Relaxed achter het stuur

Relaxed achter het stuur Menig man of vrouw kan de irritatie achter het stuur niet binnen houden en vloekt, wordt agressief of vertoont ander ongewenst gedrag. Ongewenst vanuit de omgeving maar ook vanuit de persoon zelf. Er zijn wat mogelijkheden om daar wat aan te doen.

Agressie

Agressie staat voor “aanval”, aanval in wat voor vorm dan ook. En hoewel agressie nooit goed is, kan het in het verkeer je bloeddruk tot ongekende proporties op laten lopen en erger nog, het kan ook nog eens levens kosten.

Wat zijn nu die grootste irritante rijgedrag momenten?

Ieder jaar verschillen de nummers 1, 2 en 3 wel, maar overall zijn onderstaande rijgedrag “momenten” het meest enerverend en komen ze altijd weer terug in de verschillende enquetes.
  • Links bumperkleven
  • In file over de vluchtstrook inhalen
  • Niet correct achter elkaar ritsen, maar tot het laatst doorrijden
  • Te pas en te onpas afsnijden
  • Rechts inhalen
  • Knipperen met lampen (eigenlijk zeggend dat je opzij moet)
  • “Suffen” als het licht op groen springt
  • Parkeerplaats inpikken
  • Onnodig links rijden
  • Met de handen schelden (bijvoorbeeld middelvinger opsteken)

Deze zaken worden versterkt doordat anoniem ook agressiever maakt en in het verkeer ben je over het algemeen anoniem. Er zijn onderzoeken gedaan naar bepaald rijgedrag in cabrio’s versus gewone auto’s en er wordt meer getolereerd in een cabrio. Vergelijkbare onderzoeken zijn door Lewis –Evens gedaan door agressief gedrag door mensen met een kap op het hoofd versus een ontbloot hoofd. De uitkomsten waren opvallend gelijk.

Wat kan helpen agressie rijgedrag te voorkomen of te doen afnemen?

  • Lach wat vaker naar andere bestuurders
  • Accepteer dat andere mensen ook fouten maken
  • Laat je niet kennen en ga niet terug jennen
  • Gebruik vaker een duidelijk “sorry-teken” en steek ook eens je duim op bij positief gedrag.
  • Vertrek op tijd en goed uitgerust van huis
  • Geef zelf het goede voorbeeld
  • Concentreer je op het belangrijkste (veilig rijden van A naar B)
  • Draai rustige muziek

Oorzaak

De oorzaak van agressief rijgedrag is heel divers. De ene persoon heeft van nature meer agressie in zich, maar het kan ook een situatie zijn die ontstaan is door iets anders wat je zojuist is overkomen, waar je zojuist een belletje over gehad hebt of de onmacht omdat je geen controle over de situatie hebt. Deze laatste is vaak de uiteindelijke basis van agressief gedrag. Controle hebben is veilig, immers dan weet je wat er op je pad komt. Geen controle is dus een onveilige situatie en dit is eng, frustrerend etc.

Hoe meer relaxed achter het stuur?

Maar waar het feitelijk om gaat is hoe je nu meer rexaled achter het stuur kunt gaan zitten.
In willekeurige volgorde enkele zaken die bijdrage aan minder agressief rijgedrag.
  • Contact maken. Als je contact maakt met de mede weggebruikers, worden deze minder anoniem (geldt ook voor jezelf). Minder anoniem kan al door een opgestoken hand als iemand u voor laat gaan, of maak zelf een beweging dat iemand voor mag gaan.
  • OntspanHoe meer ontspannen je achter het stuur gaat zitten, hoe relaxed je alle situaties aan kunt. Zelf onrustig weggedrag vertonen kan je mede weggebruikers ook eerder in een negatief daglicht stellen.
  • Kruip in de huid van… Als je het voor elkaar krijgt om in de huid van de andere (asociale) weggebruiker te kruipen en te bedenken dat er wellicht een reden is dat hij/zij zich zo vervelend in het verkeer gedraagt, neemt dit mogelijk bij jou de agressie weg. Er kan natuurlijk een goede reden zijn, zoals een zojuist ontvangen telefoontje over een ziek familielid of een hoogzwangere vrouw in de auto die op “springen” staat.
  • Accepteer Maar nog beter is als je kunt accepteren dat er slechte, agressieve, foute etc. chauffeurs zijn. Boos worden belemmerd alleen jezelf, de andere weggebruiker weet het vaak niet eens, en is niet goed voor de gezondheid.
  • Afleiding Afleiding wil de meest agressieve top er nog wel eens afhalen. Focus je bijvoorbeeld op iets anders wat er in je omgeving zichtbaar is. Dat kan een vogeltje op het stoplicht zijn. Een kind met een moeder die wachter tot het voetgangerslicht op groen springt of een blije hond achterin een auto in de buurt.

Tot slot

Het is gemakkelijk gezegd om je er bij neer te leggen, maar probeer te bedenken dat je inderdaad niets aan de situatie kunt veranderen en dat je andere mensen niet jouw humeur laat verzieken. Oefenen oefenen en nog een oefenen werkt uiteindelijk wel. Je je maakt het jezelf er uiteindelijk makkelijker mee.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effectief reageren op asociaal gedrag bij anderenEffectief reageren op asociaal gedrag bij anderenIn de “Onbewust Asociaal” campagne van SIRE wordt door de overheid geprobeerd om mensen bewust te maken van hun eigen ge…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Angst achter het stuurAngst achter het stuurNiet iedereen kan even goed autorijden, anticiperen en heeft altijd volledig de macht over het stuur. Maar ook voor deze…
Asociaal gedragAsociaal gedragAsociaal gedrag is van alle tijd, maar heeft de laatste jaren wel een vlucht genomen. De ene wetenschapper koppelt het a…

Zelfvertrouwen, onzeker zelfbeeldZelfvertrouwen, onzeker zelfbeeldMensen met een laag zelfbeeld, onzeker zijn en een lage zelfwaardering bezitten, schatten hun kwaliteiten minder hoog in…
PDD-NOS en dagritmebordenBij PPD-NOS wordt vaak gebruik gemaakt van dagritmeborden. Maar wat zijn dagritmeborden en hoe werkt dit. Onderstaand ar…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.