De kracht van de groep

Mensen werken vaak in groepen. Besluiten in de samenleving worden over het algemeen niet genomen door individu, maar er wordt gebruik gemaakt van de kennis van meerdere individuen. Maar wat is er zo belangrijk aan een groep? Waarom passen we ons aan aan groepen, en volgen we autoriteiten? In dit artikel worden de volgende vraagstukken behandeld:
  • Waarom passen mensen zich aan aan een groep?
  • Waarom gehoorzamen mensen autoriteiten?
  • Wat doet ons besluiten ons niet aan te passen?
  • Wat zijn de voor en nadelen van aanpassen aan een groep?

Waarom passen mensen zich aan aan een groep?

Er zijn verschillende dingen die mensen er toe aanzetten zich aan te passen aan een groep. In het algemeen kunnen we de redenen die aanzetten tot conformiteit verdelen in twee soorten.

Informatief:

Mensen zijn geneigd om zich aan te passen aan anderen wanneer een situatie onduidelijk is. Wanneer er verwarring is over wat te doen, kijkt men naar de ander omdat er van uit gegaan wordt dat wat de meerderheid doet, wel de goede reactie is. Dit zie je ook duidelijk in gevallen van crisis. Als een begint te rennen, dan volgt de rest, omdat men niet weet wat ze anders moeten doen. Ook passen mensen zich aan aan experts. Men vertrouwt er op dat deze mensen weten hoe ze moeten handelen in bepaalde situaties.

Normatief:

Soms zijn er situaties waarbij een groep om bepaalde normen vraagt. Wanneer je bij deze groep wilt horen, zul je je moeten aanpassen aan deze normen. Hoe belangrijker de groep voor je is, hoe meer je je zult aanpassen. Dit gebeurd vooral wanneer je geen bondgenoten hebt binnen de groep. Mensen willen altijd bondgenoten hebben, dus zullen ze zich net zo lang aan iemand aanpassen, tot dat ze deze persoon als bondgenoot hebben. Normatieve aanpassingen aan de groep, vind je vooral in culturen waarin uit gegaan wordt van het collectief.

Mensen voelen zich biologisch gezien slecht wanneer ze niet bij een groep horen. Daarom zullen zich altijd aan een bepaalde groep aanpassen. Er zijn wel verschillen te vinden tussen geslachten, wanneer men over aanpassingen spreekt. Ook speelt kennis een grote rol. Iemand met veel kennis heeft minder de neiging zich aan anderen aan te passen, omdat hij op zijn eigen kennis vertrouwd.

Waarom gehoorzamen mensen autoriteiten?

Het is ontzettend moeilijk voor mensen om autoriteiten niet te gehoorzamen. Dit heeft een aantal redenen.
Over het algemeen gaat men er van uit dat een autoriteit een expert is, en daarom weet wat hij doet en wat jij als gehoorzamende individu zou moeten doen. Daarom volg jij zijn orders op. Verder wil je de autoriteit graag een plezier doen door je best te doen. Ook komt het vaak voor dat mensen, wanneer ze een autoriteit gehoorzamen, hun gevoel voor verantwoordelijkheid verliezen. Soms raken ze ook verward omdat ze wat ze moeten doen zo snel gaat dat ze de acties en reacties niet goed kunnen verwerken. Dan vertrouwen ze op de kennis van de autoriteit. Deze twee aspecten kunnen problematisch zijn. Mensen zijn dan in staat om dingen te doen die ze normaal gesproken niet zouden doen. Dit werd duidelijk in het Milgram experiment.

Wat doet ons besluiten ons niet aan te passen?

Er zijn een aantal dingen die mensen doen besluiten zich niet aan te passen. Allereerst past men zich niet aan als men beter denkt te weten hoe je moet reageren in een bepaalde situatie. Verder is er geen noodzaak tot aanpassen als je je niet in een twijfelachtige situatie bevind. Belangrijk is ook of we ons identificeren met een bepaalde groep. Is dit niet het geval, dan is aanpassen ook niet noodzakelijk. Soms moeten we ons aanpassen, maar kunnen we dit niet doen, omdat we de aanpassing niet kunnen verantwoorden voor ons zelf. Dit kan ons doen besluiten niet aan te passen. Sommige mensen zijn ook in staat om zich te beseffen dat ze zich aanpassen. Wanneer je dit besef hebt, kun je het ook tegen gaan.

Wat zijn de voor en nadelen van aanpassen aan een groep?

Hoewel aanpassen aan een groep nadelig kan zijn, is dit zeker niet altijd het geval. Wanneer er een panieksituatie uitbreekt, is het goed dat mensen zich aan elkaar aanpassen. Zo wordt er sneller actie ondernomen. Ook verbeterd aanpassen aan een groep de effectiviteit van samenwerken. Nadelen van aanpassingen aan een groep, zijn dat er verschrikkelijke dingen kunnen gebeuren op die manier. Een voorbeeld hiervan is een willekeurige oorlog. Als mensen met verkeerde ideeën gevolgd worden, dan kan dat catastrofes opleveren.
© 2010 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De psychologie achter menselijk gedrag (3 groepen theorieën)De psychologie achter menselijk gedrag (3 groepen theorieën)Theorieën zijn de belangrijkste hulpmiddelen voor het begrijpen en oplossen van sociale problemen. Psychologen bepalen d…
Menselijk gedrag in groepenEen individu gedraagt zich anders in een groep, dat is iets wat de meeste mensen wel weten. Iemand doet anders bij vrien…
De macht van de massa, conformiteitMensen worden in grote maten door elkaar beïnvloed. Denk maar aan de mode of trends, alles wordt van elkaar nagedaan en…

Groepen versus individuenVeel van onze besluiten worden genomen in groepen. Rechten en plichten worden bepaald door groepen mensen, terwijl een a…
Vooroordelen, stereotypen en discriminatieVooroordelen, stereotypen en discriminatie komen veelvuldig voor in het dagelijkse leven. Iedereen krijgt er mee te make…
Bronnen en referenties
  • Social Psychology: Aronson&Akert&Wilson
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.