet zeggen dat ze niet zwanger is. Ook zwangere vrouwen kunnen dof en futloos haar en een grauwe huid hebben. Voor een zwangere vrouw is het heel vervelend om een valse beschuldiging van faken te moeten ontvangen. Wees daarom voorzichtig en weeg eerst alles goed tegen elkaar af, voordat men besluit de vrouw ermee te confronteren.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…
Is mijn kat zwanger?Is mijn kat zwanger?Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te l…
Zwangerschap en MigraineZwangerschap en MigraineEen bekende reden voor migraine is de verandering in de hormoonspiegel. Bij vrouwen verandert de hormoonspiegel sterk ti…
Zwanger en toch ongesteldZwanger en toch ongesteldOngesteld worden maar toch zwanger zijn: kan dat? Ja, is het antwoord. Hoewel het weinig voorkomt, is dit toch een versc…

Orgaandonatie Ja of nee: Boeddhisme en orgaandonatieIemand die zijn organen niet wil afstaan en daar ook voor uitkomt, lijkt een egoïst. Maar orgaandonatie is niet voor ied…
Wat doen we nog met dankbaarheid?Wat doen we nog met dankbaarheid?Mijn eerste antwoord zou eigenlijk zijn: weinig. Maar ik wil dat antwoord wel nuanceren, want behalve dat we ons ten tij…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 25-01-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.