Lege nest syndroom, symptomen en behandeling

Lege nest syndroom, symptomen en behandeling Vrouwen hebben over het algemeen meer last van het ‘legenestsyndroom’ dan mannen. Vrouwen hebben het al die jaren dat de kinderen thuis waren druk met zorgen voor het welzijn van de kinderen, het wegbrengen van kinderen naar allerlei bezigheden, wassen, schoonmaken, noem maar op. In een huis met kinderen is veel werk te verzetten, maar kinderen brengen ook veel gezelligheid met zich mee. Het opvoeden en begeleiden van je kinderen, van baby tot volwassene, is voor de meeste mensen een zware, maar voldoeninggevende taak. De ene moeder zal al haar eigen wensen opzij zetten voor de kinderen, andere moeders combineren een ‘eigen’ leven met het leven van de kinderen. Hoe je het opvoeden van de kinderen ook hebt opgepakt, veelal krijgen moeders toch moeite met zichzelf, als het laatste kind het huis heeft verlaten, het lege nest syndroom.

Als het laatste kind uit huis gaat, ontstaat er opeens een leegte. Er is opeens geen kind meer om voor te zorgen en mee te praten. Vooral als je geen baan hebt, kan je opeens het gevoel krijgen dat het leven nutteloos geworden is. Vrouwen hebben hier meestal meer last van dan mannen, maar ook mannen kunnen er problemen van ondervinden.

Symptomen lege nest syndroom

Voor een ieder kunnen de klachten, die bij het lege nest syndroom een rol spelen, weer anders zijn. Veel gehoorde klachten zijn echter;
  • Doelloosheid
  • Lusteloosheid
  • Depressie
  • Niet weten wat met de tijd te moeten doen
  • Onzekerheid
  • Spanningen met de partner
  • Eenzaamheid

Wat kun je doen tegen het lege nest syndroom?

Om je gevoel van eigenwaarde te verbeteren, en weer een zinvolle besteding van je dag te krijgen is het van belang om dingen te gaan ondernemen. Met alleen maar thuis zitten piekeren ga je jezelf zeker niet beter voelen. Als je geen baan hebt, kun je eventueel proberen weer aan de slag te gaan in het arbeidsproces, maar ook vrijwilligerswerk kan veel voldoening geven. Het is belangrijk om jezelf weer nuttig te voelen.

Sociale contacten zijn ook erg belangrijk. Heb je niet veel vrienden of kennissen, probeer die dan te krijgen door naar een club te gaan of een cursus te gaan volgen. Denk eens goed na over wat je leuk vindt om te doen, sporten, borduren, schilderen, wandelen in groepsverband, er is van alles te bedenken. Als je een dagbesteding vindt, die je leuk vind, dan zal je jezelf langzaam maar zeker wel weer beter gaan voelen. Kom je er zelf niet uit, en dreig je depressief te raken, zoek dan op tijd hulp door naar de huisarts of psycholoog te stappen. Je hoeft je niet te schamen, veel mensen hebben last van ditzelfde probleem!
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het lege nest syndroom, je laatste kind het huis uitHet lege nest syndroom, je laatste kind het huis uitJe laatste kind is het huis uit, je hebt het megaproject van opvoeden en begeleiden naar zelfstandigheid afgerond. Een r…
Insecten: de wespInsecten: de wespEr zijn zo'n 50.000 verschillende wespen in de wereld. Wespen zijn geen leuke insecten om tegen te komen. Ze komen vaak…
Pokémon GO: wat is een nest migratie?Pokémon GO: wat is een nest migratie?Ben je bezig met het compleet maken van je Pokédex dan kan een nest migratie net zijn wat je nodig had. Bij een nest dui…
Wanneer gaan kippen broeden?Wanneer gaan kippen broeden?Als er een aantal eieren in het nest ligt is de kans groot dat er een kip op gaat zitten. Als na een dag of vier de hen…

Als iemand in je omgeving psychische problemen heeftAls iemand in je omgeving psychische problemen heeftPsychische problemen treffen honderdduizenden Nederlanders. Maar een vaak vergeten groep, dat zijn ouders, kinderen, par…
Piramide van MaslowIn dit artikel word de werking van de piramide van Maslow uitgelegd en in welke verschillende situaties deze economische…
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.