Verschillende vormen van depressie

Verschillende vormen van depressie Iedereen is wel eens somber of heeft er even geen zin meer in. Meestal duurt dit een dagje en na een nachtje slapen ziet de wereld er weer een stuk beter uit. Soms duurt dit sombere gevoel langer en kun je het gevoel hebben er niet meer uit te komen, als dit langer duurt dan 2 weken kan er sprake zijn van een depressie. Een depressie komt steeds vaker voor in Nederland en kenmerkt zich door een verlies van levenslust en een zwaar terneergeslagen stemming.

Wat is een depressie?

Er zijn verschillende vormen van depressie. De meest voorkomende depressie is, De gewone depressie. Jaarlijks krijgen in Nederland rond de 800.000 mensen met deze vorm van depressie te maken. Wereldwijd zijn dat er +/- 300 miljoen. De gewone depressie kenmerkt zich door een langdurig aaneengesloten gevoel van neerslachtigheid. De wetenschappelijke benaming voor deze depressie is Unipolaire depressie. Bij zeker de helft van de patiënten bij wie deze depressie overgaat, komt hij uiteindelijk toch weer terug. Als deze depressie langer duurt dan 2 jaar dan gaan we spreken over een chronische depressie.

Chronische Depressie

Een chronische depressie wordt ook wel Dysthyme depressie genoemd deze depressie duurt langer maar is minder intens dan een gewone depressie. Mensen met een chronische depressie hebben hier grote delen van hun leven last van afgewisseld door korte periodes waar het wel goed gaat. Gemiddeld zijn er 150.000 mannen en 300.000 vrouwen in Nederland die aan een chronische depressie lijden.

Kenmerken van deze depressie

  • Vermoeidheid, geen energie.
  • Slaapstoornissen
  • Teveel of te weinig eetlust
  • Concentratiestoornis
  • Besluiteloosheid
  • Hopeloosheid
  • Slecht zelfbeeld

Manische depressie

Een manische depressie is een bipolaire stoornis, dit houdt in dat iemand die aan deze vorm van depressie lijdt last heeft van extreme stemmingswisselingen. De manische en de depressieve perioden zijn tegenovergestelde van elkaar vandaar de benaming bipolaire stoornis. De manische periodes duren vaak een paar weken/maanden de depressieve periodes duren veel langer. Ook worden deze periodes afgewisseld door relatief goede periodes waarin de persoon normaal functioneert. In Nederland lijden er ongeveer 2% zowel mannen als vrouwen aan deze vorm van depressie.

Kenmerken van een manische periode

  • Opgewekt en uitgelaten
  • Rusteloos/overactief
  • Enorm veel levenslust
  • Zeer veel zelfvertrouwen
  • Gevaarlijk en onverantwoord gedrag
  • Seksueel ongeremd

Kenmerken van depressieve periode

  • Angstgevoelens
  • Gedachten aan zelfdoding
  • Hulpeloosheid
  • Vermoeidheid
  • Geen eetlust
  • Geen interesse/levenslust

Postpartum depressie

Deze vorm van depressie staat meer bekend onder de term postnatale depressie. De term postnatale depressie wordt eigenlijk niet meer gebruikt omdat deze term letterlijk betekent, ´depressie na de geboorte´ wat dus zou betekenen dat de baby last heeft van een depressie terwijl het om de moeder gaat, daarom spreken we van een postpartum depressie.Na de geboorte van een kind, een miskraam of een abortus kan een vrouw een postpartum depressie krijgen. In Nederland komt dit bij 10 tot 15% van de vrouwen voor. Een paar weken na de geboorte van het kind begint deze depressie, de moeder in kwestie wordt somber angstig en onzeker. Het is belangrijk om hulp te zoeken, deze depressie kan zonder behandeling ernstige vormen aannemen, de moeder kan in een psychose raken en word een gevaar voor zichzelf en haar kind. Een postpartum depressie duurt een paar maanden maar kan zelfs oplopen tot een paar jaar.

Kenmerken van een postpartum depressie

  • Angstige gevoelens
  • Somber
  • Verminder gevoel van eigenwaarde
  • Weinig tot geen interesse, zelfs niet in haar kind
  • Slaapstoornis
  • Eetproblemen
  • Vermoeidheid
  • Woede

Behandeling

Er zijn veel verschillende behandelvormen voor een depressie, de meest voorkomende behandeling in Nederland is de cognitieve gedragstherapie, bij deze therapie ga je samen met de therapeut onderzoeken waar die negatieve denkgewoonte uit voort is gekomen en vervolgens door middel van training proberen die denkgewoonte om te buigen naar een positievere denkvorm en gedrag. De therapie is gestructureerd en kortdurend, gericht op het heden en de toekomst. Ook word er vaak medicatie (antidepressiva) voorgeschreven.

De oorzaak

De oorzaak van een depressie is vaak een samenspel van biologische, sociale en psychische factoren.

Biologisch

Erfelijkheid, de ene familie heeft meer aanleg om depressief te worden dan de andere. Medicijnen, hormonen, alcohol en drugs kunnen ook een depressie veroorzaken.

Sociaal

Ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan overkomen, lichamelijk of seksueel misbruik, overlijden van een dierbare, veel kritiek als kind zijnde van de ouders kan voor het kind op latere leeftijd tot een depressie leiden.

Psychologisch

Hoe ga je met deze gebeurtenissen om, iedereen verwerkt zijn problemen op een andere manier waardoor de een eerder een depressie zal krijgen dan de ander.
© 2011 - 2024 Marie897, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Postnatale depressie: postpartum depressie na de bevallingPostnatale depressie: postpartum depressie na de bevallingEen postnatale depressie wordt ook wel een postpartum depressie genoemd. Bij een depressie na de bevalling wordt de pas…
Depressie en symptomenIedereen heeft wel eens een dipje. Maar als dit dipje langer blijft aanhouden kan dat overgaan in een depressie. Dit kan…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…

Verkooptechnieken: Het DISC-modelIn de psychologie en de wereld van verkooptechnieken gebruikt men verschillende modellen om klanten in types onder te ve…
Vampirisme nog altijd actueelEr zijn gevallen opgetekend die erop wijzen dat ook heden het vampirisme nog actueel is. Het bestaat op zijn minst in de…
Marie897 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.